Furtunile din ultima perioadă au produs pagube semnificative în mai multe zone din țară, dar și din străinătate. În urma ploilor, mai multe străzi și gospodării au fost acoperite de ape, iar mașinile au fost inundate sau luate cu totul de viituri. Iată ce trebuie să faci dacă găsești mașina inundată.
Mașinile pot circula fără probleme atunci când plouă. Capota previne infiltrarea apei în zona sueprioară a motorului, iar scutul ferește partea inferioară a propulsorului de apă. Însă, atunci când apa depășește jumătatea roților, pot apărea probleme grave. Apa intră la motor, pătrunde în sistemul de evacuare și poate ajunge chiar și la bateria mașinii.
Acest lucru se poate întâmpla fie când mașina e parcată, fie când circuli pe o stradă inundată. Dacă motorul e oprit, poate fi evitată o daună totoală. Dacă apa pătrunde în camera de ardere, poate fi eliminată, scrie promotor.ro. Însă, e posibil ca alte componente să fie afectate.
De exemplu, sistemul electric sau bateria pot face scurtcircuit, de aceea se recomandă să cereți ajutorul unui mecani și să verificați complet mașina, îaninte de a o porni.
Dacă a pătruns în motor când acesta era pornit, atunci probleme devin mai grave. Apare hidro-blocarea, ceea ce înseamnă că pistonul aflat în faza de compresie nu a putut face cursa completă din cauza apei, care nu a putut să o comprime.
În această situație, pot apărea avarii precum ruperea distribuției, defectarea supapelor ori crăparea blocului motor.
Apa nu are ce căuta nici măcar în jurul motorului, deci cu atât mai puțin în interiorul acestuia. Din păcate, atunci când mașina e inundată, apa poate ajunge și în uleiul de motor, lucru care va face ca lubrifierea motorului să nu se mai realizeaze așa cum trebuie. Asta duce la avarierea componentelor metalice din interiorul propulsorului.
Citește și: Locomotiva unui tren de călători a luat foc într-o gară din judeţul Cluj
Dacă ai găsit mașina inundată, motorul nu trebuie pornit în niciun caz. Astfel, poate fi evitată o daună majoră. Sunt mari șanse ca mașina să nu pățească nimic dacă sistemul electric și motorul nu sunt pornite.
Dacă autoturismul este inudat, trebuie să chemi o platformă pentru a o duce la un service specializat. Mecanicii vor curăța de apă tot blocul motor, vor înlocui componentele care au intrat în contact cu apa și se vor asigura că toată umezeala a fost îndepărtată și abia apoi o vor porni.
Dacă mașina s-a inundat în timp ce motorul era pornit, trebuie să o oprești cât mai repede, apoi, cu ajutorul unei platforme, să o duci la un service specializat.
În ambele situații, mașina poate fi reparată pe loc, dar, de obicei astfel de operațiuni durează mai mult. Ar putea fi destul de greu să găsiți o firmă de depanări care să realizeze intervenția la locul unde mașina a fost inundată.
Chiar dacă motorul va fi curățat în detaliu, o mașină inundată va avea multiple alte probleme. În timp, vor apărea diverse zone de coroziune accentuată, tapiseria și mocheta se vor dezlipli, iar conexiunile sistemului electric se vor coroda și ar putea face scurtcircuit. Apa poate afecta transmisia și toate componentele din zona motorului.
În majoritatea cazurilor, o mașină inundată e declarată daună totală. În astfel de cazuri, cel mai indicat este ca proprietarul să o caseze sau să o vândă pentru piese.
Toate mașinile care circulă pe drumurile publice trebuie să aibă asigurare RCA. Aceasta acoperă, însă, numai pagubele produse în urma unui accident de circulație. Deținătorul poliței RCA nu va primi despăgubiri prin intermediul acestei asigurări dacă mașina sa a fost inundată.
Șoferii care au CASCO, în schimb, pot solicita despăgubiri. Astfel, pot ptimi contravaloarea estimată reparațiilor, iar dacă vehiculul este considerat daună totală, va primi contravaloarea mașinii.