Cum se fierb ouăle de Paște. Secretul pe care trebuie să-l știi când le vopsești. Nu e greu deloc, dar trebuie să citiți cu atenție toți pașii de urmat.
Tot ce trebuie să știi despre cum se fierb ouăle de Paște. Conform tradiției, ouăle se fierb în Joia Mare. O activitate foarte simplă, ar spune-o cei care nu au mai făcut-o până acum. Dar, totuși, ca totul să iasă perfect, trebuie să urmezi câteva trucuri.
Citește și Rețetă de pateu din linte și ardei roșu. Un aperitiv de post extrem de delicios și ușor de preparat
Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce, iar la picioarele lui se afla un coș cu ouă, care au devenit roșii după ce sângele Mântuitorului s-a scurs pe ele. Tocmai de aceea, tradiția creștină spune că ouăle de Paște trebuie vopsite în roșu. Lucrurile s-au mai schimbat între timp, iar românii aleg să vopsească ouăle în culorii vii și colorate, de primăvară.
Tocmai pentru ca ouăle de Paște să iasă perfect, e bine să ții cont de câteva trucuri. Înainte să le pui la fiert, asigură-te că ele sunt la temperatura camere, iar în acest fel se va împiedica crăparea lor în timpul fierberii.
Ca vopseaua să se prindă bine și să nu iasă fete ar trebui ca ouăle să fie spălate înainte de fierbere cu detergent de vase sau săpun. Apoi, ele trebuie puse în oala în care se vor fierbe. Oala trebuie să aibă o dimensiune potrivită în funcție de numărul ouălor. Ele se pun pe un singur nivel pentru ca, în momentul în care încep să fiarbă, să nu se poată mișca. În acest fel vei evita ciocnirea lor. Apa trebuie să le depășească cu aproximativ trei centimetri.
Vopseaua se fixează mult mai bine când adaugi o lingură de oțet sau sare în apa în care se fierb. În plus, dacă vrei ca ouăle să fie mai tari ar trebui să le lași pe foc între 8 și 15 minute. După ce s-au fiert, scurge apa și înlocuiește-o cu apă rece. Poți să adaugi chiar și niște cuburi de gheață.
Ca să vopsești ouăle, poți opta pentru metode tradiționale sau pentru vopseaua din comerț. Dacă mergi pe prima variantă, metodele cele mai cunoscute sunt sfecla roșie sau frunzele de ceapă roșie. Ouăle se lasă pe foc pentru încă patru minute.
Dacă alegi frunzele de ceapă, ține cont că trebuie lăsate la înmuiat în patru u litri de apă pentru 12 ore înainte de a fi puse la fiert. După această perioadă, se vor adăuga ouăle și două linguri de oțet și se vor fierbe cinci minute.
Dacă alegi vopseaua din comerț, va dura mai puțin. Ea trebuie amestecată cu oțetul într-un pas separat, iar ouăle se pun pe rând. După ce le-ai scos, trebuie să le pui pe o hârtie absorbantă. Pentru a obține un luciu perfect, poți unge ouăle cu ulei sau slănină.