Mulți bătrâni din România au ajuns să petreacă iarna sau sărbătorile alături de familiile plecate la muncă sau stabilite în străinătate. Copiii sau nepoții îi iau în țările unde lucrează, iar vârstnicii sunt foarte bucuroși, mai ales că, pentru o perioadă, grijile dispar și se simt iubiți și apreciați. În plus, fac economie de lemne sau de gaz, lucru destul de important, având în vedere prețurile piperate la facturi.
Citește și: La 93 de ani le dă clasă tinerilor de 25. Bătrânica din Ținutul Momârlanilor uimește cu pofta ei de viață
În țara noastră, peste un milion de bunici trăiesc într-o singurătate apăsătoare. Nicolae Gherasim are 65 de ani și a fost poștaș mulți ani din viață. Ani întregi a bătut ulițele unui sat din Cluj pentru a le livra oamenilor banii sau scrisorile. S-a pensionat anticipat, iar acum, iarna, s-a mutat la fiica lui ca să o ajute cu cei trei nepoți. Pentru el contează cel mai mult că este lângă familia lui.
„Iarna stau aici. Îmi sunt dragi copiii. Aia e toată averea pe care o am. În vacanță mergem la țară. Termină vacanța, venim încoace”, spune Nicolae Gherasim, potrivit stirileprotv.ro.
Bunicii familiei Timoc din localitatea Feldru, din Bistrița-Năsăud se pregătesc să plece în Spania, la Barcelona. Au primit în dar de la copiii plecați la muncă două bilete de avion. În cutii de carton sunt atent așezate borcane cu zacuscă, murături, brânzeturi și alte bunătăți pe care abia așteaptă să le ducă pe pământ spaniol. Cei doi soți au patru copii care, rând pe rând, au luat drumul străinătații. Bunicii au și șapte nepoți, însă au rămas singuri într-o casă mare și mult prea goală, mai ales de sărbători.
„În Spania mergem. Ne așteaptă acolo să facem sărbătorile împreună. Acum vecinii de aici din zona noastră nu mai găsești, tot la a doua casă sunt plecați, au plecat la copii”, spune Vasile Timoc, de ocupație pensionar.
Prin plecările din țară în timpul sărbătorilor sau a sezonului rece, mulți dintre bătrâni fac și economii consistente.
„Totul e scump aici, curentul s a scumpit, apa, traiul în general. Stăm din iarnă până în primăvara, cam până în aprilie, în aprilie ne întoarcem. Plecăm că facem economie și de lemne, un car de lemne e 1.500 lei sau mai scump, și atunci facem economie, mergem și stăm și la unul și la altul”, a spus și Victoria Timoc, tot pensionară.
Denisa locuiește la Roma de șapte ani și, pentru că are puține zile libere, a ales ca de sărbători să îl ia pe tatăl ei acolo.
„Va veni de sărbătorile de Crăciun, va sta aici în Italia. Este mai ușor să reunim familia în Italia decât în România”, a declarat Denisa Aldea, româncă stabilită în Italia.
„Există vârstnici care acceptă să plece în vizită pentru câteva luni. Cred că, în primul rând, e dorul ăsta de părinți, bunici, de a-i chema alături de ei, pentru că singurătatea se simte cel mai mult în preajma Crăciunului și a sărbătorilor de iarnă”, afirmă Cătălin Dinu, directorul executiv al Asociației „Niciodată singur”.
Potrivit INS în România sunt peste 3,2 milioane de persoane peste 65 de ani, iar o treime dintre acestea locuiesc singure.