Curtea de Apel Bucureşti cere dosarul lui Vişinescu de la CNSAS

Torţionarul Alexandru Vişinescu a fost adus cu mandat, miercuri, la Curtea de Apel Bucureşti, unde se judecă dosarul în care este acuzat de moartea a 12 deţinuţi politici în perioada în care a condus Penitenciarul Râmnicu Sărat.
Filip Stan
05 nov. 2014, 10:25
Curtea de Apel Bucureşti cere dosarul lui Vişinescu de la CNSAS

UPDATE: Curtea de Apel Bucureşti a decis miercuri trimiterea la CNSAS a unei adrese prin care cere dosarul personal al fostului comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, care a fost citat cu mandat de aducere la instanţă.

Pentru următorul termen, stabilit pe data de 19 ianuarie, vor fi citaţi mai mulţi martori, cât şi părţile civile constituite în acest dosar.

Vişinescu nu a dorit să dea declaraţii nici la sosire, nici la plecarea de la CAB, în timp ce în sala de judecată a spus că doreşte să dea declaraţii, „pentru că nu este nimic adevărat”, însă îşi rezervă acest drept pentru un termen ulterior.

Vreau să mi se dea posibilitatea să infirm acuzaţiile”, a spus Alexandru Vişinescu după ce grefierul a citit acuzaţiile întocmite de procurori, care spun că la Râmnicu Sărat s-a instituit un regim pentru „exterminarea unor grupuri de oameni pe criterii politice”.

Potrivit rechizitoriului, deţinuţii de la Râmnicu Sărat erau treziţi la ora 5,00 în fiecare zi şi puşi să stea în picioare sau pe un scaun până la ora 22,00, iar această lipsă de activitate „a avut un efect devastator asupra stării psihice a acestora”.

De asemenea, deţinuţilor li se aplicau corecţii disproporţionate faţă de faptele comise sau erau pur şi simplu bătuţi fără vreun motiv, li se refuza acordarea îngrijirilor medicale, iar condiţiile din camere erau vitrege, patul constând dintr-un cadru de fier, o scândură şi o pătură total insuficientă pentru a-i încălzi pe deţinuţi, în special iarna, având în vedere că ferestrele nu se închideau.

La termenul de miercuri a fost audiată şi soţia fostului deţinut de la Penitenciarul Râmnicu Sărat, Ion Eremia – Elena Eremia – care a povestit că soţul ei a intrat în închisoare cu greutatea de 82 kg, iar când a fost eliberat avea numai 30 de kg.

Nicoleta Eremia a mai spus că timp de trei ani cât s-a aflat la Râmnicu Sărat, soţul său nu a putut comunica cu familia, aceasta crezând că este mort.

Ea a mai povestit că după ce a fost eliberat, soţul său a suferit o puternică depresie, fiind marginalizat de către societate şi neacordându-i-se pensie şi din acest motiv a încercat să se sinucidă, tentativă eşuată.

Tot miercuri s-a citit şi declaraţia lui Alexandru Vişinescu dată în cursul urmăririi penale de la Parchetul General din data de 14 ianuarie, în care acesta neagă acuzaţiile din rechizitoriu.

Instanţa a respins miercuri cererile de scoatere din dosar a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Finanţelor Publice ca părţi responsabile civilmente, deoarece „aspectele invocate în cereri au legătură directă cu soluţionarea cauzei de faţă”.

Alexandru Vişinescu a venit la Curtea de Apel Bucureşti în jurul orei 10.00, fiind însoţit de două persoane. Acesta a fost dus în sala de judecată, unde aşteaptă să înceapă procesul.

Instanţa a dispus ca Alexandru Vişinescu să fie adus, la termenul din 5 noiembrie, cu mandat, întrucât în 22 octombrie nu a fost prezent şi nici nu a făcut dovada faptului că nu poate să vină la proces.

La termenul din 22 octombrie, instanţa a pus în discuţie necesitatea instituirii unor măsuri asigurătorii pe locuinţa şi acţiunile deţinute de Vişinescu, dar şi poprire pe o treime din pensia acestuia, în vedere recuperării unui eventual prejudiciu, potrivit Agerpres.

Avocatul lui Vişinescu s-a opus acestor măsuri, susţinând că fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat deţine doar o garsonieră.

CITEŞTE ŞI Victimele torţionarului Alexandru Vişinescu cer DESPĂGUBIRI de mii de euro

La proces a fost prezentă Nicoleta Eremia, soţia fostului general Ion Eremia, închis la Penitenciarul Râmnicu Sărat, aceasta fiind constituită parte civilă în dosar. Ea îi cere lui Vişinescu daune morale şi materiale în cuantum de 100.000 de euro.

Nicoleta Eremia a fost de acord cu sechestrul pe bunurile lui Vişinescu, susţinând că „nu poate să plece din lumea asta şi să nu răspundă”.

Instanţa a decis ca statul român, prin Ministerul Finanţelor, Ministerul de Interne şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, să fie introduse părţi responsabile civilmente.

Alexandru Vişinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a fost trimis pe 18 iunie în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind acuzat de săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deţinuţilor politici.

Procurorii susţin că, în perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentate de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic.

Astfel, deţinuţii erau supuşi unor condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea lor fizică, fără să li se asigure un minimum de medicamente şi fără să li se acorde îngrijiri sau asistenţă medicală adecvate.

Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv, condiţiile de detenţie inumane, relele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de deţinuţi erau tot atâtea acţiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Horoscop duminică, 13 aprilie 2025: Berbecii vor avea multă energie
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se întâmplă cu dobânda la un credit ipotecar de 50.000 de euro luat pe 30 de ani. Calculul pe care trebuie să-l știi înainte să te duci la bancă
Capital.ro
Adevărul despre UNT. Ce cumperi, de fapt, când mergi la magazin
Playtech.ro
Vouchere noi pentru români. Se pregătește un program ce îi scutește pe oameni de cheltuieli importante. Când vor fi lansate
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
NATO și UE cer europenilor să se pregătească pentru război. Țările care iau amenințarea unui conflict în serios
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Te cunosc de undeva, 12 aprilie 2025. Cine a câștigat cea de-a noua ediție a emisiunii. Bonusul nu a fost acordat 
Spynews
Te cunosc de undeva, 12 aprilie 2025. Oana Matache și Radu Siffredi s-au transformat în Amy Winehouse. Ce au spus jurații despre momentul lor
Evz.ro
Alertă de atac biologic în România și Ungaria. Ce se întâmplă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Trebuia să se întoarcă în România de Paște, dar a decedat cu câteva ore înainte de a părăsi Italia. Un român de 40 de ani a fost spulberat de o mașină
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Minunea unică din România. Este locul peste care Dumnezeu și-a așezat mângâierea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celula acestuia. A fost trimisă după gratii pentru 15 luni - VIDEO
Ministrul de Finanțe, decizie fără precedent în România: „tăieri în carne vie”
MediaFlux
ANAF i-a vizat direct! Obligațiile românilor până la 25 mai
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Două cutremure au zguduit România azi. Tot mai aproape de un cutremur major?