Tot ce trebuie să ştii despre noul AN ŞCOLAR 2015-2016. SFATURI UTILE pentru părinţi

ANUL ŞCOLAR 2015-2016. Începutul de an şcolar este dificil nu doar pentru copii, ci şi pentru părinţi, mai ales pentru cei care acum îşi înscriu copiii la clasa pregătitoare. Achiziţionarea rechizitelor nu este singura bătaie de cap. Copiii au nevoie la înscrierea în noul an şcolar de adeverinţă medicală şi uniforme şcolare, acolo unde se cere.
Iulian Tudor
09 sept. 2015, 05:14
Tot ce trebuie să ştii despre noul AN ŞCOLAR 2015-2016. SFATURI UTILE pentru părinţi

Părinţii şi copiii au intrat pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru anul şcolar 2015-2016. Luni, 14 septembrie, va suna clopoţelul, iar elevii trebuie să fie pregătiţi pentru un nou an şcolar. Până atunci însă, părinţii trebuie să se pună la punct cu ultimele pregătiri.

Obligatoriu la înscrierea la şcoală este adeverinţa medicală cu istoricul de sănătate a copilului, care se obţine de la medicul de familie. Fără aceste adeverinţe, copiii nu pot intra în colectivitate. Din acest an, elevii nu mai au nevoie la înscriere de analizele de exudat nazal, faringian și coproparazitologic.

Aceste lucruri au fost eliminate, deoarece nu sunt examene obligatorii decât în cazul în care medicul de familie are suspiciuni de boală și solicită efectuarea acestor analize. La exudatul nazal erau evidențiați, spre exemplu, streptococi, care sunt în mod natural prezenți și care nu periclitau sănătatea elevului. Părinții intrau în panică și dădeau antibiotice copiilor. Așa scădea imunitatea organismului„, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Şcolile care cer, în continuare, analizele medicale la înscrierea în anul şcolar trebuie raportate la inspectoratele şcolare de care aparţin.

Uniformele şcolare nu sunt obligatorii în toate şcolile

Uniforma şcolară ţine de politica fiecărei şcoli. De aceea, părinţii care îşi înscriu copiii în clasa pregătitoare trebuie să se intereseze la secretariatul şcolii sau să ia legătura cu învăţătorul pentru a afla ce au de făcut, asta dacă nu sunt contactaţi pe mail sau telefon de dascăli.

În cazul şcolilor care cer uniforme şcolare, de obicei, asociaţia de părinţi stabileşte contractele cu firmele producătoare, în urma unor licitaţii. Aceste decizii nu sunt luate doar de conducerea şcolii, fără să îi consulte pe părinţi.

Un proiect de lege care prevede ca elevii să poarte semnul distinctiv al şcolii la care învaţă a trecut deja de Comisia pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport din Camera Deputaţilor, iar în sesiunea din această toamnă ar trebui să intre în dezbaterea Plenului. Iniţiatorii proiectului spun că ar putea fi vorba despre uniformă, eşarfă sau insignă. Se lasă la latitudinea Consiliului de Administraţie al şcolii cum va arăta uniforma.

Consiliul Naţional al Elevilor consideră că implementarea uniformelor obligatorii nu poate decât să inhibe comportamentul copiilor și caracterul lor în formare, să ofere loc posibilităților de corupție, prin contracte abuzive și sume exagerate pentru piesele de uniformă, și să creeze și mai multe discrepanțe între elevii diferitelor școli dintr-o localitate. Mai mult, reprezentanţii organizaţiei precizează să inițiativa legislativă nu stipulează sursa de finanțare pentru uniformele obligatorii, „o cerință sine-qua-non pentru a putea adopta demersuri în acest sens”.

Elevii de clasele III-a şi a-IV-a nu vor avea manuale noi

În anul şcolar 2015-2016, elevii de clasele III-a şi a-IV-a vor învăţa după aceleaşi manuale ca până acum, a anunţat, în luna iunie, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Oficialul a spus că deocamdată va retipări 15% din necesarul manualelor şcolare, iar cele noi vor fi amânate pentru pentru anul şcolar 2016-2017. Sorin Cîmpeanu a anunţat că procesul de schimbare a manualelor şcolare va dura până în anul 2020.

Elevii de clasa I şi a II-a învaţă după manuale noi, în varianta PDF şi digitală. Manualele pentru clasele I şi a II-a au fost publicate pe www.manuale.edu.ro.

