UPDATE Demnitarii aflaţi în competenţa Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), nu pot face obiectul protecţiei altor instituţii, au declarat surse oficiale, citate de Agerpres.
Potrivit surselor citate, atribuţiile SPP în domeniul protecţiei demnitarilor nu pot fi preluate de nicio altă instituţie, chiar dacă aceasta face parte din sistemul naţional de apărare şi ordine publică.
Referitor la articolul 19 din Legea 550/2004, care prevede că „la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în situaţii care nu suferă amânare, la propunerea inspectorului general, ministrul administraţiei şi internelor poate aproba asigurarea temporară a protecţiei unor persoane, obiective, bunuri, valori şi transporturi speciale”, sursele au precizat că acesta nu se referă la demnitari români, ci la protecţia temporară a unor persoane fizice sau juridice. În condiţiile în care, conform legii, prim-ministrul nu este o persoană fizică, ci are calitatea de demnitar al statului român încă de la instalarea în funcţie, protecţia sa este atributul exclusiv al SPP.
Sursele au subliniat că în ceea ce priveşte protecţia demnitarilor nu există nicio suprapunere de atribuţii între SPP şi alte instituţii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
UPDATE Sorina Pintea, noul ministru al Sănătăţii, a declarat, marţi, la preluarea mandatului, că nu a ştiut că miniştrii au dreptul la protecţia Serviciului de Pază şi Protecţie (SPP), dar că oricum nu are de ce să ceară astfel de servicii.
„Am venit la birou cu maşina de la minister, nu ştiam că miniştrii au dreptul la SPP (Serviciul de Pază şi Protecţie -n.r.), ci doar membrii CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Ţării -n.r.). Adică, avem dreptul, doar trebuie să cerem, dar eu nu am de ce să cer SPP”, a declarat noul ministru al Sănătăţii.
UPDATE Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a precizat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că, până în acest moment nu a renunţat la protecţia Serviciului de Pază şi Protecţie (SPP), dar că, în continuare, va proceda în acord cu ceea ce se va decide.
„Până în acest moment nu am renunţat la SPP. În continuare, voi proceda în acord cu ceea ce se va decide”, a declarat Tudorel Toader pentru Mediafax.
UPDATE Serviciul de Pază şi Protecţie nu a fost notificat oficial că premierul Viorica Dăncilă şi miniştrii Cabinetului său ar dori să renunţe la serviciile SPP, informează Agerpres, citând surse oficiale.
Premierul Viorica Dăncilă a renunţat la serviciile SPP, imediat după învestitură, paza fiind asigurată de către Jandarmeria Română, potrivit surselor menţionate de Mediafax.
Decizia de a renunţa la serviciile SPP a fost luată de toţi miniştrii noului Executiv.
Decizia a fost confirmată de către secretarul general-adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu.
„Am vorbit în ultimul an de implicarea SPP-ului şi a domnului Pahonţu în chestiuni de politică. Demnitari care sunt monitorizaţi, o bază de date care se strânge la acest domn. Decizia este firească. În momentul în care acest SPP, în loc să asigure siguranţa demnitarilor, se ocupă de monitorizarea şi spionarea demnitarilor şi trimite informaţii unui singur om care face analiză pe ele, nu e în regulă”, a spus Codrin Ştefănescu într-o intervenţie telefonică la Antena 3.
Liderul PSD Liviu Dragnea l-a acuzat în mod repetat pe şeful SPP, Lucian Pahonţu, că se implică în politică, la un moment dat spunând despre el că este un personaj veninos.
Ultima relatare legată de Pahonţu a fost făcută de Dragnea luni seara, după învestirea Guvernului Dăncilă.
„Este un coleg de-al nostru, Paul Stănescu – probabil că de aia are şi probleme acum sau poate că este o simplă coincidenţă – el a spus în mai multe întâlniri publice în ţară, la întâlniri ale CExN, că un bun prieten de-al lui a fost trimis de domnul Pahonţu care a spus că nu vorbeşte în numele dumnealui – eu cred că vorbea doar în numele dumnealui – şi a spus că undeva prin martie eu o să fiu executat şi că dumnealui să stea deoparte că o sa fie protejat şi chiar o să ajungă preşedintele partidului”, a relatat Liviu Dragnea luni seară într-o emisiune la Antena 3.
Liderul PSD a arătat că, în situaţia în care acelaşi tip de discuţie l-a avut Pahonţu şi cu Mihai Tudose sau cu Sorin Grindeanu, foştii premieri PSD, „putem începe să avem explicaţii” pentru relaţia tensionată a acestora cu partidul.
„Instituţional, orice premier trebuie să aibă contacte cu şefii unor astfel de instituţii – şi mă refer la SRI, la SIE şi puţin la SPP. Nu ştiu la ora asta dacă din partea acestor instituţii a fost o influenţă atât de mare care să-i fi determinat şi pe Sorin Grindeanu şi pe Mihai Tudose să evolueze într-o astfel de relaţie tensionată cu partidul şi cu coaliţia. N-avem de unde să ştim acuma, dar asta nu înseamnă că până la urmă nu vom afla. În schimb, mai mulţi colegi mi-au zis că şeful SPP a fost implicat mai mult decât e cazul. Şeful SPP-ului n-are de ce să interacţioneze cu premierul sau cu membri ai cabinetului”, a mai spus Dragnea.