Volumul lansat de Cosmin Șontică, profesorul buzoian de limba română, se numește „Poliția vorbirii” și are 140 de pagini. Cartea promovează o gramatică practică și prezintă exemple clare de greșeli. De asemenea, ea conține un set de reguli gramaticale, precum și un test de verificare a cunoștințelor de limba română.
Potrivit profesorului, „Poliția vorbirii” sancționează acele greșeli care tind să devină o normalitate pe rețelele de socializare.
Iată câteva dintre cele mai frecvente greșeli făcute atunci când scriem pe Facebook, oferite de profesorul Șontică în cartea sa:
1. Exemple de greșeli: ”la mulţi ani fratimiu, să fii sănătos”, ”nu ştiam că Baltă e atât de prost, o ador pe Adriana darfracsu să nu ştie judeţele”, ”a facut maicămea salata de beuf”.
Formele corecte: „taică-meu”, „maică-ta”, „soră-sa”, „mătuşă-mea” etc.
Explicația: Toate substantivele care denumesc grade de rudenie se leagă prin cratimă de adjectivele pronominale posesive postpuse. (”Poliţia vorbirii”, autor Cosmin Şontică).
2. Exemple de greșeli: ”Da-ţi share să ştie tot poporul” sau ”Pune-ţi mâna şi cântaţi pe bune soro”.
Formele corecte: „dați share”, „puneți mâna”.
Explicația: Pentru a nu folosi cratima inutil, în cazul cuvintelor care se termină în ”-ţi” respectăm următoarea regulă: Dacă înaintea cuvântului pot să folosesc ”voi”, atunci scriu împreunat: (Voi) Daţi share!; (Voi) puneţi mâna! (”Poliţia vorbirii”, autor Cosmin Şontică).
3. Exemplu: „Ce m-ai surpriză, Jojo!”.
Forma corectă: „mai”.
Explicația: ”Mai” se scrie împreunat doar atunci când ne referim la a cincea lună a anului, când desemnează unealta de bătut (asemănătoare unui ciocan) sau când este adverb fără funcţie sintactică: „luna mai”, „Am tasat pământul cu un mai” sau „Mircea este cel mai înalt din clasă”.
În celelalte situaţii scriem ”m-ai”, unde ”m-” este forma neaccentuată a pronumelui de persoana I (pe mine, mă, m-), iar ”ai” este verbul auxiliar din structura de perfect compus: ”M-ai întrebat dacă vreau să vin?” (”Poliţia vorbirii”, autor Cosmin Şontică).