Topul politicienilor care s-au remarcat în 2017 prin gafe: De la „oaia” lui Daea, la „oul” lui Vosganian şi „pronumele” lui Carmen Dan

Ca şi în anii precedenţi, nici 2017 nu a fost lipsit de afirmaţiile neinspirate ale oamenilor politici, unii făcându-se remarcaţi prin problemele pe care le au cu gramatica, în timp ce alţii au dat dovadă că pot gafa la fiecare ieşire publică pe care o au.
Romania TV
03 ian. 2018, 12:57
Topul politicienilor care s-au remarcat în 2017 prin gafe: De la

De departe, în fruntea clasamentului se află ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a vrut să se identifice cu … oaia.

Totul a început în 30 mai, când Petre Daea a susţinut că actualul brand de ţară, frunza, ar putea fi schimbat cu oaia, aceasta din urmă fiind „o statuie vie”.

„Lângă oaie găseşti o frunză, lângă frunză nu poţi să găseşti o oaie”, şi-a explicat propunerea ministrul Agriculturii.

Ulterior, afirmaţiile legate de ovine au continuat:

„Oaia a unit generaţii, oaia a descoperit muntele şi a populat muntele. Oaia a dat mâncare şi ne-a îmbrăcat, oaia a dezvoltat industria lânii, oaia a creat localităţi, a generat comune şi frumoase comune, uitaţi-vă în Sibiu, oaia a sudat generaţiile, tata cu fiul, bunicul cu nepotul. Mărginimea Sibiului este construită din lâna oii, din brânza oii, din mielul oii. Astăzi, sigur că oaia are doar dorinţa de a fi înţeleasă de toţi”, a spus Daea

„Ştiţi de ce merge oaia cu capul în jos? Îi este ruşine de televiziuni, de ce vorbesc despre ea. Se jenează. Ar trebui să stopăm discuţiile despre această specie extrem de importantă pentru ţară, necesară şi foarte foarte valoroasă pentru cei care se ocupă cu asemenea activitate”, a declarat, cu altă ocazie, demnitarul.

Şi ca să fie sigur că va rămâne în istorie cu afinităţile pe care le are pentru ovine, Petre Daea, prin instituţia pe care o conduce, a lansat, în octombrie 2017, campania „Alege oaia!”.

Educaţia, sub conducerea ministrului „genunche”

Un alt ministru al cabinetului Tudose care s-a făcut remarcat prin afirmaţii nefericite este Liviu Pop. Deşi se află în fruntea Ministerului Educaţiei, sunt situaţii în care pare că acesta nu face cinste şcolii româneşti.

Prima gafă făcută de Pop a fost chiar la preluarea mandatului, când a afirmat: „Mărturisesc că propunerea m-a onorat dar, în acelaşi timp, m-a responsabilizat pentru că, dacă memoria nu mă înşală, este pentru prima dată în sistemul de învăţământ din România când ministerul poate fi condus de un cadru didactic din învăţământul preuniversitar”. Demnitarul a uitat, astfel, că a mai fost în fruntea instituţiei şi în 2012, când a asigurat interimatul la Educaţie în guvernul condus la aceea vreme de Victor Ponta.

După acest moment, declaraţiile neinspirate s-au succedat şi au fost presărate şi cu greşeli gramaticale, cum ar fi: „programele trebuiesc”, „planurile cadru (…) va fi modificat” sau „va fi modificat şi planul şi programul”.

„Fiecare copil merită un viitor, un viitor mai bun decât cel prezent”, este una dintre afirmaţiile cel puţin nepotrivite ale lui Pop.

„Educaţia e gratuită conform Constituţiei. În fapt, cineva trebuie să asigure această gratuitate. Statul asigură o parte din gratuitate, părintele asigură altă parte din gratuitate, copilul nu plăteşte nimic”, a declarat Pop.

„Mi s-au adus nenumărate reproşuri în ultimele luni de când am preluat conducerea acestui minister, multe dintre ele de ordin personal, cum scriu, cum mă exprim. Nu voi încerca să mă disculp. În viaţă, ca şi în politică, există greşeli şi există erori. Este esenţial însă faptul că greşelile se pot corecta, erorile nu”, este o altă afirmaţie care nu l-a onorat pe ministrul Educaţiei.

Mai mult, sub conducerea sa, Târgovişte a devenit judeţ.

„O echipă a Corpului de Control a Ministerului Educaţiei Naţionale a efectuat vineri, 7 iulie, verificări la Centrul de Evaluare constituit la Liceul Teoretic „Benjamin Franklin” din Capitală (sectorul 3). În acest centru au fost anulate lucrările a doi candidaţi care au susţinut examenul de Bacalaureat, în sesiunea iunie-iulie 2017, în judeţul Târgovişte”, se arăta într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX de către reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale.

Câteva minute mai târziu, eroarea a fost corectată şi pusă pe seama „unor probleme tehnice care au generat o serie de erori de livrare”.

Întrebare de baraj: „Care este forma corectă: pronume sau prenume?”

Spre finalul anului 2017, un alt ministru a gafat în cadrul unei declaraţii de presă. Este vorba despre şefa de la Interne, Carmen Dan, care a folosit greşit termenul de „pronume“ în loc de „prenume”

„Vreţi să vă dau eu, acum, nume şi pronume şi toate cele?”, a spus Carmen Dan.

