Tot ce trebuie să știi despre mușcătura de căpușă. Care sunt primele semne că starea de sănătate se agravează: „Trebuie să mergeți la spital”

Deja începe să se încălzească afară, iar odată cu vara reapare și problema căpușelor. Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la mușcătura de căpușă și la cât de periculaosă poate fi pentru oameni.
Irina Dumitrescu
24 mai 2024, 10:11
Tot ce trebuie să știi despre mușcătura de căpușă. Care sunt primele semne că starea de sănătate se agravează: „Trebuie să mergeți la spital”
Cât de periculaosă este mușcătura de căpușă

Ce trebuie să faci dacă ești mușcat de o căpușă. Ieșirile în aer liber, la iarbă verde, vin cu multă relaxare, dar și cu o serie de riscuri. Mușcăturile de insecte reprezintă o problemă cu care se confruntă adesea oamenii atunci când petrec timp în natură.

Multe dintre ele sunt inofensive, dar există și situații în care o simplă mușcătură, așa cum este cea de căpușă, poate duce la efecte adverse și probleme de sănătate serioase.

Citește și: Detaliile prin care poți diferenția mușcătura de țânțar de cea de căpușă. Trucurile prin care te poți feri de înțepăturile acestor insecte

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat tot ce trebuie să știm despre mușcătura de căpușă. În cazul în care descoperiți că ați fost mușcați, trebuie să primiți neapărat îngrijiri medicale de specialitate, mai ales dacă ați încercat să scoateți insecta acasă, iar capul acesteia s-a rupt și a rămas blocat în piele.

„Cel mai bine este ca extragerea căpușei să se facă de personal specializat. Trebuie să mergeți la spital în momentul în care căpușa trebuie să fie extrasă printr-o intervenție chirurgicală cât mai urgentă.  Este foarte important ca oamenii să știe că nu trebuie să strângă căpușa care i-a mușcat între degete.

Trebuie să vă prezentați de urgență la medic dacă ați încercat să scoateți căpușa cu penseta, singuri,  iar capul ei s-a rupt și a rămas în piele.

Sunt necesare aceste măsuri tocmai pentru a preveni infecția și complicațiile.  Recomand cu tărie să consultați imediat un medic, mai ales dacă apar modificări la nivelul mușcăturii sau apar simptomele gripei de vară, însoțite de dureri musculare, transpirație și nas înfundat”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru, potrivit wowbiz.ro.

Medicul atrage atenția asupra simptomelor pe care ar fi bine să le urmărim, în cazul în care am fost mușcați de o căpușă. Mai mult, este recomandat și necesar ca oamenii să țină minte data la care căpușa a fost extrasă.

„Prevenția boreliozei implică extragerea rapidă a căpușei și administrare de antibiotice. În cele mai multe cazuri, medicația se administrează pentru o perioadă de 10 până la 14 zile, la domiciliu. Este indicat să urmărim orice semne care apar la nivelul mușcăturii, cât și ale semne asemănătoare gripei precum febra, durerile de cap, de gât, gandglionii inflamați, oboseala marcantă și durerile musculare”, a mai explicat medicul Tudor Ciuhodaru.

Citește și: A început sezonul căpușelor. Pot provoca grave probleme de sănătate

În ceea ce privește boala Lyme, medicul Ciuhodaru spune că semnele pot fi recunoscute încă din faza incipientă. Infecția apare la nivelul zonei din care a fost extrasă căpușa în primele trei până la 30 de zile.

Boala Lyme poate fi recunoscută ușor în primul stadiu. Eritemul apare în câteva zile (între 3 și 30 de zile) la nivelul pielii, centrat de locul de atașare a căpușei. Este roșiatic, rotund și are dimensiuni variabile. 

În timp acesta se extinde centrifug mărindu-și suprafața și are adesea un aspect caracteristic de semn de tras la țintă: un punct roșu central înconjurat de o zonă de piele curată ce este și ea înconjurată de o zonă roșie.

În majoritatea cazurilor eritemul nu produce prurit sau durere dar este cald la atingere. Chiar fără tratament eritemul migrator dispare în câteva săptămâni”, a mai adăugat medicul Tudor Ciuhodaru.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Obiectele pe care să nu le ții niciodată în dormitor. Îți strică somnul și nu te lasă să te odihnești
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Zelenski şi-a anunţat demisia! Renunţă la postul de preşedinte fără părere de rău. Avertisment pentru NATO
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Angajații care vor da teste scrise. Își pot pierde posturile
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Sora lui Andrei Perneș trăiește o reală DRAMĂ! Ce a făcut la câteva ore de la înmormântarea fratelui său
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep va întări poziția României ca lider în producția de gaze din UE
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!