Topul locurilor cu cel mai mare pericol de infectare cu Covid are în primele locuri şi călătoria cu avionul, unde locurile sunt foarte apropiate unele de altele, astfel încât şi dacă se lasă câte un scaun liber între pasageri, distanţa dintre aceştia tot nu este nici măcar un metru.
Clasamentul locurilor cele mai frecventate de populaţie, în funcţie de riscurile de infectare cu Covid asociate, conform informațiilor Institutului Național de Sănătate Publică.
Călătoriile cu avionul – risc crescut
Zborul cu avionul este unul dintre cele mai riscante lucruri când vine vorba de infectare. De ce? Oamenii sunt mereu în grabă în aeroporturi, nu respectă distanțarea fizică, renunță des la mască.
Să nu uităm nici de locurile din avion care sunt extrem de apropiate.
Baruri – risc crescut
Explicația ar fi că de multe ori alcoolul ne face să fim euforici și deci uităm și de distanțare și de regulile de igienă.
Coafor/frizerie – risc crescut
Poate părea un loc lipsit de griji. Gândiți-vă, însă, că stați în incintă mai mult de 15 minute în apropierea hairstylistului despre care nu știți dacă ar putea fi bolnav sau nu.
Restaurant – risc mediu
Ideal ar fi să luați masa într-un spațiu deschis, pentru că într-un local închis vă puteți proteja numai dacă stați la mese care sunt la o distanță mai mare de 2m și dacă știți sigur că cel alături de care luați masa este sănătos.
Întâlniri cu prieteni afară sau terase – risc mediu spre scăzut
În acest moment cel mai sigur loc din punct de vedere epidemiologic în care vă puteți întâlni cu prietenii este afară.
Supermarket – risc mediu spre scăzut
Cel mai bine ar fi sa alegeți un magazin care să limiteze capacitatea celor care merg la cumparaturi și unde știți că vă veți simți mai în siguranță.
Parcuri – risc scăzut
Însa numai daca nu vorbim de parcuri aglomerate! Altfel, riscul devine din scazut, mediu sau chiar ridicat.
Nu uităm să îi menționăm și pe cei care s-au vaccinat. E important să știm că cei imunizați prezintă risc minim de infecție cu SARS-CoV-2 și că pot sta împreună fără restricții, chiar și într-un loc închis, a declarat Răzvan Cherecheş, specialist în politici de sănătate publică, pentru Antena3.