Topul rușinii în care apare România. Țara noastră se află la același nivel cu lumea a treia: câți bani s-au cheltuit pentru educație în 2023

Țara noastră continuă să se numere printre statele cu cele mai mici cheltuieli pentru educație din lume, cu doar 3,3% din PIB alocat în 2023. 
Irina Dumitrescu
18 nov. 2024, 16:32
Topul rușinii în care apare România. Țara noastră se află la același nivel cu lumea a treia: câți bani s-au cheltuit pentru educație în 2023

Cu toate că a crescut semnificativ alocarea bugetară pentru educație în ultimii ani, România se află pe locul 123 din 171 în clasamentul global. La nivelul UE, doar Irlanda alocă o sumă similară.

România, cheltuieli educaționale scăzute în raport cu alte state din UE

În 2023, țara noastră a alocat 8,1% din cheltuielile publice guvernamentale pentru educație. Cu alte cuvinte, România ocupă locul 156 mondial, un nivel comparabil cu state ca Trinidad, Sri Lanka, Uganda, Tonga și Pakistan. Pe de altă parte, țări ca Suedia (7,6%), Franța (5,4%) și Belgia (6,4%) alocă sume mult mai mari pentru sistemul educațional.

Anul acesta, alocarea bugetară din PIB a fost de 4,3% în țara noastră, un record în ultimii 20 de ani. Irlanda este singura țară din blocul comunitar care a mai cheltuit un procent mic din PIB pentru educație, și anume 3%.

În Uniunea Europeană, cele mai mari cheltuieli pentru educație, ca procent din cheltuielile publice, au fost în Estonia (14,3%), Suedia (13,5%), Lituania, Letonia, Cipru și Malta (12,7%). Potrivit Declarației Incheon, adoptată la Forumul Mondial al Educației din 2015, 160 de țări, inclusiv România, s-au angajat să aloce între 4% și 6% din PIB sau între 15% și 20% din cheltuielile publice pentru educație până în anul 2030. Aceste promisiuni fac parte din Obiectivul pentru Dezvoltare Durabilă nr. 4 – „Asigurarea unei educații de calitate, incluzive și echitabile și promovarea oportunităților de învățare pe tot parcursul vieții pentru toți”.

Citește și Topul celor mai bune facultăți din România. Surpriza din clasament, nu se află în București

Deși procentul alocat educației din Produsul Intern Brut a crescut față de anii anteriori, statul român rămâne sub ținta globală stabilită de UNESCO și de Declarația Incheon. Comparativ, țările dezvoltate alocă mult mai mult. De pildă, Luxemburg cheltuie aproape 6.000 de euro pe locuitor pentru educație. În schimb, România alocă doar 858 de euro. Prin urmare, țara noastră ocupă locul 123 în topul global, la același nivel ca Tanzania și după state precum Zambia, Anguilla, Palau, San Marino, Paraguay, Benin și Panama.

Ce promisiune a făcut țara noastră

Guvernul de la București s-a angajat, prin strategia națională pentru dezvoltare durabilă, să îmbunătățească accesul la educație și să crească numărul de tineri cu numeroase competențe profesionale relevante. Totuși, alocările actuale nu sunt suficiente pentru a atinge aceste obiective ambițioase până în anul 2030.

Cheltuielile mici pentru educație înseamnă resurse limitate pentru școli, salarii modice pentru profesori și infrastructură învechită. Pe termen lung, asta înseamnă scăderea calității educației. Din păcate, acest lucru este deja vizibil, rezultatele ultimelor teste PISA dezvăluind că 42% dintre elevii români nu au reușit să atingă nivelul 3 de competență, esențial pentru gândirea creativă. Adică nu sunt capabili să gândească independent ori să propună soluții originale la sarcini familiare.

Vezi și Prețurile au explodat în piețele din România și se anunță un nou val de scumpiri. Verdețurile românești au devenit trufandale în această perioadă

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Animalul pe care românii îl cresc cu drag, dar care ajunge pe mesele străinilor. Zeci de mii tone au mers la export anul trecut
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Monalisa Liuba, afacerista de 35 de ani care a murit într-un salon din Chișinău, condusă pe ultimul drum! O cunoscută interpretă de muzică populară a dat detalii despre înmormântarea tinerei. Nici acum nu-i vine să creadă ce s-a întâmplat: „N-ai cum...”
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Vești foarte proaste despre tezaurul dacic furat. Pierdere ireparabilă
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când intră alocațiile pe card în luna februarie 2025! Copiii își primesc sumele mai devreme
Cancan.ro
Doc și soția lui s-au despărțit după Survivor de la Pro TV. Motivul: A atentat la Bianca Patrichi
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 2024
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Breaking news despre banii românilor!
substantial.ro
Zelenski susține că Putin dorește să impună un lider marionetă în Ucraina
MediaFlux
RĂSTURNARE privind ALEGERILE! RAPORT privind PREZIDENȚIALELE: MANIPULĂRI pe scară largă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol