Tot ce trebuie să știi despre drepturile tale ca angajat român, de la plata orelor suplimentare până la concedii sau preavize

Ce drepturi are un angajat român, dar și cei din țările vecine. O analiză arată diferențele și particularitățile dreptului muncii în țări precum România, Cehia, Ungaria, Polonia sau Slovacia.
Alina Costache
23 iun. 2023, 11:01
Tot ce trebuie să știi despre drepturile tale ca angajat român, de la plata orelor suplimentare până la concedii sau preavize
Tot ce trebuie să știe un angajat român

Care sunt drepturile unui angajat. Accace România, una dintre cele mai mari companii de companii de afaceri și externalizare servicii din Europa Centrală și de Este, a făcut o analiză a principalelor diferențe și particularități ale dreptului muncii în mai multe țări, precum România, Cehia, Ungaria, Polonia sau Slovacia. În Europa, fiecare țară are un cadru legal disctinct cu privire la dreptul muncii, care oferă concomitent un mediu competitiv pentru investitori.

Durata și reînnoirea contractelor de muncă pe perioadă determinată

Potrivit analizei efectuate de specialiștii Accace, în țările europene legislațiile stabilesc două tipuri principale de contracte de muncă: pe perioadă determinată și nedeterminată. Diferența dintre acestea este că cele pe perioadă determinată sunt supuse unor condiții și limitări impuse de lege.

În Ungaria, durata maximă a unui contract pe perioadă determinată este de cinci ani, iar în Cehia și România este de trei ani. În Polonia, contractul poate avea o durată de doi ani și nouă luni, iar în Slovacia de doi ani.

Citește și: Klaus Iohannis a promulgat legea, se aşteaptă Monitorul Oficial. Concediu prelungit la 45 de zile pe an

Cum se calculează perioada de probă

În perioada de probă, contractul de muncă poate fi reziliat fără restricții, atât de angajator, cât și de angajat. În cinci țări dintre cele analizate, durata perioadei de probă pentru pozițiile de execuție este de trei luni. În ceea ce privește funcțiile de conducere, Cehia și Slovacia impun o perioadă de șase luni, iar România are o perioadă de patru luni, Ungaria și Polonia de trei luni.

Timpul de lucri și orele suplimentare în cazul contractelor de muncă standard

Condițiile în care orele suplimentare pot fi efectuate, dar și perioadele exacte, sunt specificate în detaliu în toate legislațiile locale din fiecare țară analizată de Accace. Așadar, În Cehia, Polonia și Slovacia timpul de lucru este de 40 de ore pe săptămână, iar orele suplimentare por ajunge până la 150 de ore pe an. În Cehia și Polonia, orele suplimentare pot fi extinse până la 416 ore pe an dacă sunt convenite cu angajarul. În Slovacia, perioada ajunge până la 400 de ore pe an, prin consimțământul angajatului.

În Ungaria, timpul de lucru standard este de 40 de ore săptămânal, iar orele suplimentare pot ajunge la opt ore pe săptămână, singura regulă fiind ca timpul de lucru pe săptămână să nu depășească 48 de ore.

Citește și: Vacanţe 2023. Greşeala care poate compromite concediul în străinătate. Avertisment de la Poliţia de Frontieră

Cât concediu își pot lua anagajații din fiecare țară

Perioada de concediu este proporțională cu perioadă lucrată de către un angajat, standardul fiind de 20 de zile pe an. Conform legii, este posibilă extinderea numărului de zile de concediu, dar numai în anumite condiții.

În Polonia, perioada de concediu poate ajunge la 26 de zile, dacă un salariat a fost angajat minim zece ani. Se mai acordă cinci zile pe ani pentru îngrijirea unui membru al familiei din motive medicale și două zile pe an pentru îngrijirea copilului, la care se adaugă și două zile pe an în caz de forță majoră.

În Cehia, angajații au dreptul la patru săptămâni de concediu anual. Legea stabilește dreptul la concediu suplimentar pentru anumite profesii solicitante, dar în funcție de durata săptămânală de lucru.

În Slovacia sunt acordate 25 de zile lucrătoare pentru angajații care au 33 de ani sau mai mult, dar și pentru cei care au în grijă permanentă un copil.

Ungaria a reglementat concediul suplimentar d epână la 7 zile, în funcție de numărul de copii, respectiv până la 10 zile în funcție de vârstă.

În România, concediul suplimentar este de minimum 3 zile, pentru anumite categorii de angajați, precum cei care lucrează în condiții dificile, periculoase, cei cu dizabilități și tinerii cu vârste sub 18 ani.

Perioada de preaviz

Atunci când se încheie contractul de muncă și se aplică preavizul, durata acestuia variază în funcție de circumstanțele care au dus la rezilierea  contractului.

În Cehia, durata standard a perioadei de preaviz este de 60 de zile, în Ungaria de 30 de zile, iar în cazul în care angajatorul este cel care reziliază contractul, perioada poate fi extinsă cu 5-60 de zile, în funcție de perioada totală amterioară de angajare.

În Polonia, perioada de preaviz este cuprinsă între 14 și 90 de zile, dar se impun anumite condiții, în funcție de situație.

Slovacia are o perioadă de preaviz de la 30 până la 90 de zile, iar în cazul angajaților cu mai puțin de un an de angajare, perioada de preaviz este de o lună și de două luni pentru celelalte perioade.

Potrivit legislaței din România, durata maximă a perioadei de preaviz este de 20 de zile lucrătoare pentru funcțiile de execuție și de 45 de zile lucrătoare pentru funcțiile de conducere.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București