Tot ce trebuie să ştii despre sarcina după 35 de ani

Este un lucru din ce în ce mai normal ca femeile să rămână însărcinate după vârsta de 35 de ani, de cele mai multe ori cauzele acestei tendințe fiind prioritățile personale și profesionale. Cu toate astea, o sarcină la o vârstă înaintată poate implica anumite riscuri despre care este bine să afli din timp.
Alina Costache
29 apr. 2016, 10:08
Tot ce trebuie să ştii despre sarcina după 35 de ani

Tot mai multe femei amână perioada conceperii unui copil, însă pe măsură ce îmbătrânesc, cantitatea ovulelor și calitatea lor începe să scadă.

Riscurile sarcinii după 35 de ani

Sarcina după 35 de ani crește riscul apariției unor complicații pentru mamă și pentru copilul din burtă. Femeile se pot confrunta cu tensiune arterială crescută (hipertensiune), diabet zaharat și naștere prematură.

Prezența tensiunii arteriale în timpul sarcinii crește riscul de probleme ale placentei și de tulburări ale dezvoltării fătului. Pe de altă parte, diabetul zaharat mărește riscul de malformații congenitale, hipertensiune arterială și avort spontan.

De altfel, sarcina poate influența și sănătatea mamei, crescând pericolul de accident cerebral și de accident vascular.

Ce probleme poate dezvolta fătul

La copilul născut dintr-o femeie trecută de 35 de ani  pot apărea anomalii cromozomiale, incluzâd Sindromul Down (trisomia 21). De altfel, acesta se poate naște prematur sau poate avea o greutate mică la naștere. 

Pericolul cel mai mare cu care se poate confrunta o femeie după vârsta de 35 de ani, este acela de a naște un copil care să moară la scurt timp.

Unele cercetări sugerează faptul că și vârsta tatălui poate afecta starea de sănătate a copilului, însă rezultatele studiilor nu sunt finale.

Îngrijirea în timpul sarcinii

Este de preferat ca femeile trecute de această vârstă să facă o amniocenteză – un test de diagnostic prenatal, care poate depista eventualele anomalii ale sarcinii. Această procedură presupune anumite riscuri, de aceea se face doar în cazuri speciale, cum ar fi acelea în care femeile însărcinate au o vârstă mai mare de 35 de ani.

În plus, viitoarele mămici trebuie să țină o dietă strictă, să facă exerciții fizice și să mențină o greutate optimă.  Acestea trebuie să renunțe și la vicii dăunătoare, precum fumatul, consumul de alcool și de stupefiante. De asemenea, trebuie să evite expunerea la substanțe toxice.

Pentru a diminua senzația de greață din timpul sarcinii, poți ține cont de câteva sfaturi de alimentație care au un impact pozitiv asupra sănătății mamei, dar și fătului.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul impresionant care se află pe două continente. Are o istorie bogată și multe obiective turistice
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
Playtech.ro
Oana Roman i-a deschis DOSAR PENAL lui Marius Elisei. De ce se războiesc părinții Isabelei
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Basmul lui Harry și al lui Meghan a luat sfârșit. Doar atât au rezistat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Patru șoferi și-au primit înapoi permisele după ce rezultatele testelor antidrog au fost infirmate. După 48 de ore, aceștia și-au recăpătat dreptul de a conduce
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Președintele Iohannis a înmânat drapelul României echipei olimpice pentru Jocurile Olimpice de la Paris
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'