Judecat pentru crime împotriva umanităţii, Ion Ficior era conştient probabil de faptul că la finalul procesului ar putea să primească despăgubiri uriaşe către familiile victimelor sale. Tocmai de aceea, potrivit #romania#, Ion Ficior a înstrăinat aproape toate bunurile de valoare pe care le avea.
El a vândut apartamentul, acţiunile pe care le deţinea şi cea mai mare parte a bijuteriilor care ar fi putut fi confiscate. În acest moment, procurorii, pentru a se asigura că există la finalul procesului o sumă de care să dispună pentru despăgubiri, au cerut poprire pe pensia de 5.500 lei/lună a lui Ion Ficior. În momentul de faţă, singura rudă apropiată în viaţă a fostului torţionar este băiatul acestuia, care este plecat din ţară şi cu care Ion Ficior nu a mai păstrat legătura încă de dinainte de 1989.
Curtea de Apel Bucureşti va lua o decizie privind poprirea pensiei lui Ion Ficior pe data de 16 octombrie.
Citeşte şi Torţionarul Ioan Ficior făcea chefuri la Periprava, în timp ce deţinuţii mureau pe capete
Instanța a audiat marți două persoane, un fost deținut politic și fiica unui alt deținut care a fost la Periprava. Cei doi au povestit despre condițiile inumane în care trăiau deținuții încarcerați în colonia de muncă Periprava, condusă de Ficior.
„Am înțeles de la trei cumnați ai mei care se aflau la Periprava că decese erau aproape zilnic, însă nu pot să spun de ce. Decese au fost și în coloniile în care am fost eu încarcerat. Căram pământ toată ziua, iarna hainele nu apucau să se usuce pe noi. Aveam normă patru metri de pământ pe zi, săpat și cărat sus, pe digul care era din ce în ce mai înalt. Cei care nu făceau norma erau bătuți. Băteau și ei cât puteau. Pe un pat de fier te întindeau, cu fața în jos, unul dintre gardieni punea piciorul pe ceafă, celălalt la picioare. Și comandantul zicea: 25 sau 10 sau 15… lovituri„, a povestit Nicolae Voican, care a fost la trei colonii de muncă ca deținut politic.
Citeşte şi ŞOCANT: Deţinuţii de la Periprava, TORTURAŢI pentru că mâncau şerpi vii sau porumb crud
Potrivit acestuia, cei trei cumnați care munceau la Periprava la tăiat stuf au povestit că asistența medicală era ca și inexistentă, în sensul că nu erau medicamente și au regretat că au fost mutați acolo, pentru că erau condiții mai grele, fiind bătuți zilnic, pentru că nu îndeplineau norma de muncă.
„După informațiile mele, peste 100 de oameni au murit la Periprava. Auzeam povești și de la deținuții transferați de la alte colonii de muncă, cum ar fi de la Periprava, care ne spuneau că acolo este un comandant foarte aspru. Circula zvonul că dintre toți comandanții de închisori, Ficior și cel de la Gherla (Voiciu) erau cei mai răi. Norma de hrană… O zeamă de cartofi sau de varză, mai puneau în ele, dar nu totdeauna, subproduse, bucăți de burtă, mațe, capete de bovine și copite„, a afirmat Nicolae Voican.
El consideră că Ioan Ficior ar trebui să răspundă pentru faptele sale, deoarece acționa „peste norme”, răspundea unor ordine care nu țineau de regulamente, pentru că nu scria nicăieri ca deținuții să fie bătuți.
Ioan Ficior, fost comandant al Coloniei de muncă Periprava, a fost trimis în judecată pe 18 august de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, el fiind acuzat de infracțiuni contra umanității.