Inspecția Muncii, instituție aflată în subordinea Ministerului Muncii, a anunțat că angajatorii din România au obligativitatea de a majora salariul angajaților plătiți cu minimum pe economie atât pentru contractele cu normă întreagă, cât și pentru cele cu timp parțial începând cu 1 ianuarie 2024.
„Începând cu data de 1 ianuarie 2024, angajatorii au obligația de a majora salariile angajaților plătiți cu minimum pe economie mai mult de 24 de luni, atât pentru contractele cu norma întreagă, cât și pentru cele cu timp parțial.
Conform datelor extrase din REVISAL la 31.12.2023, de această prevedere legală vor beneficia 406.293 de salariați la nivel național.
Obligația introdusă în Codul Muncii în anul 2021, odată cu intrarea în vigoare a O.U.G. nr.142/2021, prevede ca:
„(2^1) Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit în condiţiile alin. (1) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
(2^2) Prevederile alin. (2^1) se aplică şi pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022”„, a transmis Inspecția Muncii.
Citește și: Angajaţii care primesc un salariu în plus pe card din 2024
Inspecția Muncii mai precizează că perioada de 24 de luni se calculează începând cu 1 ianuarie 2022. ”Astfel, tuturor salariaților angajați anterior anului 2022 trebuie să li se mărească salariul de bază începând cu 01.01.2024. Pentru salariații angajați după data de 1 ianuarie 2022 inclusiv, se vor calcula individual 24 de luni de la data angajării, urmând ca aceea să fie data de la care trebuie majorat salariul”.
”Majorarea nivelului salariului de bază se va negocia cu fiecare salariat care îndeplinește condiția de vechime, iar rezultatul se va concretiza prin încheierea unui act adițional, semnat de ambele părți, având în vedere că un contract individual de muncă poate fi modificat doar în baza prevederilor legale sau prin acordul părţilor.
Pentru ducerea la îndeplinire a acestor prevederi legale, angajatorii vor avea în vedere nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată de 3.300 lei lunar, stabilit începând cu 1 octombrie 2023, prin H.G. nr.900/2023.
IMPORTANT: Modificarea salariului de bază se înregistează și se transmite în registrul general de evidență a salariaților în termen de 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării, conform prevederilor H.G. nr.905/2017.
Ținând cont de faptul că prevederea din Codul muncii se referă doar la salariul minim stabilit prin hotărâre de guvern, salariile angajaților din construcții sau industria agroalimentară, stabilite prin alte acte normative nu intră sub incidența dispozițiilor prezentate mai sus”, se mai arată în informarea transmisă de Inspecția Muncii.