Tot mai mulţi studenţi români lucrează în timpul facultăţii. Cum pot beneficia aceştia de concediul de studii

Numărul studenților care își găsesc un loc de muncă în timpul facultății este în continuă creștere, în special în România. Conform unui studiu realizat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), 71% dintre studenții din domeniul IT&C sunt angajați pe parcursul studiilor universitare.
Filip Stan
10 iul. 2024, 19:36
Tot mai mulţi studenţi români lucrează în timpul facultăţii. Cum pot beneficia aceştia de concediul de studii

Pe locul al doilea se situează studenții de la Științe Sociale, Jurnalism și Comunicare, cu un procent de 67%, urmați de cei din domeniul Ingineriei și Construcțiilor, cu 63%. De asemenea, peste jumătate dintre studenții din Agricultură, Silvicultură și Științe Veterinare (57%), precum și cei de la Științe Umaniste și Arte (55%) au un loc de muncă în timpul facultății.

Pentru a-și putea susține examenele, studenții angajați au nevoie de concediu de studii, un drept legal prevăzut de Codul Muncii. Potrivit articolului 154 din Codul Muncii, salariații au dreptul să solicite concediu pentru formare profesională. Acest tip de concediu poate fi plătit sau neplătit, în funcție de inițiatorul cursurilor. Dacă formarea este inițiată de angajator, concediul este plătit; în caz contrar, angajatul poate solicita concediu neplătit.

Pentru a beneficia de concediu de studii, angajații trebuie să depună o cerere cu cel puțin o lună înainte de perioada dorită, precizând datele relevante ale examenelor sau stagiilor de formare. Angajatorul nu poate refuza această cerere decât în cazuri excepționale, care trebuie justificate, deși legea nu specifică clar motivele considerate justificate.

Durata concediului de studii neplătit nu este limitată de lege, fiind stabilită prin contractul colectiv de muncă sau prin negocieri directe cu angajatorul. În lipsa unei astfel de specificații, durata se stabilește prin negocieri între angajat și angajator.

Citeşte şi: Fiica inspectorului școlar general Gorj, singura cu media 10 la Evaluarea Națională, după contestații. În total 24.366 de note greșite la Evaluarea Națională au fost corectate la contestații

Concediul de studii plătit este obligatoriu doar atunci când formarea profesională este inițiată de angajator, fiind inclusă în programul normal de muncă. Legea prevede că angajatorii trebuie să asigure formarea profesională a angajaților cel puțin o dată la doi ani (pentru firmele cu cel puțin 21 de angajați) sau o dată la trei ani (pentru firmele cu mai puțin de 21 de angajați).

În cazurile în care angajatorii nu își respectă această obligație, angajații pot solicita concediu plătit pentru a urma cursuri de formare profesională pe cont propriu, pentru o perioadă de până la 10 zile lucrătoare. Angajatorul poate, totuși, impune anumite condiții, cum ar fi rambursarea costurilor în cazul nefinalizării cursurilor.

Deși concediul de studii neplătit nu afectează vechimea în muncă și este asimilat unei perioade efective de muncă în ceea ce privește drepturile angajatului, noua Lege a pensiilor permite ca aceste perioade să fie luate în considerare pentru calculul pensiei, cu condiția absolvirii studiilor cu diplomă.

Astfel, studenții români care lucrează în timpul facultății au posibilitatea de a-și continua educația și de a beneficia de drepturile legale asociate, inclusiv concediul de studii, contribuind totodată la propria dezvoltare profesională și la integrarea pe piața muncii.

Citeşte şi: Burse şcolare iunie 2024. Câţi bani de buzunar primesc elevii premianţi pentru vacanţă

DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Spynews
Cu ce poți înlocui fulgii de ovăz la micul dejun. Rețeta este simplă și gustoasă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Orașul important care s-a umplut de șobolani: „Când mergi pe străzi, sub picioarele tale, sistemul de canalizare e infestat cu ei”
Capital.ro
Călin Georgescu s-a răzgândit. A făcut anunțul în direct la TV: Nu doresc altceva
Playtech.ro
Planta care alungă rapid șoarecii și șobolanii. Mulți români o au în casă, dar puțini știu cât de eficientă este
DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Adevarul
Ritualul bizar ce provoacă indignare: Preoți și copii în centrul unei controverse virale. „Asta e România reală, nu cea din bulele unora”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Horoscop februarie 2024. Ce noutăți vor apărea pentru nativii zodiilor
Spynews
Horoscop duminică, 2 februarie 2025: Se anunță o zi plină pentru Gemeni
Evz.ro
Greșeala de la bancomat care te lasă fără bani. Ai două soluții
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Cutremurător! Medicul care ar fi operat-o pe Liuba, tânăra moartă în Chișinău, nu ar fi avut licență: „Un preţ plătit pentru o eroare a cuiva”
Cancan.ro
BREAKING | Cauza morții afaceristei Monalisa Liuba. A cerut 2 proceduri în același timp. I s-a făcut anestezie generală și apoi…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Elena Udrea e în lacrimi. Imagini sfâșietoare cu fetița sa Eva Maria. I-au rupt inima de dor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Poliţia de Frontieră: Peste 260.000 de verificări digitale ale documentelor de identitate în prima lună în Schengen
MediaFlux
Poți afla ACUM când vei ieși la PENSIE. Ce poți face dacă vrei să te pensionezi MAI REPEDE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Mihai Mălaimare: când Arta se întâlnește cu Conspirația. Și cu constipația.