Tot ce trebuie să ştii despre stafilococul auriu

Bacterie de care auzim adesea, Stafilococul auriu se află pretutindeni în jurul nostru. Mulți dintre noi îl purtăm pe piele, în cavitatea nazală sau în faringe, fără să știm. Atunci când imunitatea este slăbită, bacteria atacă și devine periculoasă pentru sănătate.
Alina Costache
26 apr. 2017, 06:00
Tot ce trebuie să ştii despre stafilococul auriu

Pândește pe haine sau pe clanțele ușilor, pe comutatoarele de lumină, pe podele sau pe marginile patului. Chiar și pe pielea noastră se simte în largul său. Conform unor estimări recente, în Europa o treime din oameni sunt purtători ai stafilococului auriu (Staphylococcus aureus, în latină). Dar numai câțiva dintre ei vor suferi, la un moment dat, de o infecție stafilococică. Aceasta se declanșează atunci când imunitatea organismului scade sau când bacteria reușește să pătrundă în organism, printr-o rană deschisă sau un cateter.

Dacă infecția apare pe piele, provoacă, de obicei, doar inflamații relativ inofensive. Dacă se produce însă în organism, poate să ducă la o multitudine de boli grave – afecțiuni musculare, pneumonie, infecții ale plăgilor sau, în cel mai rău caz, septicemie. Practic, orice organ poate fi afectat de inflamația produsă de această bacterie. Iar problema majoră în tratarea unei infecții cu stafilococ auriu este faptul că, în multe cazuri, acesta se dovedește a fi rezistent la meticilină (MRSA), caz în care tratamentul cu majoritatea antibioticelor este ineficient.

Super-microbul din spitale

La fel ca alți bacili periculoși, formele MRSA ale stafilococului auriu îi afectează mai ales pe pacienții internați în spitale, cărora li se administrează doze mari sau prelungite de antibiotice. Aceste terapii medicamentoase distrug flora intestinală benefică și favorizează proliferarea bacteriei, care va profita de sistemul imunitar deja slăbit al bolnavului și se va înmulți cu repeziciune.

Cum se manifestă

Simptomele tipice ale unei infecții cu stafilocoul auriu sunt : apariția unor umflături (edeme), iritații sau pete roșietice pe piele, senzație de greață și vomă.
Atunci când stafilococul pătrunde printr-o rană deschisă în straturile profunde ale pielii, unde se multiplică, duce la apariția unor abcese purulente, numite furuncule. Dacă ajunge în mucoase, se va manifesta sub forma unor sinuzite sau otite. Mai grave sunt infecțiile invazive, care pot afecta orice organ: de la cistită, infecție gastro-intestinală sau mastită (în perioada de lactație) până la osteomielită, endocardită (mai ales după înlocuirea unei valve cardiace) sau pneumonie, până la septicemie.

Ce e de făcut?

Ca în multe alte situații, cel mai bun tratament este, desigur, prevenția. Prevenirea infecției cu stafilococul auriu include, în principal, curățenia, spălarea și dezinfectarea mâinilor. Orice rană trebuie să fie curățată bine și bandajată, astfel încât să nu permită pătrunderea bacteriilor în organism. Pe scurt, cuvântul-cheie este igiena.
Dacă analizele au relevat prezența unei infecții cu stafilococ auriu în organism, tratamentul va consta, în principal, în administrarea unor antibiotice puternice. În cazul infecțiilor pielii sau ale țesuturilor moi, pot fi necesare și proceduri chirurgicale.
Din păcate, în cazul germenilor MRSA (rezistenți la antibiotice) tratamentul este o ruletă rusească, întrucât chiar și cele mai avansate antibiotice pot să nu funcționeze. Astfel de tulpini perfide sunt, din păcate, tot mai frecvente, mai ales în spitale. Iar găsirea unui substitut adecvat pentru antibioticele care nu îi vin de hac acestui stafilococ reprezintă, în continuare, una din marile provocări ale cercetării medicale.

Tratament revoluționar, aflat în stadiul de testare

În luna iulie a anului trecut, o echipă de cercetători de la Universitatea Tübingen din Germania a anunțat că a descoperit substanța Lugdunin, cu efecte spectaculoase în lupta împotriva tulpinilor de Stafilococ rezistente la antibiotice. Acesta a fost creat prin prelucrarea unei bacterii care trăiește în cavitatea nazală a oamenilor. Testele efectuate pe cobai au confirmat eficacitatea noului tratament. Dar până la eventuala aprobare a acestuia mai este încă o cale destul de lungă de parcurs.

Sunt mai expuse infecțiilor stafilococice persoanele cu boli asociate (diabet, cancer), cele cu imunitatea scăzută și nou născuții.

Află ce ceai te apără de stafilococul auriu AICI

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Adrian Minune Jr. s-a afișat alături de noua iubită! Ce declarație de dragoste i-a făcut bruneta | FOTO
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Capital.ro
Dispar banii cash? Ce se întâmplă cu numerarul. Decizia i-a făcut pe oameni să reacționeze violent
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
„Regina de gheață” l-a pus pe Elon Musk la punct. Trump are încredere deplină în ea
wowbiz.ro
Primele imagini cu hoții care au furat tezaurul dacic din muzeul olandez. Momentul în care au fost surprinși pe camerele de supraveghere în timp ce provoacă explozia
Spynews
Vești bune pentru români! Se dau 200 lei lunar la pensie. Cine poate să beneficieze
Spynews
Ce vârste au fiicele Adelinei Chivu de la X Factor. Imagini emoționante cu prezentatoarea TV și fetele ei | FOTO
Evz.ro
Vremea doboară recorduri în România. Temperaturile sunt ireale
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Care este noua formulă de calcul a pensiilor 2025: Majorarea pensiilor ar urma să se facă abia din toamnă
Cancan.ro
Zodia feminină care va fi cerută de soție anul acesta. Cristina Demetrescu: '2025 este un an al căsătoriei'
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Românii obligați să-și schimbe buletinul. Nu expiră, dar nu-l mai pot păstra
StirileBZI
Bani în plus pentru profesori în 2025! Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească
Prosport.ro
FOTO. Noua iubită a lui Bellingham e un model strălucitor, cu un trecut amoros bogat. A fost în relație cu actorul Michael B. Jordan
stirilekanald.ro
Ea este Alina, femeia de 33 de ani, omorâtă în bătaie de soț. Înainte au petrecut la niște prieteni: "A tras-o ca pe o cârpă pe la noi prin curte"
substantial.ro
Români blocați în Nord-Kivu, Republica Democratică Congo, din cauza conflictului rebel
MediaFlux
LOVITURĂ pentru CINCI MILIOANE de PENSIONARI! Situația se complică din 2026
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un tezaur românesc furat după spargerea unui zid