Inflația ridicată și modificările Codului Fiscal au făcut ca berea să devină aurul din paharele românilor începând de anul trecut. TVA-ul pentru berea la draft a urcat de la 5% la 19%, aceasta fiind singura excepție în care băutura alcoolică mai avea aplicată această taxă.
În Minsk se găsește cea mai avantajoasă halbă de bere de pe întregul continent, cu un preț de puțin peste un euro. Deși în prezent este puțin dificil de călătorit, este un oraș pe care trebuie să-l adăugați pe lista de city break-uri, mai ales dacă vă plac halbele de bere la 1,05 euro.
Chiar la graniță cu România, în Moldova, veți găsi a doua cea mai accesibilă bere din Europa. Cu un preț mediu de doar 1,29 euro, oferta Chișinăului nu vă va rupe portofelul. Chișinăul este renumit pentru viața sa de noapte, cu o mare varietate de pub-uri și baruri, ceea ce înseamnă că veți găsi rapid un loc unde să vă bucurați de o bere rece.
După orașele de la graniță cu Rusia, care sunt mai puțin vânate de turiști datorită situației geopolitice, de află Baku din Azerbaidjan, Tbilisi din Georgia și capitala Armeniei, Erevan. Pentru aceste orașe, un pahar de bere are un preț de 1,35 euro, 1,69 euro și, respectiv, 1,83 euro.
Pe locul șase pe listă se află Sofia. În capitala Bulgariei, o halbă de bere costă în medie doar 1,93 euro.
Macedonia de Nord nu găzduiește doar al doilea cel mai mare număr de munți din lume, ci și locul unde o halbă de bere costă 1,93 euro.
Pristina din Kosovo și Sarajevo, capitala Bosniei și Herțegovinei, se află pe locurile opt și nouă pe listă, cu halbe de bere care costă 1,99 euro și, respectiv, 2,04 euro.
Pe ultimul loc – dar în continuare foarte accesibil – se află Praga. Halba de bere costă în medie doar 1,86 euro, ceea ce înseamnă că puteți vizita toate obiectivele turistice și că vă rămân bani pentru băuturi la sfârșitul zilei.
Pe primul loc se află Reykjavik. Având în vedere că Islanda este o țară insulară, nu este surprinzător faptul că berea este mai puțin accesibilă acolo decât în multe alte locuri – o halbă costă aproximativ 10,03 euro.
Țările nordice se află, de asemenea, în top 10, Oslo, Helsinki, Copenhaga și Stockholm ocupând locurile doi, trei, șase și, respectiv, nouă în clasamentul celor mai scumpe beri europene.
Pentru o bere plătesc mult și britanicii, unde prețul mediu al unei halbe de bere în Londra este de 7,57 euro – mai mare chiar și decât la Monaco, un loc de joacă celebru al super-bogaților, unde un pahar costă 7,47 euro.
Pe listă se mai află Parisul, Berna, capitala Elveției, dar și Dublin, în Irlanda. Nicăieri pe lista celor mai scumpe orașe nu există un preț mediu al berii mai mic de 6,50 euro.