Tot ce trebuie să ştii despre noul AN ŞCOLAR 2015-2016. SFATURI UTILE pentru părinţi

ANUL ŞCOLAR 2015-2016. Începutul de an şcolar este dificil nu doar pentru copii, ci şi pentru părinţi, mai ales pentru cei care acum îşi înscriu copiii la clasa pregătitoare. Achiziţionarea rechizitelor nu este singura bătaie de cap. Copiii au nevoie la înscrierea în noul an şcolar de adeverinţă medicală şi uniforme şcolare, acolo unde se cere.
Iulian Tudor
09 sept. 2015, 05:14
Tot ce trebuie să ştii despre noul AN ŞCOLAR 2015-2016. SFATURI UTILE pentru părinţi

Părinţii şi copiii au intrat pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru anul şcolar 2015-2016. Luni, 14 septembrie, va suna clopoţelul, iar elevii trebuie să fie pregătiţi pentru un nou an şcolar. Până atunci însă, părinţii trebuie să se pună la punct cu ultimele pregătiri.

Obligatoriu la înscrierea la şcoală este adeverinţa medicală cu istoricul de sănătate a copilului, care se obţine de la medicul de familie. Fără aceste adeverinţe, copiii nu pot intra în colectivitate. Din acest an, elevii nu mai au nevoie la înscriere de analizele de exudat nazal, faringian și coproparazitologic.

Aceste lucruri au fost eliminate, deoarece nu sunt examene obligatorii decât în cazul în care medicul de familie are suspiciuni de boală și solicită efectuarea acestor analize. La exudatul nazal erau evidențiați, spre exemplu, streptococi, care sunt în mod natural prezenți și care nu periclitau sănătatea elevului. Părinții intrau în panică și dădeau antibiotice copiilor. Așa scădea imunitatea organismului„, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Şcolile care cer, în continuare, analizele medicale la înscrierea în anul şcolar trebuie raportate la inspectoratele şcolare de care aparţin.

Uniformele şcolare nu sunt obligatorii în toate şcolile

Uniforma şcolară ţine de politica fiecărei şcoli. De aceea, părinţii care îşi înscriu copiii în clasa pregătitoare trebuie să se intereseze la secretariatul şcolii sau să ia legătura cu învăţătorul pentru a afla ce au de făcut, asta dacă nu sunt contactaţi pe mail sau telefon de dascăli.

În cazul şcolilor care cer uniforme şcolare, de obicei, asociaţia de părinţi stabileşte contractele cu firmele producătoare, în urma unor licitaţii. Aceste decizii nu sunt luate doar de conducerea şcolii, fără să îi consulte pe părinţi.

Un proiect de lege care prevede ca elevii să poarte semnul distinctiv al şcolii la care învaţă a trecut deja de Comisia pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport din Camera Deputaţilor, iar în sesiunea din această toamnă ar trebui să intre în dezbaterea Plenului. Iniţiatorii proiectului spun că ar putea fi vorba despre uniformă, eşarfă sau insignă. Se lasă la latitudinea Consiliului de Administraţie al şcolii cum va arăta uniforma.

Consiliul Naţional al Elevilor consideră că implementarea uniformelor obligatorii nu poate decât să inhibe comportamentul copiilor și caracterul lor în formare, să ofere loc posibilităților de corupție, prin contracte abuzive și sume exagerate pentru piesele de uniformă, și să creeze și mai multe discrepanțe între elevii diferitelor școli dintr-o localitate. Mai mult, reprezentanţii organizaţiei precizează să inițiativa legislativă nu stipulează sursa de finanțare pentru uniformele obligatorii, „o cerință sine-qua-non pentru a putea adopta demersuri în acest sens”.

Elevii de clasele III-a şi a-IV-a nu vor avea manuale noi

În anul şcolar 2015-2016, elevii de clasele III-a şi a-IV-a vor învăţa după aceleaşi manuale ca până acum, a anunţat, în luna iunie, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Oficialul a spus că deocamdată va retipări 15% din necesarul manualelor şcolare, iar cele noi vor fi amânate pentru pentru anul şcolar 2016-2017. Sorin Cîmpeanu a anunţat că procesul de schimbare a manualelor şcolare va dura până în anul 2020.

