Tot ce trebuie să ştii despre LEGEA ANTIFUMAT. Care sunt AMENZILE şi cum poţi FENTA legea VIDEO

LEGEA ANTIFUMAT. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea referitoare la interzicerea fumatului în spațiile publice închise, iar pe 1 februarie legea a fost publicată în Monitorul Oficial. 
Filip Stan
13 mart. 2016, 06:31
Tot ce trebuie să ştii despre LEGEA ANTIFUMAT. Care sunt AMENZILE şi cum poţi FENTA legea VIDEO

LEGEA ANTIFUMAT. Un sfert dintre adulții din România se declară fumători, iar patru din zece au încercat să renunțe la acest obicei în ultimul an. Intrarea în vigoare a legii care interzice fumatul în spaţiile publice, de luna viitoare, va face ca acest viciu să devină unul prohibitiv. De la 16 martie, fumatul va fi interzis în spațiile publice închise. Din acest moment, nu se va mai fuma în restaurante și cluburi, în școli și spitale, nici măcar în spațiile libere din apropierea locurilor de joacă pentru copii sau școli.

VEZI şi Ce SANCŢIUNI rişti dacă fumezi în spaţiile publice închise. Ghid de aplicare a legii antifumat

Legea antifumat are câteva prevederi considerate absurde. Practic, legea redefineşte sensul cuvântului închis. Se consideră închis spaţiul care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

„Vor fi considerate „spații închise” acele spații care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent. Având în vedere faptul că spațiile închise pot face parte dintr-o construcție sau dintr-un sistem tehnic destinat găzduirii omului (cort, pavilion, chioșc, etc), definirea „peretului” trebuie să țină cont de ambele situații”, se arată în draftul privind instrucțiunile pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 15/ 2016 referitoare la interzicerea fumatului în spațiile închise.

Potrivit proiectului, în „firmele de apartament” nu se va mai putea fuma. Dacă într-o locuinţă proprietate privată se desfăşoară şi activităţi economice, atunci aceasta devine „loc de muncă” (chiar dacă activitatea se desfăşoară doar într-o cameră), iar fumatul este interzis.

Spaţiile comune din clădirile rezidenţiale sunt considerate publice, aşa că nu se va mai putea fuma nici pe scara blocului. De asemenea, nu se va putea fuma nici în maşina de serviciu şi în taxi.

LEGEA ANTIFUMAT. Cei care au întocmit instrucţiunile au dat exemple de spaţii care se definesc ca închise sau deschise, adică în care se poate fuma sau nu. În draftul lor găsim modele de corturi de vară, unele dintre ele greu de imaginat că se găsesc în comerţ, astfel încât legea să fie cât mai clară, în accepţiunea iniţiatorului.

Citeşte şi Legea antifumat. Cum să-ţi alegi cortul de grădină ca să poţi fuma în el FOTO

Un cort cu pereţi care se pliază constituie atât spaţiu închis, în care nu se fumează (când are pereţii lăsaţi), cât şi spaţiu deschis, în care se fumează (când are cel mult un perete lăsat, iar restul ridicaţi).

Nu sunt considerate spații închise:

  • spațiile delimitate doar de un perete, cu sau fără acoperiș, plafon sau tavan (ex: grădinile de vară, terasele amenajate în fața unui punct de lucru fără a avea sisteme de închidere laterală, balcoanele deschise, stațiile cu un perete lateral ale mijloacelor de transport în comun,etc);
  • spațiile delimitate doar de acoperiș, plafon sau tavan (ex: corturi/ chioșcuri fără închideri/ pereți laterali; peroane de tren acoperite; stațiile fără pereți laterali ale mijloacelor de transport în comun, etc)
  • spațiile deschise din aer liber.

CE EFECTE VA AVEA LEGEA ANTI-FUMAT

LEGEA ANTIFUMAT. Potrivit unui studiu derulat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES, doar un procent de 30% dintre respondenții care ies în localuri minim o dată pe an afirmă că legea anti fumat le va influența comportamentul. Marea majoritate, 69%, declară că obiceiurile lor nu vor fi influențate de legea anti-fumat.

