Mai puțini bugetari români vor beneficia de tichetele de vacanță acordate de stat în anii care urmează. Un nou proiect de lege pus recent în dezbatere prevede că, deși valoarea tichetelor crește, ajungând la 1.600 de lei, numărul beneficiarilor va scădea dramatic.
Guvernul a anunțat că valoarea tichetelor de vacanță va crește în anii viitori, respectiv în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, ajungând la 1.600 de lei, însă bugetarii din România care vor beneficia de aceste vouchere turistice vor fi mai puțini. În același timp, personalul militar și polițiștii vor putea deconta servicii turistice în același plafon, de 1.600 de lei, față de 1.450 cât este în prezent.
Limitarea numărului de bugetari care vor beneficia de aceste vouchere se datorează noilor prevederi ale proiectului. Astfel, vor avea dreptul la tichete de vacanță doar angajații cu salarii nete de încadrare de maximum 8.000 de lei pe lună. Mai exact, toți bugetarii care au salarii de încadrare peste această valoare și care au beneficiat până acum de vouchere de vacanţă nu vor mai avea dreptul la acestea de anul viitor.
O ordonanță din 2021 a stabilit ca personalul militar, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională să poată deconta, în perioada 2022-2026, serviciile turistice prestate în România, indiferent de modalitatea de achiziționare, în aceeași limită ca pentru alți angajați ai statului, respectiv 1.450 de per salariat.
Prin prezentul proiect de lege aflat în discuție, această limită de decontare va crește și ea la 1.600 de lei, însă cu aceeași condiție. Beneficiari vor fi doar cei cu solde/salarii nete lunare de până la 8.000 lei inclusiv, potrivit avocatnet.ro.
O categorie de bugetari care vor beneficia din 2024 de tichetele de vacanță în valoare de 1.600 de lei sunt profesorii. Prevederea apare în proiectul de lege privind măsurile fiscale şi de reducere a cheltuielilor bugetare, pus în consultare publică pe site-ul Ministerului Finanţelor. Suma de 1.450 de lei este impozabilă în luna în care beneficiul este acordat, iar potrivit Codului Fiscal, impozitul pe venit este de 10% în acest caz. Mai exact, angajații care primesc aceste tichete trebuie să plătească 145 de lei impozit.
Regulamentul de acordare a acestor vouchere pentru perioada 2023-2026, aprobat prin ordin de ministru, prevede că „beneficiază de acestea persoanele care au desfășurat efectiv activitate în anul pentru care se acordă, iar valoarea voucherelor de vacanță este proporțională cu perioada lucrată”.
Citește și: Vouchere cu valoare ridicată la 620 de lei. Cine sunt românii care pot beneficia de creştere