Tot mai mulţi tineri din Franţa aleg să studieze Medicina Veterinară la Cluj-Napoca

Din ce în ce mai mulţi tineri francezi vin în Cluj-Napoca pentru a se pregăti pentru profesia de medic veterinar. Dacă iniţial pregătirea se făcea în limba română, acum, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) a deschis o linie de studii în limba franceză.
Iulian Tudor
13 oct. 2013, 10:47
Tot mai mulţi tineri din Franţa aleg să studieze Medicina Veterinară la Cluj-Napoca

„De mai mulţi ani, tineri francezi vin la Cluj-Napoca pentru a se pregăti pentru profesia de medic veterinar. Iniţial, pregătirea a fost în limba română. În urmă cu şase ani, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) a deschis linia de studii în limba engleză, dar cei mai mulţi studenţi erau din Franţa, situaţie care ne-a determinat să deschidem şi o linie de studii în limba franceză. În anul universitar 2013-2014, la Facultatea de Medicină Veterinară studiază 30 de studenţi din Franţa”, a declarat, pentru Agerpres, decanul Facultăţii de Medicină Veterinară, prof. univ. dr. Cornel Cătoi.

Universitarul clujean a arătat că un mare număr de cadre didactice din USAMV cunosc bine limba franceză, pentru a putea preda. Buna stăpânire a francezei a fost atestată de Centrul „Alpha” al Universităţii „Babeş-Bolyai”. Totodată, profesorii îşi perfecţionează cunoştinţele, participând la cursuri de profil la Centrul „Alpha”.

CITEŞTE ŞI: Anunţ IMPORTANT de ULTIMA ORĂ pentru studenţii din România

Referindu-se la vizita efectuată, joi, la USAMV, de ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin, consulul onorific al Franţei la Cluj-Napoca, Pascal Fesneau, şi directorul Institutului Francez din Cluj-Napoca, Benoit Bavouset, decanul Facultăţii de Medicină Veterinară a arătat că diplomaţii francezi au dorit să cunoască instituţia clujeană de învăţământ superior şi au fost plăcuţi surprinşi de informaţiile oferite de conducerea instituţiei privitor la profilurile educaţionale, relaţiile stabile cu universităţile cu acelaşi profil de la Paris – Şcoala Naţională Veterinară de la Maisons Alfort, Lyon, cu alte universităţi franceze, precum şi cu Universitatea din Liege (Belgia), cu care se fac schimburi reciproce de studenţi şi de cadre didactice, şi doctorate în co-tutelă.

Totodată, prof. univ. dr. Cornel Cătoi le-a oferit oaspeţilor francezi date despre admitere, cazarea studenţilor, practica în producţie, dar şi despre acreditarea unor noi discipline. Studenţii străini de la liniile cu predare în limbile engleză şi franceză studiază şi limba română la USAMV, pentru a putea comunica cu proprietarii de animale, tehnicienii veterinari şi alte categorii de personal activ în agricultură.

Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca este singura din România care are autorizarea European Association of Establishments for Veterinary Education (EAEVE). În dorinţa de a se asigura studenţilor o pregătire profesională în acord cu noile cerinţe europene a profesiei de medic veterinar, în acest an universitar s-a reactualizat conţinutul planurilor de învăţământ fiind introduse şi câteva discipline noi, printre care imagistică medicală, creşterea şi patologia peştilor, creşterea şi patologia noilor animale de companie (reptile, insecte etc.), terapeutică veterinară şi sănătate publică veterinară.

Spynews
Idei de city-break în minivacanța de Sfânta Maria. Ce prețuri au biletele de avion în luna august
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cele 4 zodii pentru care viața se îmbunătățește până la Sfânta Maria. Doar belșug și lucruri minunate le așteaptă
Capital.ro
Îți blochează masina la ITP! Sunt reverificate de inspectorii RAR
Playtech.ro
Nadia Comăneci, în doliu. Durere mare pentru fosta gimnastă
DailyBusiness
FĂRĂ TELEFOANE MOBILE în acest loc! E LEGE!
Adevarul
O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”
Spynews
Zodii norocoase în dragoste în toamna 2024. Nativii care au șanse mari să primească o cerere în căsătorie
Spynews
Cum arată și cu ce se ocupă Hamude Kilani, la 7 ani de când a participat la Insula Iubirii. Fanii au fost surprinși să-l vadă așa
Evz.ro
E marele coșmar al șoferilor. Greșeala care aduce mari sancțiuni
Ego.ro
Fotografie rară cu fiicele Danei Budeanu. Cât de mult au crescut gemenele creatoarei de modă, sunt studente în Marea Britanie
Prosport.ro
FOTO. Rebela tenisului feminin românesc s-a pozat într-o pereche de pantaloni mult prea mulați şi a postat imaginile controversate pe internet
wowbiz.ro
Florin Piersic, apariție șoc! Cum a ajuns să arate? Problemele de sănătate l-au transformat complet
Cancan.ro
Nadia Comăneci, în doliu! A făcut anunțul în urmă cu puțin timp: 'Odihnește-te în pace!'
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Doliu în familia Nadiei Comăneci! Celebra gimnastă a transmis un mesaj dureros în mediul online
Capital.ro
Intră direct în conturile românilor. Se dau banii înapoi: Sumă trebuie rambursată de urgență
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
stirilekanald.ro
De ce s-a sinucis jandarmul de 24 de ani din Timișoara! Acum s-a aflat adevăratul motiv
substantial.ro
Inaugurarea primei maternități publice construite în ultimii 50 de ani în Timișoara
MediaFlux
ÎNCEPE distribuirea deciziilor CU PENSIILE RECALCULATE. Ce TREBUIE să facă pensionarii
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!