Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist și director medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală, a declarat pentru News.ro că tot mai mulți români suferă de HiV și SIDA, cu 20-30% mai mult față de perioada de dinainte de pandemie, majoritatea fiind persoane tinere.
Potrivit medicului, acest fenomen a apărut deoarece în pandemie oamenii nu au mai mers la spital pentru controale și diagnostice de acest fel, iar acum, ajunși la spital pentru alte probleme de sănătate, descoperă în urma testelor că suferă și de aceste afecțiuni.
Un alt factor al creșterii cazurilor este numărul mare de oameni care utilizează droguri injectabile, fenomen care a luat amploare în ultimii ani, atât în România, cât și în alte țări. Persoanele care suferă de HIV sau SIDA pot avea complicații grave în cazul infectării cu COVID-19 sau gripă.
„Cred că nu greșim dacă spunem că este un fenomen care este legat de momentul actual al pandemiei. Nu aș spune post pandemie pentru că suntem încă în pandemie. Din păcate, cei aproape 3 ani înseamnă printre altele și subdiagnosticarea pentru infecțiile HIV/SIDA, în mod real, ceea ce înseamnă că pacienții s-au infectat, dar nu au ajuns la spital și atunci nu au avut un diagnostic, din păcate. Ne așteptăm ca în viitorul apropiat și chiar în ani care urmează să fie o creștere clară, ce vedem în spitale, se întâmplă și la Institutul Matei Balș, înseamnă o realitate și aici sunt mai multe componente”, spune medicul Adrian Marinescu.
Dacă un astfel de virus este descoperit târziu, posibilitatea de intervenție este redusă. HIV este o afecțiune de cronică, cu o speranță de viață aproape la fel de mare ca a unui pacient care nu suferă de HIV, dar asta numai în cazurile incipiente în care nu apar complicații. Așa cum spune Dr. Adrian Marinescu, „în momentul în care pacientul ajunge târziu la spital, din păcate, evoluția poate să fie nefavorabilă indiferent cât de mult ai interveni.”
Medicul cosideră că astfel de testări ar trebui să se facă în toate unitățile medicale, de către toată lumea, și în special de cei care au comportament de risc. Ei trebuie să fie testați pentru hepatitele B și C și pentru HIV/SIDA. Aceste analize ar trebui făcute anual de oricine, iar cei cu un comportament la risc, precum consumatorii, să fie testați mult mai des.
„Sunt mai multe aspecte. Fie ai una dintre infecţii iar la un moment dat prognosticul poate să fie rezervat pentru că vii cu o a doua infecţie, poţi să le ai concomitent, poate fi vorba despre o problemă de diagnostic, pentru că în momentul în care ai amandouă infecţiile, va fi destul de greu de gestionat, iar pentru o infecţie HIV/SIDA, în momentul în care ai şi altceva asociat, categoric că pot să apară complicaţii. Şi dacă e un pacient late presenter, cum spuneam, şi face o astfel de infecţie din păcate, cum se întâmplă cu covidul, cu gripa, poate să ajungă la un prognostic mai mult decât nefavorabil. Ele de multe ori se leagă. În momentul în care ai o imunitate scăzută printr-o primă infecţie, te poţi aştepta ca în perioada de convalescenţă, în perioada imediat următoare primei infecţii, să apară complicaţii.”, a explicat medicul Adrian Marinescu.