ADMITERE LICEU 2016. Această perioadă este în fiecare an una a emoţiilor absolvenţilor claselor a VIII-a, dar şi ale părinţilor şi bunicilor care însoţesc elevul în decizia foarte importantă în carieră pe care trebuie să o ia acum. Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj a publicat broşura care cuprinde toate informaţiile despre admiterea în învăţământul liceal şi în învăţământul profesional de stat cu durata de trei ani.
Aici sunt de găsit toate informaţiile necesare privind etapele premergătoare înscrierii absolvenţilor de gimnaziu în învăţământul liceal, cu precizări metodologice, calendarul admiterii, specificul probelor practice şi de aptitudini pentru liceele vocaţionale, centrele zonale de înscriere, oferta educaţională.
ISJ Cluj a creat în acest an un spaţiu electronic dedicat tocmai acest aspect – pe site-ul ISJ butonul învăţământ profesional duce la o pagină care poate oferi toate informaţiile necesare unui absolvent de clasa a VIII-a. La cererea mediului de afaceri, pe elevi îi aşteaptă 952 de locuri în clase de învăţământ profesional, acoperind cele mai variate domenii de pregătire (mecanică, construcţii, instalaţii şi lucrări publice, electronică automatizări, turism alimentaţie, agricultură, estetică şi îngrijirea corpului omenesc ş.a.). Pentru aceia dintre cei care vor urma o clasă profesională, Guvernul asigură o bursă de 200 de lei lunar sprijin, iar companii mari din judeţ le creează mediul pentru o practică de calitate şi posibilitatea de angajare după terminarea studiilor. Mai mult, în unele cazuri, elevii vor primi o bursă în bani şi de la compania în care îşi desfăşoară practica.
Numărul de locuri care se alocă pentru clasa a IX – a de liceu, la învățământul de zi, este cel puțin egal cu numărul absolvenților învățământului gimnazial din promoția anului 2016.
Vezi TOPUL LICEELOR în funcţie de ultima medie de amitere de anul trecut pentru Matematică- informatică:
COLEGIUL NAȚIONAL „EMIL RACOVIȚĂ” CLUJ -NAPOCA, ultima medie de admitere a fost anul trecut 9,63
LICEUL TEORETIC „NICOLAE BĂLCESCU” CLUJ-NAPOCA, ultima medie de admitere a fost anul trecut 9,61
LICEUL TEORETIC „AVRAM IANCU” CLUJ-NAPOCA, ultima medie de admitere a fost anul trecut 9,57
LICEUL TEORETIC „ONISIFOR GHIBU” CLUJ-NAPOCA, ultima medie de admitere a fost anul trecut 9,44
LICEUL TEORETIC „GHEORGHE ȘINCAI” CLUJ-NAPOCA, ultima medie de admitere a fost anul trecut 9,43
LICEUL DE INFORMATICĂ „TIBERIU POPOVICIU” CLUJ -NAPOCA, ultima medie de admitere a fost anul trecut 9,39
COLEGIUL NAȚIONAL „GEORGE BARIȚIU” CLUJ-NAPOCA, ultima medie de admitere a fost anul trecut 9,32
LICEUL TEORETIC „LUCIAN BLAGA” CLUJ-NAPOCA, ultima medie de admitere a fost anul trecut 9,27
LICEUL TEORETIC „BATHORY ISTVAN” CLUJ-NAPOCA, ultima medie de admitere a fost anul trecut 8,94
LICEUL UNITARIAN „JANOS ZSIGMOND” CLUJ-NAPOCA, ultima medie de admitere a fost anul trecut 8,85
Înscrierea în clasa a IX – a, la învățământul de zi, a absolvenților de gimnaziu (cu excepția celor care candidează pentru licee/clase pentru care se susțin probe de aptitudini, a celor care solicită înscrierea în învățământul special și a celor care candidează pe locurile speciale pentru rromi, pentru care se aplică prevederile specifice menționate în prezenta metodologie) se face prin repartizare computerizată, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, în baza opțiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv și în limita locurilor aprobate, prin planul de școlarizare, pentru unitățile școlare finanțate de la bugetul de stat.
În cazul în care doi candidați au med ii de admitere egale, aceștia vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii:
a) media generală obținută la Evaluarea Națională din clasa a VIII-a;
b) media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
c) nota obținută la probă de Limba și literatura română din cadrul Evaluarii Naționale;
d) nota obținută la proba de Matematică din cadrul Evaluarii Naționale;
e) nota obținută la proba de Limbă maternă din cadrul Evaluarii Naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de Limbă maternă, susținută conform prevederilor art.10, în cazul candidaților care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale.
Vezi aici BROŞURĂ ADMITERE LICEU 2016
Până la data de 19 iulie 2016, se efectuează repartizarea computerizată a absolvenților de clasa a VIII-a care au participat la prima etapă de admitere, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere și în funcție de opțiunile candidaților, înscrise în fișa de opțiuni.
Nu se iau în considerare:
Până la data de 20 iulie 2016, centrele de admitere județene/al municipiului București tipăresc și afișează în fiecare unitate de învățământ gimnazial, precum și în centrul special de înscriere pentru absolvenții proveniți din alte județe:
a) lista candidaților di n unitatea respectivă, admiși în licee, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, cu unitatea școlara la care au fost admiși;
b) situația locurilor rămase libere la fiecare unitate de învățământ liceal din județ/municipiul București, după încheiere a primei etape de admitere.
Candidații care nu au participat la prima etapă de repartizare, completează fișa de opțiuni, în perioada 20 – 25 iulie 2016. În aceeași perioadă, completează o nouă fișă de opțiuni candidații care au p articipat la prima etapă, dar au rămas nerepartizați. Completarea opțiunilor de către candidații care participă la a doua etapă de admitere se face la școlile generale de proveniență sau la centrul special de înscriere pentru candidații din alte județe.
În situația în care au rămas locuri neocupate la clasele pentru care se susțin probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoștințelor de limbă maternă sau modernă, înscrierea candidaților pentru aceste probe se face în 20 iulie 2016, iar susținerea probelor se face în perioada 21 – 22 iulie 2016.
Afișarea rezultatelor finale se face în 23 iulie 2016. Candidații respinși la probele de aptitudini și candidații care au participat la probele de verificare a cunoștințelor de limbă maternă sau modernă comple tează opțiunile în data de 25 iulie 2016 și participă la repartizarea computerizată.
În perioada 21 – 29 iulie 201 6, absolvenții depun, la unitățile școlare la care au fost declarați admiși, dosarele de înscriere, cuprinzând actele de studii în original. Înscrierea la licee a candidaților declarați admiși în urma repartizării computerizate se efectuează, conform unui program afișat de unitatea de învățământ, pe baza următoarelor acte:
Candidații care, în perioada menționată mai sus nu își depun dosarele de înscriere, se consideră retrași, iar locurile corespunzătoare sunt declarate neocupate și vor fi utilizate pentru rezolvarea cazurilor speciale de către comisia județeană/a municipiului București de admitere. Acești candidați vor fi repartizați de comisia de admitere județeană /a municipiului București, pe locurile rămase libere, după rezolvarea cazurilor speciale.