Tot ce trebuie să știi despre drepturile tale ca angajat român, de la plata orelor suplimentare până la concedii sau preavize

Ce drepturi are un angajat român, dar și cei din țările vecine. O analiză arată diferențele și particularitățile dreptului muncii în țări precum România, Cehia, Ungaria, Polonia sau Slovacia.
Alina Costache
23 iun. 2023, 11:01
Tot ce trebuie să știi despre drepturile tale ca angajat român, de la plata orelor suplimentare până la concedii sau preavize
Tot ce trebuie să știe un angajat român

Care sunt drepturile unui angajat. Accace România, una dintre cele mai mari companii de companii de afaceri și externalizare servicii din Europa Centrală și de Este, a făcut o analiză a principalelor diferențe și particularități ale dreptului muncii în mai multe țări, precum România, Cehia, Ungaria, Polonia sau Slovacia. În Europa, fiecare țară are un cadru legal disctinct cu privire la dreptul muncii, care oferă concomitent un mediu competitiv pentru investitori.

Durata și reînnoirea contractelor de muncă pe perioadă determinată

Potrivit analizei efectuate de specialiștii Accace, în țările europene legislațiile stabilesc două tipuri principale de contracte de muncă: pe perioadă determinată și nedeterminată. Diferența dintre acestea este că cele pe perioadă determinată sunt supuse unor condiții și limitări impuse de lege.

În Ungaria, durata maximă a unui contract pe perioadă determinată este de cinci ani, iar în Cehia și România este de trei ani. În Polonia, contractul poate avea o durată de doi ani și nouă luni, iar în Slovacia de doi ani.

Citește și: Klaus Iohannis a promulgat legea, se aşteaptă Monitorul Oficial. Concediu prelungit la 45 de zile pe an

Cum se calculează perioada de probă

În perioada de probă, contractul de muncă poate fi reziliat fără restricții, atât de angajator, cât și de angajat. În cinci țări dintre cele analizate, durata perioadei de probă pentru pozițiile de execuție este de trei luni. În ceea ce privește funcțiile de conducere, Cehia și Slovacia impun o perioadă de șase luni, iar România are o perioadă de patru luni, Ungaria și Polonia de trei luni.

Timpul de lucri și orele suplimentare în cazul contractelor de muncă standard

Condițiile în care orele suplimentare pot fi efectuate, dar și perioadele exacte, sunt specificate în detaliu în toate legislațiile locale din fiecare țară analizată de Accace. Așadar, În Cehia, Polonia și Slovacia timpul de lucru este de 40 de ore pe săptămână, iar orele suplimentare por ajunge până la 150 de ore pe an. În Cehia și Polonia, orele suplimentare pot fi extinse până la 416 ore pe an dacă sunt convenite cu angajarul. În Slovacia, perioada ajunge până la 400 de ore pe an, prin consimțământul angajatului.

În Ungaria, timpul de lucru standard este de 40 de ore săptămânal, iar orele suplimentare pot ajunge la opt ore pe săptămână, singura regulă fiind ca timpul de lucru pe săptămână să nu depășească 48 de ore.

Citește și: Vacanţe 2023. Greşeala care poate compromite concediul în străinătate. Avertisment de la Poliţia de Frontieră

Cât concediu își pot lua anagajații din fiecare țară

Perioada de concediu este proporțională cu perioadă lucrată de către un angajat, standardul fiind de 20 de zile pe an. Conform legii, este posibilă extinderea numărului de zile de concediu, dar numai în anumite condiții.

În Polonia, perioada de concediu poate ajunge la 26 de zile, dacă un salariat a fost angajat minim zece ani. Se mai acordă cinci zile pe ani pentru îngrijirea unui membru al familiei din motive medicale și două zile pe an pentru îngrijirea copilului, la care se adaugă și două zile pe an în caz de forță majoră.

În Cehia, angajații au dreptul la patru săptămâni de concediu anual. Legea stabilește dreptul la concediu suplimentar pentru anumite profesii solicitante, dar în funcție de durata săptămânală de lucru.

În Slovacia sunt acordate 25 de zile lucrătoare pentru angajații care au 33 de ani sau mai mult, dar și pentru cei care au în grijă permanentă un copil.

Ungaria a reglementat concediul suplimentar d epână la 7 zile, în funcție de numărul de copii, respectiv până la 10 zile în funcție de vârstă.

În România, concediul suplimentar este de minimum 3 zile, pentru anumite categorii de angajați, precum cei care lucrează în condiții dificile, periculoase, cei cu dizabilități și tinerii cu vârste sub 18 ani.

Perioada de preaviz

Atunci când se încheie contractul de muncă și se aplică preavizul, durata acestuia variază în funcție de circumstanțele care au dus la rezilierea  contractului.

În Cehia, durata standard a perioadei de preaviz este de 60 de zile, în Ungaria de 30 de zile, iar în cazul în care angajatorul este cel care reziliază contractul, perioada poate fi extinsă cu 5-60 de zile, în funcție de perioada totală amterioară de angajare.

În Polonia, perioada de preaviz este cuprinsă între 14 și 90 de zile, dar se impun anumite condiții, în funcție de situație.

Slovacia are o perioadă de preaviz de la 30 până la 90 de zile, iar în cazul angajaților cu mai puțin de un an de angajare, perioada de preaviz este de o lună și de două luni pentru celelalte perioade.

Potrivit legislaței din România, durata maximă a perioadei de preaviz este de 20 de zile lucrătoare pentru funcțiile de execuție și de 45 de zile lucrătoare pentru funcțiile de conducere.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se pot angaja românii în a doua cea mai bogată țară din Europa. Salariile ajung la 1.000 de euro pe săptămână
Capital.ro
Taxă auto pentru românii cu mașini vechi. Guvernul dă ordin Primăriilor: Discutăm de 7-10 ani
Playtech.ro
Imagini rare cu fiul Ioanei Băsescu. Talentul impresionant pe care îl are Radu, nepotul fostului preşedinte, la doar 10 ani
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Statul plătește anticipat. Milioane de români primesc bani înainte de Paște
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Papa Francisc, trimis de medici acasă pentru a muri în pace. Primele declarații ale Suveranului Pontif: „Fără speranță..”
Cancan.ro
Cu cât a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Cluj-Napoca! Românii au crezut că este o eroare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit! Doliu și durere în Familia Regală Britanică. S-a stins la 79 de ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Ajutor financiar de urgență pentru sute de familii și persoane din România! Cine primește banii conform Ministerului Muncii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)