Topul țărilor care sprijină financiar Ucraina în război. La cât se ridică ajutorul acordat de țara noastră

Statele Unite și Uniunea Europeană ocupă primele poziții în clasamentul principalilor furnizori de ajutor pentru Ucraina, potrivit unei analize publicate de Le Monde, bazată pe datele Institutului Kiel pentru Economia Mondială. Raportarea sprijinului oferit la PIB-ul fiecărei țări și la contribuția per capita arată că Norvegia a fost cel mai generos susținător al efortului de război al Kievului. România se situează pe locul 19 în acest clasament, conform datelor disponibile pentru luna decembrie 2024.
Filip Stan
05 mart. 2025, 10:23
Topul țărilor care sprijină financiar Ucraina în război. La cât se ridică ajutorul acordat de țara noastră

Sprijinul financiar acordat Ucrainei a fost un subiect de controversă între administrația americană și partenerii europeni. Donald Trump a susținut în repetate rânduri că Statele Unite au oferit Ucrainei, în ultimii ani, ajutoare în valoare de aproximativ 350 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, potrivit unei analize publicate de Le Monde, bazată pe datele oferite de Kiel Institute for the World Economy, sprijinul oferit de Statele Unite Ucrainei a fost estimat la 118,99 miliarde de euro, echivalentul a 0,55% din PIB-ul american. Din această sumă, aproximativ 65 de miliarde de euro au fost alocate pentru asistență militară directă, 49,96 miliarde de euro au reprezentat ajutor financiar, iar 3,44 miliarde de euro au fost destinate acțiunilor umanitare.

Tema sprijinului financiar oferit Ucrainei a reprezentat o sursă de disensiune între administrația americană și restul lumii, Donald Trump a afirmt în repetate rânduri că țara sa, în ultimii ani, a trimis în ajutorul Kievului echivalentul a 350 de miliarde de dolari.

Citește și: Documentul de care au nevoie românii pentru a intra în Marea Britanie. Când intră în vigoare și cum se obține

Însă analiza Le Monde, bazată pe cifrele Kiel Institute for the World Economy, ajutorul acordat de SUA a fost evaluat la 118,99 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă 0,55 din PIB-ul Statelor Unite. Circa 65 de miliarde de euro au reprezentat sprijin militar direct, 49,96 de miliarde de euro ajutor financiar și 3,44 de miliarde au fost investiți în acțiuni umanitare.

Al doilea cel mai important sprijin, ca valoare, a fost oferit de Uniunea Europeană, care a redirecționat către Ucraina 115,7 miliarde de euro. Din această sumă, 113,14 miliarde de euro au fost acordate sub formă de asistență financiară, iar 2,56 miliarde de euro au fost destinate ajutorului umanitar.

Dintre statele europene, Marea Britanie a fost cel mai mare contributor la sprijinul oferit Ucrainei, cu un total de 27,18 miliarde de euro. Din această sumă, 20,08 miliarde de euro au fost alocate pentru asistență militară, 6,17 miliarde de euro au reprezentat sprijin financiar, iar 930 de milioane de euro au fost destinate ajutorului umanitar.

Germania a fost un alt actor-cheie în susținerea Ucrainei, oferind un ajutor total de 25,53 miliarde de euro. Din această sumă, 20,88 miliarde de euro au fost direcționate către sprijinul militar.

Cu 1,12 miliarde de euro alocați în sprijinul Ucrainei, România se află pe locul al 19-lea

Dacă luăm în considerare procentul din PIB alocat sprijinului pentru Ucraina, Norvegia se află pe primul loc, oferind echivalentul a 3,34% din PIB-ul său, adică 14,99 miliarde de euro. Pe locul doi se situează Estonia, cu o contribuție de 3,27% din PIB, respectiv 1,13 miliarde de euro. Danemarca ocupă poziția a treia, alocând 2,56% din PIB, ceea ce se traduce în 9,47 miliarde de euro.

România se clasează pe locul 19 în ceea ce privește procentul din PIB alocat sprijinului pentru Ucraina. Până în prezent, țara a oferit un ajutor total de 1,12 miliarde de euro, echivalent cu 0,42% din PIB. Din această sumă, 990 de milioane de euro au fost direcționate către sprijin militar, iar 120 de milioane de euro au fost alocate pentru ajutor umanitar.

România se situează peste Bulgaria, comentează editorii de la Liberatea, care a oferit Ucrainei un sprijin de 240 de milioane de euro, dar sub Polonia, un alt pilon NATO pe flancul estic. Polonia a alocat un ajutor total de 5,03 miliarde de euro, echivalent cu 0,8% din PIB-ul său, cea mai mare parte fiind destinată sprijinului militar – 3,64 miliarde de euro.

Potrivit Le Monde, care citează Comisia Europeană, spre Ucraina au fost „distribuite” 135,4 miliarde de euro, dintre care 47,4 miliarde de euro au fost sub formă de împrumuturi.

În perioada administrației Iohannis, președintele României a ales să nu comunice public niciun detaliu clar referitor la sprijinul pe care România îl oferă Ucrainei. Iar această poziționare a avut și Guvernul, unde niciun oficial, în special MAE, nu a oferit date despre ajutor.

Întrebări referitoare la modul cum susține România Ucraina au apărut inclusiv în interviurile date în media occidentală de șefii MAE, însă în precizările oficialilor români mereu a fost subliniat că datele nu pot fi făcute publice.

Citește și: Europa se înarmează. Ursula von der Leyen: Vom sprijini Ucraina, întreprinzând în acelaşi timp o creştere a apărării europene

 

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Câte ouă trebuie să pui în aluatul pentru cozonacul moldovenesc, de fapt. Secretul gospodinelor care-l face fin și aromat
Capital.ro
Fiica lui Bruce Willis și Demi Moore a dat vestea tristă. A fost o mare suferință
Playtech.ro
Actul care te lasă fără moştenire, în 2025. Ce trebuie scris pe document exact
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Mesajele înfiorătoare trimise de Andrew Tate fostei iubite: „Ce rost să te am dacă nu te bat?”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Ripostă după dezvălurile despre Băsescu și Elena Udrea. Cine a sărit în apărarea fostului președinte
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Indecente la piscină! Le-am prins trăgând de bikinei, până când nu a rămas mai 'nimic' din ei. Recunoști protagonistele?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Mașinile, complet interzis. Decizie în România. Intră în vigoare luni, 7 aprilie, ora 15:00
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Scad pensiile pentru sute de mii de pensionari! Instanța a decis. Lovitură pentru seniori
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns