Smochinele pot fi consumate atât proaspete, cât și uscate. Aceste fructe conferă o puternică senzație de sațietate, plus un număr mare de calorii. O smochină conține peste 40 de calorii, motiv pentru care aceste fructe nu trebuie consumate într-o cantitate prea mare, în special de persoanele cu tendință de îngrășare. 100 g de smochine uscate conțin 259 de calorii, în vreme ce sub formă proaspătă, 100 g de smochine au doar 80 de calorii.
Atat cele uscate, cat si cele proaspete sunt bogate in fibre, care ajută la combaterea constipației și țin nivelul colesterolului sub control, respectiv reglează glicemia.
Smochinele pot fi consumate ca gustare între mese, dar nu în exces. Efectele adverse ale consumului de smochine apar în special în cazul persoanelor sensibile la polen sau latex. De asemenea, cei care urmează un tratament pe bază de anticoagulante ar trebui să evite consumul de smochine, pentru că vitamina K prezentă în fruct poate subția excesiv sângele.
Printre efectele adverse ale consumului de smochine se mai numără diareea, balonarea, durerile de stomac și o hipersensibilitatea la soare.
Nu doar fructul este benefic pentru sănătate, ci şi frunzele acestuia. Cercetările arată că substanţele prezente în frunzele de smochin pot regla nivelul zahărului din sânge.
Vești bune și pentru femeile gravide: în timpul sarcinii, este important ca femeile să obțină suplimentar potasiu, magneziu și acid folic. Smochinele proaspete au un complex unic de vitamine și minerale care, dacă sunt consumate în mod regulat, pot înlocui seturile de tablete.
Proprietățile benefice ale smochinelor se manifestă pe deplin numai dacă fructul smochin este proaspăt și copt. Pielea de pe smochine nu trebuie deteriorată. La smochinele proaspete, culoarea fructelor poate varia de la auriu la violet.
Citești Dieta cu cireşe: slăbeşti 5 kg în 7 zile, dar rămâi fără bani