Toți funcționarii publici vor fi evaluați profesional până la 31 martie

Procesul de evaluare a funcționarilor publici are loc în perioada 1 ianuarie - 31 martie și constă în stabilirea obiectivelor și a criteriilor de evaluare, comunicarea clară a așteptărilor, completarea raportului de evaluare, interviul și contrasemnarea. Dacă este nemulțumit, funcționarul poate contesta calificativul obținut.
Alina Costache
28 feb. 2023, 09:52
Toți funcționarii publici vor fi evaluați profesional până la 31 martie

Toți funcționarii publici vor fi evaluați profesional până la 31 martie. Evaluarea performanțelor profesionale individuale ale funcționarilor publici se realizează în conformitate cu prevederile Codului Administrativ și ale Metodologiei prevăzute în Anexa 6 a acestuia, potrivit avocatnet.ro.

Evaluarea funcționarilor publici are loc anual, în perioada 1 ianuarie – 31 martie, și vizează munca prestată în anul anterior. Evaluarea va cuprinde o apreciere obiectivă a rezultatelor profesionale ale angajatului public, prin compararea gradului și modului de îndeplinire a obiectivelor stabilite și a criteriilor de performanță, în timpul unui an calendaristic.

Evaluarea funcționarilor publici se finalizează prin acordarea unor calificative primite de angajat prin care se dorește a se asigura îmbunătățirea performanței angajatului în scopul îndeplinirii obiectivelor stabilite și reglementate prin lege, precum și pentru a crea un cadru motivațional pentru funcționarul public.

Citește și: Bani mai mulți pentru românii care nu au lucrat nicio zi în viața lor. Numărul beneficiarilor este în creștere

Evaluarea performanțele fiecărui funcționar public va fi făcută de regulă de către superiorul său ierarhic sau, după caz, conducătorul compartimentului unde acesta își desfășoară activitatea.

Angajatul aflat în serviciul public va fi evaluat pe baza unui raport realizat și semnat de evaluator, ulterior acesta fiind contrasemnat de superiorul ierarhic al evaluatorului și aprobat de conducerea unității administrative. Evaluarea se face în funcție de obiectivele stabilite la începutul perioadei evaluate și de criteriile de performanțe alocate fiecărei funcții publice.

Evaluatorul va consemna în raport un punctaj pentru fiecare  componentă a evaluării obiectivelor profesionale individuale ale salariatului. Totodată, acesta poate prezenta, acolo unde este cazul, observații referitoare la comportamentul profesional al funcționarului public, realizări sau întârzieri în desfășurarea activității, tocmai pentru a explica punctajul oferit.

Citește și: Zile libere 2023. Săptamâna de lucru de 4 zile şi concediu de odihnă de 30 de zile, este stipulat în Codul Muncii

Punctajul final reprezintă media aritmetică a notelor date la fiecare criteriu de performanță. Acesta se punctează de la nota 1 la nota 5 și stă la baza calificativului obținut de angajat:
1-2,50 – „Nesatisfăcător”;
2,51 – 3,50 – „Satisfăcător”;
3,51 – 4,50 – „Bine”;
4,51 – 5 – „Foarte bine”.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Mutare neașteptată în scandalul dintre urmăritul internațional Horațiu Potra și fosta soție / Miza: averea de milioane!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Satul care a devenit o destinație turistică foarte căutată. Se datorează totul acestor animale
Capital.ro
TAXĂ nouă în România. O achită toți cetățenii. NU se poate evita plata: Avem o strategie
Playtech.ro
Actul care trebuie ridicat de pensionari până pe 15 aprilie dacă vor să ia ajutorul de la stat. E un mare beneficiu
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Tarifele impuse de Trump declanșează o vânzare masivă a obligațiunilor americane. China vinde datoria SUA? Panica se extinde pe piețe
wowbiz.ro
Natallia, o tânără gravidă de 28 de ani, a apelat la ajutorul ChatGPT atunci când s-a simțit rău. Ce se întâmpla, de fapt, cu aceasta?!
Spynews
Documente-bombă! Cum a încercat Honorius Prigoană să-și execute tatăl mort! Un singur detaliu i-a scăpat
Spynews
Când urmează să nască soția lui Adrian Velea. Prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui vor deveni părinți de băiețel
Evz.ro
Taxa pe câine, într-un oraș din România. Locuitorii sunt foc și pară
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
O fetiță de 10 ani a murit în urma unui incendiu devastator la o școală de gătit, în Singapore
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă legea peste tot în România. Primăriile trebuie să decidă. Mircea Fechet: Suntem obligaţi!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Petre Măgurean, fost jucător și antrenor de baschet, a murit la 67 de ani, cu doar două zile înainte de ziua de naștere: „A cucerit medaliile de bronz în Divizia A”
MediaFlux
David Popovici bate record după record. A câștigat titlul în proba de 50 de metri liber
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta: omul care ”a salvat Belgradul” în urma unei ședințe secrete a Guvernului! ”A plagiat, dar a și inundat” – remarcă Cristian Preda