Salariul de bază minim brut pe țară
De la 1 februarie, salariul minim brut pe țară a crescut cu 200 de lei, ajungând la 1.450 de lei. Pentru un salariat plătit cu minimul pe economie asta înseamnă un salariu net de 1.065 de lei pe lună.
Creșterea acestui salariu de bază îi afectează și pe zilieri, care chiar dacă nu lucrează în baza unui contract de muncă, trebuie să primească o remunerație minimă zilnică ce depinde direct de acest salariu de bază minim. Astfel, de la 1 februarie 2017, valoarea pe oră a remunerației minime brute pentru zilieri este de 8,735 lei.
De asemenea, creșterea salariului aduce automat și creșterea amenzilor, dar și indemnizații mai mari de creștere a copilului pentru părinți. Mai multe detalii despre aceste creșteri subsecvente puteți afla de aici.
Câștigul salarial mediu brut
Începând de la 20 februarie, câștigul salarial mediu brut a fost majorat de la 2.681 la 3.131 de lei, odată cu intrarea în vigoare a Legii bugetului pe anul 2017. Câștigul salarial mediu brut este important, printre altele, deoarece cu ajutorul acestuia se stabilește contribuția la pensii a persoanelor fizice autorizate.
Valoarea unui tichet de masă
În perioada ianuarie-aprilie 2017, valoarea nominală maximă a unui tichet de masă este de 15 lei, dar asta nu înseamnă că un angajator este obligat să ofere tichete la valoarea de 15 lei fiecare. Practic, o firmă poate alege să dea tichete având fiecare valoarea de 2 lei sau de 7 lei.
Acordarea tichetelor de masă rămâne, cel puțin la acest moment, o opțiune a angajatorului, iar nu o obligație. Cât despre bugetari, aceștia nu vor primi nici în 2017 tichete de masă (ori tichete cadou).
Contribuțiile sociale
Anul acesta, salariații datorează la bugetul asigurărilor de sănătate 5,5% din venitul lor brut lunar, pe când contribuția la sănătate pe care o datorează angajatorul pentru salariatul său este în valoare de 5,2%.
La capitolul contribuții la pensii, sunt datorate:
26,3%, pentru condiții normale de muncă (din care 10,5% pentru contribuția individuală a salariatului și 15,8% pentru contribuția datorată de angajator);
31,3%, pentru condiții deosebite de muncă (din care 10,5% pentru contribuția individuală a salariatului și 20,8% pentru contribuția datorată de angajator);
36,3%, pentru condiții speciale de muncă și pentru alte condiții de muncă, așa cum sunt prevăzute de Legea pensiilor (din care 10,5% pentru contribuția individuală a salariatului și 25,8% pentru contribuția datorată de angajator).
În fine, contribuția la șomaj a salariatului are aceeași valoare cu cea datorată de angajator pentru acesta, respectiv 0,5%.
Contribuția la un fond de pensii facultative
Suma reprezentând contribuţiile la fondurile de pensii facultative este deductibilă din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia, în limita a 200 euro anual, potrivit Legii nr. 204/2006.
Ajutorul de deces
Cuantumul ajutorului de deces a crescut, de la 20 februarie, cu câteva sute de lei, astfel că pentru decesul unei persoane asigurate sau al unui pensionar se acordă suma de 3.131 de lei, iar pentru membrii de familie ai acestora se acordă suma de 1.566 de lei.
Practic, ajutorul de deces nu-l primește doar o rudă, ci și orice altă persoană care face dovada că a suportat cheltuielile de înmormântare.
Citeşte mai mult pe avocatnet.ro