Alexandrescu Vişinescu a fost citat de anchetatori să se prezinte, marţi, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a da o declaraţie în dosarul în care este acuzat de moartea mai multor deţinuţi, în perioada 1956-1963, când a condus Penitenciarul Râmnicu Sărat, potrivit Mediafax.
La ieşirea din sediul Parchetului, întrebat dacă regretă ceva din ceea ce a făcut sau moartea acelor deţinuţi, Vişinescu a răspuns: „Nici vorbă”.
Întrebat dacă este pregătit pentru o eventuală trimitere în judecată şi pentru un proces bazat pe aceste acuzaţii, Vişinescu a răspuns afirmativ, fără a face alte comentarii.
Avocatul Dan Petre a declarat că Alexandru Vişinescu a dat „o declaraţie dictată”, pe care doar a semnat-o, şi în care şi-a menţinut poziţia de om nevinovat.
„Le-a arătat procurorilor că a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat şi că a executat ordinele Direcţiei Generale a Penitenciarelor, nu a fost sancţionat, nu a fost evidenţiat, a avut o activitate normală, nu a dat dovadă de exces de zel. Este conştient că au fost nişte timpuri şi perioade urâte în care oamenii erau luaţi de acasă seara şi nu ştiau dacă mai trăiesc până a doua zi dimineaţa, erau condiţii grele, iar el nu a contribuit cu nimic la înrăutăţirea situaţiei vreunui deţinut. Îi pare rău doar că au existat acele timpuri, el nu a făcut nimic”, a spus avocatul.
Întrebat ce a spus Vişinescu despre decesul mai multor deţinuţi, avocatul a spus că a susţinut că toate „au fost decese din cauze naturale”.
Avocatul a arătat că este posibil ca Vişinescu să revină la audieri, dacă procurorii îl vor mai chema.
Parchetul instanţei supreme anunţa, în 3 septembrie, că Alexandru Vişinescu este urmărit penal pentru genocid, întrucât în perioada 1956-1963, când a condus Penitenciarul Râmnicu Sărat, i-a supus pe deţinuţii politici la rele tratamente, bătăi şi alte violenţe, i-a lipsit de hrană, medicamente şi asistenţă medicală.
Procurorii Parchetului instanţei supreme au început în 30 august audierile în dosarul torţionarului Alexandru Vişinescu. Anchetatorii i-au luat atunci o declaraţie lui Valentin Cristea, singurul deţinut politic de la Penitenciarul Râmnicu Sărat care mai este în viaţă.