Elevii de clasa I şi a II-a învaţă după manuale noi, în varianta PDF şi digitală. Manualele pentru clasele I şi a II-a au fost publicate pe www.manuale.edu.ro.

Pentru copiii din clasa pregătitoare, materialele didactice vor fi comunicate părinţilor în urma unei şedinţe care se va organiza după începerea anului şcolar. Sfatul pentru părinţi este să nu cumpere manuale de studiu înainte de a sta de vorbă cu învăţătorul.

CITEŞTE ŞI: Manualele de liceu pentru anii terminali ar putea fi decontate în limita a 55 de lei

Structura anului scolar 2015-2016

Ministerul Educaţiei a publicat pe edu.ro varianta finală a structurii anului şcolar 2015-2016. Astfel, conform structurii finale, anul şcolar 2015-2016 se va încheia duminică, 4 septembrie 2016, ceea ce lasă loc ca în anul şcolar următor, 2016-2017, cursurile să înceapă din 5 septembrie şi nu în săptămâna 15 septembrie.

Vacanţa de iarnă va avea două săptămâni, vacanţa dintre cele două semestre: o săptămână, vacanţa de primăvară va fi de o săptămână, iar vacanţa de vară de anul viitor va fi cu o săptămână mai mică decât cea de acum.

Semestrul I
Cursuri: luni, 14 septembrie 2015 – vineri, 18 decembrie 2015
Vacanţa pentru copiii de la grădiniţă şi din clasele pregătitoare – a IV-a: 31 octombrie – 8 noiembrie 2015
Vacanţa de iarnă: sâmbătă, 19 decembrie 2015 – duminică, 3 ianuarie 2016
Cursuri: luni, 4 ianuarie 2016 – vineri, 29 ianuarie 2016
Vacanţa intersemestrială: sâmbătă, 30 ianuarie 2016 – duminică, 7 februarie 2016

Semestrul al II-lea
Cursuri: luni, 8 februarie 2016 – vineri, 22 aprilie 2016
Săptămâna „Şcoala altfel”: 18-22 aprilie 2016
Vacanţa de primăvară: sâmbătă, 23 aprilie 2016 – marţi, 3 mai 2016
Cursuri: miercuri, 4 mai 2016 – vineri, 17 iunie 2016
Vacanţa de vară: sâmbătă, 18 iunie 2016 – duminică, 4 septembrie 2016

La grădiniţe şi în şcolile primare, săptămâna „Şcoala Altfel” poate fi organizată „în altă perioada din semestrul al doilea, dar nu mai târziu de data de 27 mai 2016, la decizia consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, după consultarea cadrelor didactice şi a beneficiarilor primari şi secundari ai educaţiei”.

Tezele din semestrul I al anului şcolar 2015-2016 se susţin, de regulă, până la data de 11 decembrie 2015.

Tezele din semestrul al II-lea al anului şcolar 2015-2016 se susţin, de regulă, până la data de 20 mai 2016.

Clasele a VIII-a şi a XII-a fac excepţie de la structura de mai sus a anului şcolar 2015-2016, astfel că la clasele a XII-a anul şcolar are 37 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, iar 4 săptămâni sunt dedicate desfăşurării examenului de bacalaureat. Cursurile claselor terminale din învăţământul liceal se încheie în data de 27 mai 2016.

La clasa a VIII-a, anul şcolar are 36 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, iar o săptămână este dedicată desfăşurării evaluării naţionale. Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 10 iunie 2016.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor din toate timpurile. A fost unic. Niciodată nu va fi uitat
Playtech.ro
Zodiile care câștigă la loto înainte de Revelion. Norocul e de partea lor, se vor îmbogăți
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Zodii care vor atrage toate privirile de Revelion. Vor fi în centrul atenției în noaptea dintre ani
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu: Nu mă lăsa să plec. Dezvăluirea momentului
StirileBZI
Ce trebuie să faci după ce deschizi butoiul cu varză murată: Cum procedezi ca „să nu facă floare“!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Incendiu într-un club din Sighișoara: 150 de persoane s-au autoevacuat fără victime
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)