Ulterior, ministrul de Interne a scris pe Facebook că nu-şi cere scuze pentru că a pronunţat greşit o literă.

„Nu-mi cer scuze pentru că am pronunţat greşit o literă! Sunt om, nu sunt maşină!”, a justificat sursa citată greşeala.

În 2017, oul a „văduvit” bugetul de stat

Un alt personaj politic care a stârnit controverse prin afirmaţiile sale este deputatul Varujan Vosganian. El a scris, pe Facebook, că „fiecare ou mâncat de la găina din curte «văduveşte» bugetul de cincizeci de bani”, făcând referire la autoconsumul din gospodăriile mici.

„Să presupunem că folosim, în demonstraţia noastră, două găini ouătoare. Una dintre ele aparţine unei ferme, cealaltă unui coteţ. Oul fermierului va lua calea pieţei şi va fi vândut, în medie, cu 1 leu (pentru ouăle ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai puţin). Oul gospodarului va trece direct din coteţ în tigaie. Oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit şi pe dividende, impozit pe salarii şi contribuţii la asigurările sociale. La asta se adaugă faptul că, la rândul lor, salariile şi profiturile obţinute din producţia fermierului, din prestaţiile angrosistului şi din serviciile supermarketurilor reintră în circuit şi generează iarăşi impozite şi taxe. În schimb, oul din coteţ, în drumul său spre tigaie, nu produce niciun ban”, a explicat Vosganian.

Astfel, el subliniază că „brazdele, coteţele, grădinile, stânele şi atelierele din fundul curţii produc produs intern brut, dar nu produc şi impozite”.

„Producţia din gospodăriile populaţiei ajunge la peste 20% din PIB, fără să producă niciun leu impozit la stat. Doar ceva neglijabil, prin pieţele ţărăneşti. Locuitorii din Danemarca, Franţa şi din alte ţări care ajung la venituri bugetare în jur de 45% din PIB nu au găini în curte şi nici nu amestecă în ceaun roşiile pentru bulion ori prunele pentru magiun. Faptul că avem o atât de puternică înclinaţie spre autoconsum, şi nu doar în ce priveşte alimentele, ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei”, conchide sursa citată.

Pe parcursul lui 2017, au fost şi alţi politicieni care s-au grăbit să vorbească fără a cântări cu atenţie cuvintele pe care le rostesc.

Un astfel de exemplu este ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, care, întrebat ce îl recomadă pentru acest post a răspuns: „Am fost întrebat ce mă califica. Mă califică faptul că sunt calificat în acest domeniu”.

Şi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a dat dovadă că cel mai bine ar fi să lase un specialist în comunicare să se ocupe de pagina sa de Facebook.

În septembrie 2017, într-o postare pe pagina sa de socializare a scris substantivul „copii” într-o situaţie în care cuvântul trebuia scris cu trei de „i”. În cadrul aceleiaşi postări, ministrul a redactat greşit şi numele preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, el scriind „Junker”.

După puţin timp, însă, Bodog a corectat greşelile de redactare.

DailyBusiness
Prime de Crăciun 2024. Categoria de angajați lăsaţi fără 3.000 de lei de sărbători
Spynews
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune restricții pentru persoanele sub 18 ani. Anumite conturi vor fi blocate
Bzi.ro
Ce avere nesimțită are Elena Lasconi: „Săraca“ se scaldă în bani!
Fanatik.ro
Cele mai simple metode de a scăpa de condensul de pe geamurile termopane. Ce ar trebui să faci, de fapt, pe timpul iernii
Capital.ro
Șoferii, trimiși obligatoriu la medic. S-a schimbat Codul Rutier în 2024. Reguli noi la permisul auto
Playtech.ro
Cum arată Lavinia Pîrva după ce a slăbit 9 kilograme în doar o lună. Transformarea e radicală
DailyBusiness
Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 ar putea fi ANULAT! Se pune sub semnul întrebării validitatea votului
Adevarul
Ce indică trăsăturile feţei despre personalitatea lui Călin Georgescu, potrivit specialiştilor
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai bun chec de post. Un desert ieftin, pe care îl prepari rapid
Spynews
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri despre motivele divorțului la șase luni de când au anunțat despărțirea. De ce au ajuns la separare după 16 ani de relație
Evz.ro
Scenariul sumbru al unui dezastru național. Apel disperat către români: E singura soluție
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Vicepreședintele ANCOM va cere suspendarea TikTok în România, începând de joi, 28 noiembrie! Motivul pentru care se dorește această măsură
Cancan.ro
Eduard, mezinul Adrianei Bahmuțeanu, ar fi accesat mai multe site-uri despre suicid! Protecția Copilului a intervenit de urgență
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu jubilează. Băsescu aruncă bomba în România: E târziu!
StirileBZI
Se interzice accesul la TikTok! Cine a luat decizia
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...
substantial.ro
CCR confruntată cu posibile anulări ale alegerilor prezidențiale
MediaFlux
FAMILIA lui Călin Georgescu este ÎN PERICOL! Câștigătorul alegerilor NU MAI IESE din CASĂ
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
De la „100 de ani de singurătate” la „Squid Game”: cele mai tari seriale de urmărit în decembrie