Prof, dr, Ioan Lascăr, chirurg plastician, a explicat cum poate fi îndepărtat un tatuaj, în funcție de dimensiunea acestuia. El a explicat că pentru tatuajele de dimensiuni mici pot fi folosite tehnici locale pentru a le îndepărta, dar acestea lasă cicatrici. În cazul desenelor de pe corp de dimensiuni mari, îndepărtarea este costisitoare și necesită transplant de piele.
„Când vorbim de tatuaje de dimensiuni nu foarte importante, putem folosi diferite artificii, plastii locale care să permită să îndepărtăm tatuajul, însă cu prețul unor cicatrici.
Când tatuajele sunt foarte mari și se dorește îndepărtarea lor, soluțiile sunt destul de costisitoare, din punct de vedere estetic, în sensul că ar trebui să le îndepărtăm și să le înlocuim cu transplant de piele”, a spus profesorul.
Potrivit specialistului, chiar dacă laserul ajută la eliminarea unui tatuaj, acesta nu elimină complet cicatricile. Procedura care presupune utilizarea laserului lasă o cicatrice puțin vizibilă. În ceea ce privește tatuajele de mari dimensiuni, singura opțiune ar fi o intervenție chirurgicală majoră, precum autotransplantul de piele, care nu oferă un rezultat estetic satisfăcător.
„Laserul ajută, dar tot rămân niște cicatrici care sugerează, într-o bună măsură, ceea ce au încercat să acopere. Rămâne o linie cicatriceală. Deci laserul ar fi o procedură care nu lasă cicatrici sau îndepărtează cicatricile, dar nu este o abordare corectă pentru că laserul este utilizarea unei energii înalte, este echivalentul unei arsuri, este un transfer termic care este efectuat la diferite adâncimi ale pielii.
Rezultatul este însă tot o cicatrice, mai mult sau mai mai puțin discretă, care poate satisface într-o oarecare măsură, dar îndepărtarea, rezolvarea radicală pentru tatuajele foarte mari este posibilă doar cu o procedură chirurgicală semnificativă, adică înlocuirea cu autotransplant de piele, ceea ce, din punct de vedere estetic, înseamnă un rezultat nefavorabil”, a spus prof. dr. Ioan Lascăr la DC News.