Studiul, realizat în perioada 21-25 ianuarie 2016, arată că 8% dintre fumători consumă zilnic mai mult de un pachet de țigări, aproximativ o treime fumează între 16 și 20 de țigări pe zi și mai mult de o treime dintre respondenți (37%) fumează mai puțin de jumătate de pachet zilnic.

În ceea ce priveşte vârsta fumătorilor, aproximativ o treime dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 – 50 de ani fumează zilnic aproape un pachet de țigări, în timp ce fumătorii cu vârste de peste 65 de ani sunt cei în cazul cărora procentul intervievaților care consumă între 6 și 10 țigări zilnic este mai ridicat comparativ cu celelalte categorii de vârstă.

Femeile fumează între 1 și 10 țigări zilnic într-o proporție mai mare decât bărbații, pe când situația se inversează atunci când vine vorba despre fumatul a mai mult de 16 țigări pe zi, unde procentul bărbaților care au acest comportament este mai ridicat.

LEGEA ANTIFUMAT. Autoritățile au elaborat un draft cu normele de implementare şi aplicare a legii antifumat, care se află în prezent în proces de definitivare. Potrivit documentului, în timpul unui control, polițiștii trebuie să fie atenți dacă:

  • spațiile publice închise și spațiile închise de la locul de muncă sunt marcate cu indicatoare prin care să se arate „Fumatul interzis”;
  • este desemnată o persoană responsabilă de aplicarea legii;
  • a fost introdusă sancționarea cu abatere disciplinară gravă a încălcării legii în regulamentul de ordine interioară;
  • este afișat numărul de telefon și site-ul de internet la care cetățenii pot sesiza încălcarea legii;
  • în spațiile închise există scrumiere sau alte obiecte în care este depozitat scrumul de țigară
  • miroase a fum de țigară.

De asemenea, aceștia au dreptul să cerceteze înregistrările camerelor video pentru a observa dacă s-a fumat și pot folosi aparate care măsoară obiectiv existența în spațiile închise a reziduurilor din fumul de tutun.

Citeşte şi LEGEA ANTIFUMAT. Cum vor verifica poliţiştii dacă s-a FUMAT într-un spaţiu închis

Printre persoanele care pot fi responsabile de aplicarea legii în unități se numără angajații care se ocupă de respectarea regulilor de securitate și sănătate la locul de muncă, cei care impun respectarea regulilor de prevenire a incendiilor, dar și alte persoane desemnate de conducătorul unității.

Procedura de sesizare de către cetățeni a autorităților publice referitor la încălcarea legii constă în apelarea la numărul de telefon al poliției locale (diferit pentru fiecare județ), la 112 cu retransmiterea către poliția locală sau la ANPC care va retransmite către poliția locală.

Noua LEGE ANTIFUMAT vizează şi ţigara electronică

LEGEA ANTIFUMAT. De rigorile legii care interzice fumatul în spatiile publice nu scapă nici fumătorii de ţigară electronică. Nici ei nu vor putea pufăi în spaţii pentru copii, la locul de muncă sau în mijloacele de transport în comun. Pneumologii spun că vaporii ţigării electronice sunt la fel de nocivi pentru nefumatori ca şi fumul tigării din tutun.

Psihologii nu exclud ca mulţi să se întoarcă acum la ţigara obişnuită.

Ţigara electronică a fost inventată în 2003 de un farmacist chinez, după ce tatăl lui a murit de cancer pulmonar. Un an mai târziu a apărut şi pe pieţele europene. Sute de mii de români pufăie electronic. Organizaţia Mondială a sănătăţii a recomandat de anul trecut interzicerea vânzării ţigaretelor electronice către minori şi folosirea lor în spaţiile închise.

Noua lege antifumat prevede că nerespectarea prevederilor ei de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere. La a doua abatere se sancţionează cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii.

Săvârşirea unei noi contravenţii la prevăzută de legea antifumat se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.

Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise a fost aprobat de deputaţi cu 164 de voturi pentru, 20 împotrivă și 26 abțineri.

Legea interzice şi comercializarea produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţământ, de stat şi private, precum şi vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos.

