Tot ce trebuie să știi despre drepturile tale ca angajat român, de la plata orelor suplimentare până la concedii sau preavize

Ce drepturi are un angajat român, dar și cei din țările vecine. O analiză arată diferențele și particularitățile dreptului muncii în țări precum România, Cehia, Ungaria, Polonia sau Slovacia.
Alina Costache
23 iun. 2023, 11:01
Tot ce trebuie să știi despre drepturile tale ca angajat român, de la plata orelor suplimentare până la concedii sau preavize
Tot ce trebuie să știe un angajat român

Care sunt drepturile unui angajat. Accace România, una dintre cele mai mari companii de companii de afaceri și externalizare servicii din Europa Centrală și de Este, a făcut o analiză a principalelor diferențe și particularități ale dreptului muncii în mai multe țări, precum România, Cehia, Ungaria, Polonia sau Slovacia. În Europa, fiecare țară are un cadru legal disctinct cu privire la dreptul muncii, care oferă concomitent un mediu competitiv pentru investitori.

Durata și reînnoirea contractelor de muncă pe perioadă determinată

Potrivit analizei efectuate de specialiștii Accace, în țările europene legislațiile stabilesc două tipuri principale de contracte de muncă: pe perioadă determinată și nedeterminată. Diferența dintre acestea este că cele pe perioadă determinată sunt supuse unor condiții și limitări impuse de lege.

În Ungaria, durata maximă a unui contract pe perioadă determinată este de cinci ani, iar în Cehia și România este de trei ani. În Polonia, contractul poate avea o durată de doi ani și nouă luni, iar în Slovacia de doi ani.

Citește și: Klaus Iohannis a promulgat legea, se aşteaptă Monitorul Oficial. Concediu prelungit la 45 de zile pe an

Cum se calculează perioada de probă

În perioada de probă, contractul de muncă poate fi reziliat fără restricții, atât de angajator, cât și de angajat. În cinci țări dintre cele analizate, durata perioadei de probă pentru pozițiile de execuție este de trei luni. În ceea ce privește funcțiile de conducere, Cehia și Slovacia impun o perioadă de șase luni, iar România are o perioadă de patru luni, Ungaria și Polonia de trei luni.

Timpul de lucri și orele suplimentare în cazul contractelor de muncă standard

Condițiile în care orele suplimentare pot fi efectuate, dar și perioadele exacte, sunt specificate în detaliu în toate legislațiile locale din fiecare țară analizată de Accace. Așadar, În Cehia, Polonia și Slovacia timpul de lucru este de 40 de ore pe săptămână, iar orele suplimentare por ajunge până la 150 de ore pe an. În Cehia și Polonia, orele suplimentare pot fi extinse până la 416 ore pe an dacă sunt convenite cu angajarul. În Slovacia, perioada ajunge până la 400 de ore pe an, prin consimțământul angajatului.

În Ungaria, timpul de lucru standard este de 40 de ore săptămânal, iar orele suplimentare pot ajunge la opt ore pe săptămână, singura regulă fiind ca timpul de lucru pe săptămână să nu depășească 48 de ore.

Citește și: Vacanţe 2023. Greşeala care poate compromite concediul în străinătate. Avertisment de la Poliţia de Frontieră

Cât concediu își pot lua anagajații din fiecare țară

Perioada de concediu este proporțională cu perioadă lucrată de către un angajat, standardul fiind de 20 de zile pe an. Conform legii, este posibilă extinderea numărului de zile de concediu, dar numai în anumite condiții.

În Polonia, perioada de concediu poate ajunge la 26 de zile, dacă un salariat a fost angajat minim zece ani. Se mai acordă cinci zile pe ani pentru îngrijirea unui membru al familiei din motive medicale și două zile pe an pentru îngrijirea copilului, la care se adaugă și două zile pe an în caz de forță majoră.

În Cehia, angajații au dreptul la patru săptămâni de concediu anual. Legea stabilește dreptul la concediu suplimentar pentru anumite profesii solicitante, dar în funcție de durata săptămânală de lucru.

În Slovacia sunt acordate 25 de zile lucrătoare pentru angajații care au 33 de ani sau mai mult, dar și pentru cei care au în grijă permanentă un copil.

Ungaria a reglementat concediul suplimentar d epână la 7 zile, în funcție de numărul de copii, respectiv până la 10 zile în funcție de vârstă.

În România, concediul suplimentar este de minimum 3 zile, pentru anumite categorii de angajați, precum cei care lucrează în condiții dificile, periculoase, cei cu dizabilități și tinerii cu vârste sub 18 ani.

Perioada de preaviz

Atunci când se încheie contractul de muncă și se aplică preavizul, durata acestuia variază în funcție de circumstanțele care au dus la rezilierea  contractului.

În Cehia, durata standard a perioadei de preaviz este de 60 de zile, în Ungaria de 30 de zile, iar în cazul în care angajatorul este cel care reziliază contractul, perioada poate fi extinsă cu 5-60 de zile, în funcție de perioada totală amterioară de angajare.

În Polonia, perioada de preaviz este cuprinsă între 14 și 90 de zile, dar se impun anumite condiții, în funcție de situație.

Slovacia are o perioadă de preaviz de la 30 până la 90 de zile, iar în cazul angajaților cu mai puțin de un an de angajare, perioada de preaviz este de o lună și de două luni pentru celelalte perioade.

Potrivit legislaței din România, durata maximă a perioadei de preaviz este de 20 de zile lucrătoare pentru funcțiile de execuție și de 45 de zile lucrătoare pentru funcțiile de conducere.

DailyBusiness
Senatul a dat undă verde. Medicamentele care DEVIN droguri periculoase
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Satul din România care a fost înghițit de pădure. Oamenii l-au părăsit, deși se află într-o zonă superbă, în apropiere de 2 obiective turistice importante
Capital.ro
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
Playtech.ro
Ramona Olaru se mută într-un apartament de 300.000 de euro. A investit o avere în noua locuință
DailyBusiness
Programul Family Start oferă cel mai avantajos credit de pe piață
Adevarul
Autostrada cu tuneluri, de zece ori mai scumpă decât ar fi fost în anii 2000. Urșii nevăzuți, „vinovați” de soarta autostrăzii
wowbiz.ro
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
Rețetă străveche de plăcintă de mere. Desertul preferat al strămoșilor
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care a provocat tragedia de la 2 Mai
Cancan.ro
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Toți proprietarii de mașini trebuie să declare la primărie. Este obligatoriu în România
StirileBZI
Pensiile cresc cu 1.300 de lei! Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Tinerii români și ispita regimurilor totalitare: Studiile recente dezvăluie o perspectivă îngrijorătoare
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! Cine va fi PREȘEDINTE! RĂSTURNARE TOTALĂ în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Puterea.ro
Mugur Isărescu este mai ,,sărac” cu un milion de lei, dar așteaptă câștigurile din dobânzi