Pentru copiii din clasa pregătitoare, materialele didactice vor fi comunicate părinţilor în urma unei şedinţe care se va organiza după începerea anului şcolar. Sfatul pentru părinţi este să nu cumpere manuale de studiu înainte de a sta de vorbă cu învăţătorul.

CITEŞTE ŞI: Manualele de liceu pentru anii terminali ar putea fi decontate în limita a 55 de lei

Structura anului scolar 2015-2016

Ministerul Educaţiei a publicat pe edu.ro varianta finală a structurii anului şcolar 2015-2016. Astfel, conform structurii finale, anul şcolar 2015-2016 se va încheia duminică, 4 septembrie 2016, ceea ce lasă loc ca în anul şcolar următor, 2016-2017, cursurile să înceapă din 5 septembrie şi nu în săptămâna 15 septembrie.

Vacanţa de iarnă va avea două săptămâni, vacanţa dintre cele două semestre: o săptămână, vacanţa de primăvară va fi de o săptămână, iar vacanţa de vară de anul viitor va fi cu o săptămână mai mică decât cea de acum.

Semestrul I
Cursuri: luni, 14 septembrie 2015 – vineri, 18 decembrie 2015
Vacanţa pentru copiii de la grădiniţă şi din clasele pregătitoare – a IV-a: 31 octombrie – 8 noiembrie 2015
Vacanţa de iarnă: sâmbătă, 19 decembrie 2015 – duminică, 3 ianuarie 2016
Cursuri: luni, 4 ianuarie 2016 – vineri, 29 ianuarie 2016
Vacanţa intersemestrială: sâmbătă, 30 ianuarie 2016 – duminică, 7 februarie 2016

Semestrul al II-lea
Cursuri: luni, 8 februarie 2016 – vineri, 22 aprilie 2016
Săptămâna „Şcoala altfel”: 18-22 aprilie 2016
Vacanţa de primăvară: sâmbătă, 23 aprilie 2016 – marţi, 3 mai 2016
Cursuri: miercuri, 4 mai 2016 – vineri, 17 iunie 2016
Vacanţa de vară: sâmbătă, 18 iunie 2016 – duminică, 4 septembrie 2016

La grădiniţe şi în şcolile primare, săptămâna „Şcoala Altfel” poate fi organizată „în altă perioada din semestrul al doilea, dar nu mai târziu de data de 27 mai 2016, la decizia consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, după consultarea cadrelor didactice şi a beneficiarilor primari şi secundari ai educaţiei”.

Tezele din semestrul I al anului şcolar 2015-2016 se susţin, de regulă, până la data de 11 decembrie 2015.

Tezele din semestrul al II-lea al anului şcolar 2015-2016 se susţin, de regulă, până la data de 20 mai 2016.

Clasele a VIII-a şi a XII-a fac excepţie de la structura de mai sus a anului şcolar 2015-2016, astfel că la clasele a XII-a anul şcolar are 37 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, iar 4 săptămâni sunt dedicate desfăşurării examenului de bacalaureat. Cursurile claselor terminale din învăţământul liceal se încheie în data de 27 mai 2016.

La clasa a VIII-a, anul şcolar are 36 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, iar o săptămână este dedicată desfăşurării evaluării naţionale. Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 10 iunie 2016.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma care îți poate aduce câștiguri frumoase primăvara. Se poate cultiva ușor, în cantități mari și se vinde cu 20 de lei kilogramul
Capital.ro
Fiica lui Bruce Willis și Demi Moore a dat vestea tristă. A fost o mare suferință
Playtech.ro
Moneda de 1 gram care se vinde cu peste 27.000 de lei. În anii ’50, era în orice buzunar
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Mesajele înfiorătoare trimise de Andrew Tate fostei iubite: „Ce rost să te am dacă nu te bat?”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
WhatsApp, pas decisiv în fața rivalilor. Funcția care schimbă regulile jocului 
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Indecente la piscină! Le-am prins trăgând de bikinei, până când nu a rămas mai 'nimic' din ei. Recunoști protagonistele?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Mașinile, complet interzise. Decizie în România. Intră în vigoare luni, 7 aprilie, ora 15:00
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Noul buletin cu CIP și pentru copiii sub 14 ani. Când începe eliberarea lor
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale