Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că aproximativ 28% dintre persoanele care şi-au confirmat programarea la vaccinare cu serul AstraZeneca nu s-au prezentat şi şi-au anulat programarea.
„Mai ales din perioada lunii martie, de când au început aceste semnale de evenimente tromboembolice, până la acest moment au fost peste 207.000 de anulări în platformă, iar dintre persoanele programate, care şi-au confirmat programarea, avem circa 99.000 de persoane care nu s-au prezentat, care şi-au anulat programarea, ceea ce reprezintă 28% dintre cei care confirmaseră programarea. Da, este un procent mare. Avem aproape 1/3 dintre persoanele programate care nu s-au prezentat. Este clar un aspect pe care l-am sesizat cu toţii. (…) Apreciem absolut firească şi legitimă ezitarea oamenilor la acest moment. Este nevoie de mai multă informare. Avem nevoie de mai multe informaţii oficiale de la Agenţia Europeană a Medicamentului şi pot să vă asigur pe toţi că şi noi, la rândul nostru, cei care luăm decizii, avem nevoie de mai multe informaţii”, a spus medicul militar.
Medicul Valeriu Gheorghiță a declarat că nu se așteaptă la o retragere a autorizării de punere pe piață a vaccinului AstraZeneca, după ce un înalt oficial al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a afirmat astăzi că „este clar că există o legătură între tromboze și vaccinul AstraZeneca”.
„Ne așteptăm la modificarea recomandărilor din prospect, este posibil ca vaccinul să nu fie recomandat persoanelor cu risc de a dezvolta reacții trombotice”, a explicat Valeriu Gheorghiță.
În contextul apariţiei suspiciunilor de tromboză după vaccinarea cu serul anti-covid produs de AstraZeneca, tot mai mulţi români se gândesc ce să facă în continuare: să facă rapelul, să renunţe sau să reia vaccinarea cu alt ser.
Până în prezent, în România peste 380.000 de români s-au vaccinat cu prima doză de vaccin de la AstraZeneca. De câteva zile a început și administrarea rapelului.
„Buna seara! M-am vaccinat cu Astra zeneca si peste.2sapt am rapelul. Intre timp germanii au hotarat sa interzică vaccinulAstra zeneca la femei până în 50 de ani , fiind in cercetare daca se va recomanda rapelul cu alt vaccin. Ei recomanda sa se astepte 12 sapt. si sa se reia schema de vaccinare cu alt vaccin. Eu am rețineri sa fac rapelul acum.
Va rog sa imi spuneti daca nu voi face rapelul ,se poate face cu un alt vaccin?”, a scris Ema Cionca pe pagina de Facebook Rovaccinare.
„Buna ziua! Matusa mea s-a vaccinat cu AstraZeneca pe 17 februarie. Pe 14 aprilie ar trebui sa faca rapelul, dar ii este frica din cauza aparitiei cheagurilor de sange, si nu mai vrea sa faca rapelul cu acest vaccin. Ar putea sa opteze la un alt tip de vaccin la o perioada de timp dupa prima doza? (cam dupa 8-12 sapt)”, a scris Szász Kinga.
„Pentru cei care au făcut prima doză de vaccin cu vaccinul AstraZeneca nu există opțiunea ca rapelul să fie făcut cu alt tip de ser. La acest moment nu există date care să susțină utilizarea combinată a două tipuri de vaccinuri și care să stabilească siguranța și protecția oferite de o asemenea schemă. Din acest motiv nu se poate recomanda modificarea produsului. Vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient, iar Agenția Europeană a Medicamentului recomandă continuarea campaniilor de vaccinare cu acest vaccin”, a fost răspunsul celor de la ROvaccinare, pe Facebook.