Cardiologul Aseen Malhotra afirmă că deşi timp de 40 de ani s-a promovat ideea reducerii de grăsimi saturate care se regăsesc în unt, creme sau carne a dus, în mod paradoxal, la creşterea riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare.
Citeşte şi Alimente controversate pe care ai voie să le incluzi în cura ta de slăbire
Experţii afirmă că alimentaţia bazată pe consumul mai ridicat de grăsimi, care este considerată cauza principală a îngroşării arterelor, nu are efecte atât de negative pe cât prezentau studiile şi a dus la un obiceiul de medicaţie excesivă.
Se pare că adevăraţii vinovaţi pentru apariţia bolilor cardiovascule sunt carbohidraţii şi nu grăsimile.
Zahăr ascuns în alimentele sărace în grăsimi
„Până acum s-a presupus că prezenţa grăsimilor în sânge este cauzată de grăsimile din alimentaţia de zi cu zi a oamenilor, însă cercetările moderne demonstrează că, de fapt, de vină sunt carbohidraţi rafinaţi şi zahărul prelucrat”, a declarat profesorul David Haslam.
Un studiu realizat în Statele Unite indică faptul că o dietă bazată pe alimente sărace în grăsimi este mai nocivă decât una bazată pe consumul redus de carbohidraţi, cum ar fi cartofii, pastele sau pâine. Pentru acest lucru sunt vinovaţi producătorii de alimente care, în încercarea de a compensa lipsa gustului în alimentele sărace în grăsimi, adaugă zahăr şi alţi adiviti care duc la apariţia de noi afecţiuni.
Citeşte şi Zahărul, cel mai periculos DROG. Vezi cine spune asta şi ce măsuri cere
Din păcate, aceste „artificii” folosite producători pentru alimentele cu conţinut redus de grăsimi pot duce la diabet şi chiar obezitate.
Grăsimile sunt bune pentru organism
Doctorul Malcom Kendrick afirmă că Suedia a devenit prima ţară din lume care oferă populaţiei un ghid de alimentaţie prin care respinge mitul unei diete sărace în grăsimi în favoarea uneia bogată în grăsimi şi sărace în carbohidraţi.
Ce te îngraşă şi ce nu. Vezi TABELUL CALORIILOR din carne şi din peşte
„În jurul lumii tendinţa se schimbă, iar ştiinţa demontează mitul dietei sărace în grăsimi. Recent, consiliul suedez privind sănătătea populaţiei a admis că o dietă bogată în grăsimi îmbunătăţeşte nivelul de zahăr din sânge, reduce trigliceridele, creşte nivelul colesterolului bun şi ajută inclusiv la pierderea în greutate”, a mai afirmat doctorul Malcolm.