Locuri de muncă în pandemie. Este şi cazul ieşencei Irina M, o croitoreasă de 36 de ani cu ani buni de experienţă în industria confecţiilor. Irina este unul din cei 115 ieșeni care s-au reîntors din străinătate în țară din cauza pandemiei și acum își caută un loc de muncă. Dar cum sectorul confecțiilor este grav afectat de pandemie, Irina nu a reuşit să-şi găsească serviciu şi se gândeşte să plece iarăşi în Anglia.
Tânăra a povestit, pentru bzi.ro, că a ales să muncească în străinătate pentru că avea nevoie de mai mulţi bani decât câştiga în România ca să-şi poată cumpăra o casă şi o maşină.
„Noi am plecat pentru prima dată în Anglia în urmă cu patru ani. S-a dus prima dată o prietenă, în confecții, mi-a spus și mie să vin și am decis să plec cu soțul meu. El s-a angajat în construcții, iar eu croitoreasă. Asta am muncit și în țară timp de 10 ani, înainte de a pleca, la două dintre cele mai mari firme de confecții din Iași. Am plecat din țară pentru că banii pe care îi câștigam aici ne ajungeau doar să trăim și nu să punem deoparte pentru ceea ce ne doream. O casă, o mașină, avem și un copil. Am reușit să facem asta cu banii câștigați în Anglia”, povesteşte femeia.
Citeste si Un tramvai a luat foc, după ce a fost lovit de fulger în timpul furtunii
În Anglia, Irina şi soţul ei reuşeau să pună deoparte între 1.000 și 1.500 de lire lunar. Aşa au reuşit să-şi cumpere casa din comuna Tansa și autoturismul. Odată cu pandemia, mulţi angajaţi din confecţii din Anglia au fost concediaţi. Românca a avut parte de aceeaşi soartă.
„Noi am cumpărat casa cu 8.000 de euro și mașina cu 5.000 de euro după ce am muncit eu și soțul timp de 2 ani și jumătate. Apoi ne-am întors în țară și am stat câteva luni acasă pentru că am avut niște probleme personale, iar în anul 2019 am plecat din nou. Eu am stat în firmă până în vara anului trecut, când s-au făcut concedieri și au dat afară mai multe persoane. Soțul a venit cu mine acasă și a stat pe timpul verii, iar din toamna anului trecut muncește tot în Anglia, în construcții, în Manchester. E greu în străinătate, dar satisfacția noastră este că putem pune bani deoparte și trăim decent. Eu nu am mai plecat din țară pentru că a trebuit să am grijă de copil”, adaugă femeia.
În prezent, Irina îşi caută un loc de muncă în confecţii în România, dar, dacă nu va găsi ceva plătit pe măsura experienţei ei, are de gând să se reîntoarcă în Anglia.
„Sunt în căutarea unui loc de muncă, dar cu pandemia asta am văzut că patronii concediază oamenii și nu au nevoie de confecționere. Eu am atâția ani de experiență în confecții și nu mi-am găsit nimic. Dacă nu îmi găsesc ceva să muncesc, în confecții, plec din nou în Anglia. Vreau și eu un salariu bun, nu minimul pe economie, cum se dă în confecții”, mai spune Irina M.
Citeste si Imagini spectaculoase de pe Transfăgărăşan. Zăpadă de 6 metri la începutul verii
Femeia primeşte acum ajutor de şomaj, însă acesta se acordă doar o perioadă de trei-şase luni. Valoarea indemnizației depinde de stagiul de cotizare și reprezintă 75 la sută din valoarea ISR- indicele social de referință, care este de 500 de lei, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni ale stagiului de cotizare (între 3 și 10 la sută).