El a primit flacăra olimpică, în cadrul unei ceremonii, din partea campioanei olimpice la gimnastică Sandra Izbaşa, şi a predat-o uneia dintre componentele junioare ale lotului feminin de gimnastică al României.
„Este pentru prima dată când flacăra olimpică s-a aprins în Grecia, având ca destinaţie România. Flacăra olimpică a mai trecut pe teritoriul României cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Moscova şi Jocurilor Olimpice de la Berlin, dar acum este pentru dată când în Grecia flăcara olimpică a fost aprinsă pentru a rămâne în România (…) Am speranţa că cei 900-920 de tineri, între 14 şi 16 ani, care vor concura la cele opt probe din cadrul festivalului nu sunt nimeni alţii decât viitorii mari mari campioni olimpici şi mondiali proveniţi din ţările europene„, a spus preşedintele Băsescu.
El a arătat că organizarea Festivalului în România „a fost posibil, pe de o parte, ca un moment de recunoaştere a contribuţiei României la dezvoltarea mişcării olimpice, a olimpismului, şi în acelaşi timp a fost posibil pentru că au fost oameni în România care şi-au asumat responsabilitatea dezvoltării unei infrastructure care să permită desfăşurarea Festivalului Olimpic European la Braşov, şi nu numai, în Braşov, Râşnov,Predeal şi alte staţiuni montane„.
Preşedintele a evidenţiat că „e un moment în care toţi putem fi bucuroşi că România a primit încrederea de a găzdui acest festival”.
De asemenea, Băsescu a spus că de acum turiştii care vin în zona respectivă vor constata că România dispune de infrastructura necesară dezvoltării sporturilor de iarnă.
Preşedintele a subliniat şi simbolistica flăcării olimpice. „Simbolul Flăcării Olimpice înseamnă continuitate, demnitate, toleranţă, înseamnă fair-play. Şi, nu în ultimul rând, Flacăra Olimpică simbolizează respect pentru cel cu care te afli în competiţie”, a afirmat Băsescu.
La eveniment au fost prezenţi şi preşedintele COSR, Octavian Moraru, ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu şi Octavian Belu, antrenorul lotului olimpic de gimnastică.
Ivan Patzaichin a fost primul purtător al torţei olimpice a FOTE 2013 din ştafeta care a plecat, sâmbătă, de la sediul COSR şi care va străbate un traseu de 15 km atingând puncte importante din Bucureşti, printre care Palatul Victoria, Palatul Parlamentului, Palatul Cotroceni, Primăria Municipiului sau Pasajul Basarab.
Din ştafeta formată din aproximativ 70 de persoane nu vor lipsi Alina Dumitru, Laura Badea, Camelia Potec, Monica Roşu sau Gabriela Szabo.
După periplul de aproximativ patru ore prin Bucureşti, torţa olimpică va reveni în faţa sediului COSR, iar duminică, la ora 9.00, va pleca spre Braşov.
Tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani vor concura în cadrul Festivalului Olimpic al Tineretului European, la opt competiţii de sporturi de iarnă, respectiv schi alpin, biatlon, schi fond, patinaj artistic, hochei pe gheaţă, patinaj viteză, snowboard şi sărituri cu schiurile, concursurile urmând să fie organizate la Braşov, Râşnov, Predeal, Fundata şi Poiana Braşov.
Festivalul Olimpic al Tineretului European, ajuns la cea de-a 11-a ediţie, se va desfăşura în perioada 17-22 februarie.
Aproximativ 1.450 de sportivi şi oficiali din 45 de ţări sunt aşteptaţi la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE), urmând să fie cazaţi la Poiana Braşov, în „satul olimpic” special amenajat, din care fac parte cinci hoteluri.