Citeşte şi Noua LEGE ANTIFUMAT. Cât te COSTĂ dacă aprinzi ŢIGARA într-un loc nepermis. Ce amenzi pot primi firmele

LEGEA ANTIFUMAT. Potrivit expunerii de motive din proiectul de lege, în România, 89 de oameni mor în fiecare zi din cauza fumatului, echivalentul a 4 oameni pe oră. Asta înseamnă că „la fiecare 15 minute, un român moare din cauza fumatului. 50% din fumătorii de acum vor muri de boli legate de fumat dacă nu renunţă„.

Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise, în spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților. Proiectul merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

Noua lege antifumat intră în vigoare în termen de 45 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, după ce, anterior, preşedintele Iohannis o promulgă.

Judecătorii CCR au decis în unanimitate, că legea antifumat este constituţională, respingând sesizarea formulată de 33 de senatori, care au susţinut că, prin definirea spaţiului public închis, acest act normativ introduce o formă de discriminare.

Conform legii adoptate de Camera Deputaţilor, fumatul este interzis în „orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.

VEZI şi Cele mai tari idei pentru a FENTA Legea ANTI FUMAT

De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber. Interdicţia se aplică şi în mijloacele de transport în comun, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.

Fac excepţie celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă. Totodată, fumatul este permis în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii: să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor şi să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: „Cameră pentru fumat”, „Loc pentru fumat”.

Legea antifumat a fost iniţiată de deputata PSD Aurelia Cristea, care a fost sprijinită de mai multe ONG-uri în promovarea acestui proiect. Cristea a spus că nu a făcut altceva decât să preia legea antifumat de la deputatul PSD Manuela Mitrea şi să amendeze legea, în urma un demers de dezbatere publică inspirat din bunele practici ale statelor europene. În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

VEZI legea antifumat aici

VEZI şi Ce efecte va avea legea antifumat asupra producătorilor de ţigări. De unde vine pericolul cel mai mare

DailyBusiness
ALERTĂ în România! Câciu: Îngheață pensiile pentru următorii patru ani și da angajaților români 60 de bani pe zi
Spynews
Roxana Blenche, schimbare de look. Ce și-a făcut la păr prezentatoarea de la Hello Chef / FOTO
Bzi.ro
Aroganță maximă a vedetei! Delia a decojit un ou fiert în geanta Balenciaga!
Fanatik.ro
Cine deține, de fapt, lanțul de farmacii Ana Maria. Rețeaua s-a extins mult în ultima perioadă și românii o preferă pentru prețurile mici. Puțini știu cine se află în spatele acestei afaceri
Capital.ro
Cutremur în România. Decizia anunțată acum de Ion Țiriac: Candidez!
Playtech.ro
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
DailyBusiness
Românii vor da năvală la LIDL! ÎNCEP MARILE OFERTE
Adevarul
Secretul siluetei după 50 de ani: Trei alimente anti-inflamatorii care topesc kilogramele
wowbiz.ro
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar câteva minute înainte ca Gabi, Dana și fiica lor să fie înghițiți de inundații
Spynews
Cum arată casa lui Sorin Brotnei de la Asia Express. Concurentul a renovat și două locuințe vechi în Maramureș / FOTO
Spynews
Când va naște Larisa Iordache. Fosta gimnastă și soțul ei, Cristian Chiriță, se pregătesc să devină părinți de fetiță
Evz.ro
Ziua în care toată lumea are ghinion. Nu se fac nunți și nici afaceri
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
kanald.ro
16 români sunt dați dispăruți în Spania, în urma inundațiilor! MAE verifică informațiile cu privire la cetățenii dispăruți
Cancan.ro
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat la TV și a căzut pradă substanțelor interzise
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se TAIE BANII. Românii care nu mai primesc nimic la final de an
StirileBZI
Investitorii români se tem de creșterea taxelor după alegeri!
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
stirilekanald.ro
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și a început scandalul. "Ce femeie sănătoasă la cap ar face așa ceva?"
substantial.ro
Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, supus unei intervenții chirurgicale la coloană
MediaFlux
Lovitură pentru DONALD TRUMP! Poate PIERDE TOT! SONDAJ de ultimă oră
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România introduce prima aeronavă pentru stimularea precipitațiilor, printr-un proiect inovator cu SUA