Toți cei care stau la curte trebuie să știe. Ferestrele nu trebuie să fie orientate spre curtea vecinilor sub nicio formă. Se ajunge deseori la neînțelegeri cu vecinii, chiar și în instanță. Situațiile de acest fel pot fi prevenite dacă regulile impuse prin lege sunt cunoscute deja.
Codul Civil precizează foarte clar anumite reguli. Potrivit legii, există o anumită distanță admisibilă pentru construirea unei structuri în raport cu linia de hotar.
Citește și Românii nu-și mai caută locuri de muncă în străinătate. Schimbare radicală în doar câțiva ani
„Orice construcții, lucrări sau plantații se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanțe minime de 60 de cm față de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin.
Orice derogare de la distanța minimă se poate face prin acordul părților exprimat printr-un înscris autentic”, potrivit Articolului 612 din Codul Civil.
Dacă vorbim despre fereastră sau orice deschidere în zidul comun, legea arată că: „Nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor” (Articolul 614 din Codul Civil).
Există un set de reguli și când vine vorba despre fereastra de vedere sau de lumină:
„(1) Este obligatorie păstrarea unei distanțe de cel puțin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparținând proprietarului vecin și fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.
(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanță mai mică de un metru.
(3) Distanța se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe fața zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar.
Distanța, și în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar și până la această linie”, menționează Articolul 615 din Codul Civil.
Ce se întâmplă, totuși, în situația în care proprietarul își deschide ferestre, fără limită de distanță
„Dispozițiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-și deschide, fără limită de distanță, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat”, prevede Articolul 616 din Codul Civil.
Un alt lucru pe care cei care stau la casă nu au voie să-l facă e să ardă deșeuri în propria curte. Conform Legii Compostului, intrată în vigoare la data de 20 februarie 2021, arderea frunzelor, a resturilor provenite din tăierea copacilor, a resturilor vegetale, a gunoiului de grajd și a deșeurilor compostabile este interzisă.
Cei care nu respectă legea riscă amenzi între 400 și 800 de lei, în cazul persoanelor fizice. La cele juridice, amenzile sunt mai mari, între 10.000 și 20.000 de lei.
Citește și Taxele și impozitele cresc în București. De când se aplică noile sume cerute de stat