E foarte ușor să devenim alergici la ambrozie. E suficient ca o cantitate mică de polen să fie inhalată și să ajungă în căile respiratorii. Sunt de ajuns 30 de particule de polen/m3 pentru a cauza reacții alergice. Persoanele sensibile pot fi afectate chiar și de 1-2 graunciori de polen/m3.
Simptomele în cazul alergiei la ambrozie sunt asemănătoare cu alte forme de alergie la polen. Cele mai întâlnite simptome sunt:
Diagnosticul pentru alergie la polen este pus de medicul alergolog, printr-un test pe suprafața pielii sau prin intermediul unei analize cu antigen.
Persoanele dianosticate cu alergiela ambrozie ar trebui să ia medicamente cu două săptămâni înainte de începerea sezonului de polenizare.
În sezonul ambroziei ar trebui să te expui dimineața, când nivelurile de polenizare sunt cele mai ridicate. Un alt mod de a evita expunerea la polen este renunțarea la aparatele de aer condiționat, închiderea ferestrelor și diminuarea timpului petrecut în aer liber.
Medicul alergolog este cel care îți stabilește tratamentul, în funcție de gravitatea simptomelor. Acesta poate recomanda antihistaminice orale sau sprayuri pe bază de corticosteroizi. Antihistaminicele orale se iau preventiv pentru a preîntâmpina apariția complicațiilor, iar spray-urile se folosesc imediat după contactul cu polenul de ambrozie.
Există și varianta administrării vaccinului antialergic, în cazul în care sensibilitatea la polen e foarte ridicată. Medicul este cel care poate recomanda acest vaccin. Imunoterapia alergen specifică, așa cum este denumită medical, constă în administrarea vaccinului pe o perioadă de trei ani, iar protecția poate dura până la 15 ani.
Specialiștii recomandă ca atunci când suntem alergici la ambrozie să evităm pe cât posibil o serie de alimente. Printre acestea se numără:
Consumul acestor alimente poate favoriza strănutul și secrețiile nazale. De asemenea, este recomandat să adopți o dietă antiinflamatoare pe bază de fructe și legume organice și proteine din pește și carne de vită.
Partea bună este că sezonul alergiei la ambrozie durează doar câteva săptămâni, iar dacă urmezi indicațiile medicului alergolog și eviți ieșitul din casă la orele de vârf, când se eliberează polenul, poți face față mai bine acestei perioade.