Topul țărilor care sprijină financiar Ucraina în război. La cât se ridică ajutorul acordat de țara noastră

Statele Unite și Uniunea Europeană ocupă primele poziții în clasamentul principalilor furnizori de ajutor pentru Ucraina, potrivit unei analize publicate de Le Monde, bazată pe datele Institutului Kiel pentru Economia Mondială. Raportarea sprijinului oferit la PIB-ul fiecărei țări și la contribuția per capita arată că Norvegia a fost cel mai generos susținător al efortului de război al Kievului. România se situează pe locul 19 în acest clasament, conform datelor disponibile pentru luna decembrie 2024.
Filip Stan
05 mart. 2025, 10:23
Topul țărilor care sprijină financiar Ucraina în război. La cât se ridică ajutorul acordat de țara noastră

Sprijinul financiar acordat Ucrainei a fost un subiect de controversă între administrația americană și partenerii europeni. Donald Trump a susținut în repetate rânduri că Statele Unite au oferit Ucrainei, în ultimii ani, ajutoare în valoare de aproximativ 350 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, potrivit unei analize publicate de Le Monde, bazată pe datele oferite de Kiel Institute for the World Economy, sprijinul oferit de Statele Unite Ucrainei a fost estimat la 118,99 miliarde de euro, echivalentul a 0,55% din PIB-ul american. Din această sumă, aproximativ 65 de miliarde de euro au fost alocate pentru asistență militară directă, 49,96 miliarde de euro au reprezentat ajutor financiar, iar 3,44 miliarde de euro au fost destinate acțiunilor umanitare.

Tema sprijinului financiar oferit Ucrainei a reprezentat o sursă de disensiune între administrația americană și restul lumii, Donald Trump a afirmt în repetate rânduri că țara sa, în ultimii ani, a trimis în ajutorul Kievului echivalentul a 350 de miliarde de dolari.

Citește și: Documentul de care au nevoie românii pentru a intra în Marea Britanie. Când intră în vigoare și cum se obține

Însă analiza Le Monde, bazată pe cifrele Kiel Institute for the World Economy, ajutorul acordat de SUA a fost evaluat la 118,99 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă 0,55 din PIB-ul Statelor Unite. Circa 65 de miliarde de euro au reprezentat sprijin militar direct, 49,96 de miliarde de euro ajutor financiar și 3,44 de miliarde au fost investiți în acțiuni umanitare.

Al doilea cel mai important sprijin, ca valoare, a fost oferit de Uniunea Europeană, care a redirecționat către Ucraina 115,7 miliarde de euro. Din această sumă, 113,14 miliarde de euro au fost acordate sub formă de asistență financiară, iar 2,56 miliarde de euro au fost destinate ajutorului umanitar.

Dintre statele europene, Marea Britanie a fost cel mai mare contributor la sprijinul oferit Ucrainei, cu un total de 27,18 miliarde de euro. Din această sumă, 20,08 miliarde de euro au fost alocate pentru asistență militară, 6,17 miliarde de euro au reprezentat sprijin financiar, iar 930 de milioane de euro au fost destinate ajutorului umanitar.

Germania a fost un alt actor-cheie în susținerea Ucrainei, oferind un ajutor total de 25,53 miliarde de euro. Din această sumă, 20,88 miliarde de euro au fost direcționate către sprijinul militar.

Cu 1,12 miliarde de euro alocați în sprijinul Ucrainei, România se află pe locul al 19-lea

Dacă luăm în considerare procentul din PIB alocat sprijinului pentru Ucraina, Norvegia se află pe primul loc, oferind echivalentul a 3,34% din PIB-ul său, adică 14,99 miliarde de euro. Pe locul doi se situează Estonia, cu o contribuție de 3,27% din PIB, respectiv 1,13 miliarde de euro. Danemarca ocupă poziția a treia, alocând 2,56% din PIB, ceea ce se traduce în 9,47 miliarde de euro.

România se clasează pe locul 19 în ceea ce privește procentul din PIB alocat sprijinului pentru Ucraina. Până în prezent, țara a oferit un ajutor total de 1,12 miliarde de euro, echivalent cu 0,42% din PIB. Din această sumă, 990 de milioane de euro au fost direcționate către sprijin militar, iar 120 de milioane de euro au fost alocate pentru ajutor umanitar.

România se situează peste Bulgaria, comentează editorii de la Liberatea, care a oferit Ucrainei un sprijin de 240 de milioane de euro, dar sub Polonia, un alt pilon NATO pe flancul estic. Polonia a alocat un ajutor total de 5,03 miliarde de euro, echivalent cu 0,8% din PIB-ul său, cea mai mare parte fiind destinată sprijinului militar – 3,64 miliarde de euro.

Potrivit Le Monde, care citează Comisia Europeană, spre Ucraina au fost „distribuite” 135,4 miliarde de euro, dintre care 47,4 miliarde de euro au fost sub formă de împrumuturi.

În perioada administrației Iohannis, președintele României a ales să nu comunice public niciun detaliu clar referitor la sprijinul pe care România îl oferă Ucrainei. Iar această poziționare a avut și Guvernul, unde niciun oficial, în special MAE, nu a oferit date despre ajutor.

Întrebări referitoare la modul cum susține România Ucraina au apărut inclusiv în interviurile date în media occidentală de șefii MAE, însă în precizările oficialilor români mereu a fost subliniat că datele nu pot fi făcute publice.

Citește și: Europa se înarmează. Ursula von der Leyen: Vom sprijini Ucraina, întreprinzând în acelaşi timp o creştere a apărării europene

 

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Taxa care se dublează în România. Decizia luată de Ministerul Finanțelor: Nu se poate justifica
Playtech.ro
Vouchere de vacanță 2025. Când trebuie salariații să restituie tichetele, situațiile prevăzute de lege
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Vești rele pentru toți angajații. Șase zile libere, tăiate de Guvern din 2026
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
O tânără a murit înecată într-un lac după ce s-a speriat de un urs, în Harghita! Aceasta și-a găsit sfârșitul la doar 18 ani
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Iese Elena Udrea din închisoare? Vestea venită azi, 28 aprilie: Este absolut normal
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Asta mai lipsea! Ilie Bolojan a dat cea mai proastă veste pentru români: urmează recesiune. Măsuri de urgență
MediaFlux
Putin a decis! Armistițiu în Ucraina! Anunț de la Kremlin
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre