Torţa olimpică a revenit pe Pământ, după o IEŞIRE ISTORICĂ în spaţiu

O capsulă Soyuz, având la bord trei astronauţi şi torţa olimpică rusă, care a fost scoasă în spaţiu pentru prima dată în istorie, a aterizat luni în Kazahstan, în Asia Centrală, cu mai puţin de trei luni înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Soci.
Daniel Spătaru
11 nov. 2013, 07:31
Torţa olimpică a revenit pe Pământ, după o IEŞIRE ISTORICĂ în spaţiu

Reveniţi dintr-o misiune de 166 de zile la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), rusul Fiodor Iurcihin, italianul Lucas Parmitano şi americana Karen Nyberg au revenit pe Pământ aşa cum era prevăzut, la ora 02.49 GMT (04.49 ora României), cu torţa olimpică, scoasă în spaţiu, sâmbătă, pentru prima dată în istorie.

Ei au aterizat într-o capsulă Soyuz suspendată de o paraşută albă mare în regiunea Djezkazgan, în stepele Kazahstanului, pe o vreme favorabilă dar rece, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea rusă.

Torţa, care a rămas stinsă în cele patru zile petrecute în spaţiu, a fost păstrată într-un etui pe care un angajat al Agenţiei Spaţiale Ruse (Roskosmos) s-a grăbit să îl deschidă: „iată torţa”, a declarat el în faţa camerelor de luat vederi şi a aparatelor de fotografiat.

El a predat-o apoi comandantului Soyouz, cosmonautul rus Fiodor Iurcihin, tocmai ieşit din capsula spaţială într-un sediu special şi acoperit imediat cu o pătură albastră pentru a-l proteja de frig.

Câteva minute mai târziu, ceilalţi doi astronauţi, italianul Lucas Parmitano şi americana Karen Nyberg, au fost scoşi, la rândul lor, din Soyuz de echipele de la sol, sosite la bordul mai multor elicoptere.

Cei trei astronauţi au fost aşezaţi unul lângă altul în faţa unui drapel rus şi a unuia al Jocurilor Olimpice de la Soci, care vor avea loc în perioada 7-23 februarie 2014.

„Torţa spaţială” – una dintre cele 16.000 de torţe folosite în cadrul parcusului flăcării olimpice în Rusia, care a început în urmă cu o lună şi este cel mai lung din istoria olimpică (65.000 de kilometri) – va fi folosită pentru a se aprinde flacăra la ceremonia de deschidere din 7 februarie 2014 la Soci.

Sâmbătă, astronauţii ruşi Serghei Riazanski şi Oleg Kotov, aflaţi pe ISS din septembrie, au ieşit în costume de protecţie în spaţiu, unde au petrecut aproximativ o oră cu torţa olimpică. Ei au imitat predarea flăcării olimpice, transferându-şi torţa unul altuia şi au pozat în faţa camerelor de luat vederi exterioare fixate pe ISS.

Torţa olimpică a fost dusă în spaţiu la bordul unei navete şi înaintea Jocurilor Olimpice de la Atlanta din 1996 şi a celor de la Sydney, în 2000, dar nu a fost scoasă niciodată în termosferă.

În afară de călătoria în spaţiu, torţa olimpică va fi purtată şi în adâncurile Lacului Baikal (Siberia), după ce a călătorit deja la Polul Nord, într-un periplu de 123 de zile, început pe 7 octombrie, la Moscova, care se va încheia la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă, pe 7 februarie 2014.


Spynews
Ai văzut-o pe fetița din imagine? Dacă da, sună la 112! Alexia are 13 ani și a dispărut / FOTO
Bzi.ro
Diana Munteanu, pictorial provocator la plajă, la 45 de ani! S-a fotografiat în costum de baie și i-a înnebunit pe fani!
Fanatik.ro
Aparatul din bucătărie care este plin de bacterii. Nu le omoară nici radiațiile
Capital.ro
Elena Udrea e despărțită de Adrian Alexandrov. Ce a făcut tatăl fiicei sale (FOTO)
Playtech.ro
ȘOCANT Cum a ajuns să arate acum Gabriela Szabo. Este de nerecunoscut la 48 de ani
DailyBusiness
Guvernul trebuie să aibă grijă de pensionari! Este posibil ca aceștia să piardă cardurile sociale
Adevarul
Pastila „Super Mario”, „specialitate” cu potențial letal vândută de „Dana Marijuana”. „Traficanții olandezi o produc special pentru copii”
Spynews
Cristian Marinescu și Deni Stavăr de la Mireasă, ceartă aprinsă în fața tuturor. De la ce a pornit totul. Cum a reacționat Antonia, fosta iubită a bărbatului
Spynews
Bunicul Luizei Melencu, mărturisiri uluitoare. Gheorghe Dincă nu ar fi ucis-o pe adolescenta de 18 ani
Evz.ro
Imaginile care au răvășit-o pe Elena Udrea. Numără zilele la Târgșor. Foto
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Regina lui Salam, mega-mulată și super-dotată! Roxana Dobre, ieșire-fulger pe Nordului cu…
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Leguma banală din România, vedetă pe piețele internaționale. Prețul ajunge până la 8 lei pe Kilogram
Capital.ro
Pierzi banii de la stat. Este obligatoriu să aștepți 120 de zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
stirilekanald.ro
"O tragedie, păcat". Și-a ucis unchiul pentru a o salva! Un tânăr din Mehedinți riscă să meargă la închisoare după ce l-a lovit mortal pe bărbatul care îi bătea bunica
substantial.ro
Femeie din Câmpulung dispărută în Turcia, dată în urmărire internațională
MediaFlux
Donald Trump a fost DEPĂȘIT! CIFRA DUBLĂ cu care l-a ÎNVINS Kamala Harris
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...