Din ce în ce mai mulți agricultori urmează să aibă acces la subvențiile acordate de statul român, după ce de la 1 ianuarie 2025 a intrat în vigoare modificarea subvenției APIA PD-16 Sprijin cuplat pentru venit, făcută în Planul Național Strategic 2023-2027.
Conform celei mai recente versiuni a Planului Național Strategic, versiunea a 7.1 aprobată, una dintre condițiile de eligibilitate a fost eliminată, ceea ce va face ca mai mulți mici agricultori să poată primi subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Citește și : Generalul Virgil Bălăceanu, veşti proaste pentru tineri: „Va trebui reintrodus serviciul militar obligatoriu”
În 2024, fermierii au primit 1.170 de euro/ha sprijin cuplat sfeclă de zahăr, în contul anului 2023, iar pentru anul 2024, APIA urmează să demareze plata subvenției după 15 mai 2025, care este termenul limită pentru depunerea unor documente de către fermierii care au solicitat sprijinul cuplat vegetal, transmite Agroinfo.
În Planul Național Strategic 2023-2027 se argumentează motivul pentru care s-a eliminat condiția de eligibilitate de la nivelul PD-16, referitoare la densitatea medie a plantelor.
Citește și : Amenzi imense pentru românii care stau la casă. Greșeala care te poate lăsa fără 1.000 de lei
„Întrucât la nivelul intervenției există deja (în mod similar cu restul intervențiilor ce vizează acordarea sprijinului cuplat în sectorul vegetal) o condiție de eligibilitate ce privește dovedirea comercializării unei producții minime/ha, se propune eliminarea condiției de eligibilitate referitoare la „Fermierul să asigure densitatea medie de cel puțin 6 plante/m2.
Menținerea acestei condiții nu se justifică, din moment ce fermierul este condiționat de realizarea unei producții minime, ceea ce implică în mod automat și realizarea unei densități a plantelor optime”, este motivul prezentat pentru a justifica modificarea făcută.