Cum va arăta cardul electronic de sănătate. Tot ce trebuie să ştii despre acesta FOTO

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţa anul trecut că, începând cu 1 ianuarie 2013, românii vor putea intra în posesia cardurilor de sănătate pe baza cărora vor beneficia de servicii medicale. Cardul reprezintă dovada calităţii de asigurat, costurile fiind suportate de Ministerul Sănătăţii. Tot ce trebuiau să facă românii era să se prezinte la medicul de familie pentru a intra în posesia lor.
Marilena Vili
24 ian. 2013, 07:04
Cum va arăta cardul electronic de sănătate. Tot ce trebuie să ştii despre acesta FOTO

Potrivit CNAS, Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate reprezintă „un instrument la purtător pentru identificarea pacientului în sistemul naţional de asigurări sociale de sănătate şi permite decontarea serviciilor medicale reale efectuate de către acesta”.

Potrivit HG nr. 900/2012, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul naţional de asigurări sociale de sănătate, „utilizarea cardului naţional de către asiguraţi şi furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale se face începând cu 1 ianuarie 2013„.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a lansat deja un program-pilot al cardului electronic de asigurări de sănătate în judeţul Arad. „Lansarea oficială a cardului electronic de asigurări de sănătate a avut loc în 19 decembrie 2012, la Arad. După lansarea oficială urmează faza de producţie a cardurilor, de distribuire către CASJ-uri şi de introducere progresivă în funcţionarea propriu-zisă a sistemului Cardului Electronic al Asigurărilor de Sănătate”, a precizat pentru ROMÂNIATV.NET biroul de presă al CNAS.

Procesul de producere şi distribuire a cardurilor naţionale se va derula pe tot parcursul anului 2013 şi se estimează că se va finaliza în anul 2014. De distribuţia cardurilor către asiguraţi se vor ocupa casele de asigurări sociale de sănătate prin furnizorii de servicii medicale din asistenţa medicală primară.

Ce date trebuie să conţină cardul de sănătate

Conform HG 900/2012, cardul este obligatoriu de la 1 ianuarie 2013 pentru toţi cetăţenii români cu vârsta de peste 18 ani şi va conţine datele de identificare ale posesorului, respectiv numele şi prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, care va fi format din 20 de caractere şi diferit de codul numeric personal (CNP), numărul de identificare al cardului naţional, data expirării cardului naţional.

Cu acordul pacientului, medicul de familie poate încărca pe card date medicale, precum grupa sanguină şi RH-ul, bolile cu risc vital de care suferiţi, bolile cronice de care suferiţi şi dacă sunteţi sau doriţi să deveniţi donator de organe.

Pe cip va mai fi inscripţionat şi numele, prenumele şi un telefon de contact al medicului de familie al pacientului respectiv.

Potrivit CNAS, pacienţii au posibilitatea să solicite medicului de familie să inscripţioneze pe cip şi datele de contact a 2 persoane care, la nevoie, pot da informaţii despre starea de sănătate a pacientului respectiv, despre bolile de care suferă, medicaţia pe care o ia.

Pentru a fi funcţional, cardul de sănătate trebuie activat, astfel că atunci când veţi intra în posesia lui este necesar să personalizaţi pinul de acces format din 4 cifre. Acest cod vi se va cere de fiecare dată când veţi solicita şi primi servicii medicale.

Ce se întâmplă în cazul în care cardul conţine erori de date

Odată cu primirea cardului este important să verificaţi datele înscrise, iar în situaţia în care constataţi defecţiuni tehnice sau informaţii eronate, cardurile respective trebuie returnate medicilor de familie care la rândul lor le vor transmite caselor de asigurări de sănătate pentru corectare.     

Cardurile returnate caselor de asigurări de sănătate sau care nu pot fi utilizate din motive tehnice de funcţionare vor fi returnate, vor fi retipărite în termen de 30 de zile lucrătoare, transmise spre distribuire caselor de asigurări de sănătate. În situaţia în care sunt constatate erori cu privire la informaţiile cu caracter medical ale posesorului cardului, acestea pot fi corectate de medicul de familie care a editat datele medicale ale asiguratului”, a precizat, pentru ROMÂNIATV.NET, purtătorul de cuvânt al CNAS.

Mai mult, în cazul în care asiguratul sau reprezentantul legal ori împuternicitul acestuia nu se pot prezenta pentru a intra în posesia cardului, acesta se va păstra la medicul de familie pe listele căruia se afla înscris, dar nu mai mult de 3 luni, după care se predă casei de asigurări de sănătate de la care a fost primit.

Contravaloarea cardului naţional, respectiv cheltuielile pentru producerea documentului propriu-zis se suportă din bugetul Ministerului Sănătăţii. Asiguratul va suporta contravaloarea cardului naţional numai în cazul în care solicită eliberarea unui duplicat ca urmare a pierderii, furtului sau deteriorării acestuia, precum şi în situaţia modificării datelor personale de identificare.

Furtul sau pierderea cardului de sănătate se anunţă obligator la Casa de asigurări de sănătate de care aparţine sau la telverde – 0800800950. În termen de 15 zile calendaristice de la incident, titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat să solicite prin intermediul casei de asigurări de sănătate eliberarea unui nou card naţional, pe baza unei cereri însoţită de dovada plăţii în contul Companiei Naţionale „Imprimeria Naţională” – S.A. a contravalorii cardului.

Termenul de valabilitate a cardului naţional este de 5 ani de la data emiterii.

DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
Scandal în Franța cu George Simion şi o româncă în prim plan. „Ce mesaj aveți pentru părinții copiilor cu autism?”. Reacția candidatului AUR: „V-a trimis USR”. Video
Capital.ro
George Simion a făcut marele anunț așteptat de români. Verdictul final pentru Călin Georgescu: Într-o lună...
Playtech.ro
Viteza maximă ideală cu care să conduci pe un drum național. Consumul de carburant scade cu 30%
DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Adevarul
„Vaccinurile inverse”: soluția revoluționară pentru bolile autoimune și alergii. Un nou „Sfânt Graal” al medicinei
wowbiz.ro
BREAKING NEWS! Încă un mare actor a murit, după Cristina Deleanu
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Facturile la curent, de trei ori mai scumpe. Ne va fi tot mai greu să le plătim
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Pensionarii cu pensii de 1.281 de lei pot primi bani în plus de la statul român. Care sunt condițiile
Cancan.ro
Surpriză sau... nu?! Pe cine va pune George Simion premier al României, la o lună de la alegerile prezidențiale
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion îi pregătește finalul lui Călin Georgescu. Planul său a fost dezvăluit: În a doua zi se ocupă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Un băiețel de 7 ani și-a pierdut viața după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat
Mihai Voropchievici, HOROSCOP RUNE pana pe 25 mai 2025. Sunt vesti grozave pentru patru zodii. Sunt singurii nativii care isi schimba destinul in urmatoarea perioada
MediaFlux
Administrația Trump ar fi luat în calcul și anularea alegerilor de anul trecut pentru excluderea României din Programul Visa Waiver (POLITICO)
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
TikToKrația: Comisia Europeană acuză din nou algoritmii că dictează ce gândim, în plină democrație