Tot mai multe femei amână perioada conceperii unui copil, însă pe măsură ce îmbătrânesc, cantitatea ovulelor și calitatea lor începe să scadă.
Riscurile sarcinii după 35 de ani
Sarcina după 35 de ani crește riscul apariției unor complicații pentru mamă și pentru copilul din burtă. Femeile se pot confrunta cu tensiune arterială crescută (hipertensiune), diabet zaharat și naștere prematură.
Prezența tensiunii arteriale în timpul sarcinii crește riscul de probleme ale placentei și de tulburări ale dezvoltării fătului. Pe de altă parte, diabetul zaharat mărește riscul de malformații congenitale, hipertensiune arterială și avort spontan.
De altfel, sarcina poate influența și sănătatea mamei, crescând pericolul de accident cerebral și de accident vascular.
Ce probleme poate dezvolta fătul
La copilul născut dintr-o femeie trecută de 35 de ani pot apărea anomalii cromozomiale, incluzâd Sindromul Down (trisomia 21). De altfel, acesta se poate naște prematur sau poate avea o greutate mică la naștere.
Pericolul cel mai mare cu care se poate confrunta o femeie după vârsta de 35 de ani, este acela de a naște un copil care să moară la scurt timp.
Unele cercetări sugerează faptul că și vârsta tatălui poate afecta starea de sănătate a copilului, însă rezultatele studiilor nu sunt finale.
Îngrijirea în timpul sarcinii
Este de preferat ca femeile trecute de această vârstă să facă o amniocenteză – un test de diagnostic prenatal, care poate depista eventualele anomalii ale sarcinii. Această procedură presupune anumite riscuri, de aceea se face doar în cazuri speciale, cum ar fi acelea în care femeile însărcinate au o vârstă mai mare de 35 de ani.
În plus, viitoarele mămici trebuie să țină o dietă strictă, să facă exerciții fizice și să mențină o greutate optimă. Acestea trebuie să renunțe și la vicii dăunătoare, precum fumatul, consumul de alcool și de stupefiante. De asemenea, trebuie să evite expunerea la substanțe toxice.
Pentru a diminua senzația de greață din timpul sarcinii, poți ține cont de câteva sfaturi de alimentație care au un impact pozitiv asupra sănătății mamei, dar și fătului.