Toţi proprietarii de apartamente la bloc trebuie să plătească. Anunţ important pentru vecinii cu datorii

Contribuția fiecărui locatar la cheltuielile de întreținere, cunoscută și sub denumirea de cotă parte de proprietate, este calculată în funcție de suprafața utilă a apartamentului și de numărul de persoane declarate.
Filip Stan
11 aug. 2024, 19:42
Toţi proprietarii de apartamente la bloc trebuie să plătească. Anunţ important pentru vecinii cu datorii

Viaţa la bloc începe să devină un lux din cauza facturilor tot mai mari. În contextul economic actual, tot mai mulți locatari se confruntă cu dificultăți în achitarea datoriilor către asociația de proprietari, pe fondul creșterii prețurilor la întreținere, facturilor mari și costului ridicat al vieții.

Este esențial să înțelegem termenul în care aceste datorii se prescriu și reglementările legale relevante. Creșterea costurilor pentru energie, gaze și alte cheltuieli esențiale afectează bugetele multor români. Lăsându-i fără resurse suficiente pentru a-și plăti întreținerea sau alte obligații.

Amenzi pentru românii care pun ghivece cu flori pe scara blocului. Înfrumusețarea spațiului comun atrage sancțiuni grave

Acest lucru poate duce la acumularea de datorii și probleme financiare pe termen lung, conform Capital.ro.

Potrivit Codului Civil, datoriile unui locatar către asociația de proprietari de la bloc se prescriu în termen de trei ani. Acest termen se aplică conform regulilor generale stabilite în Legea nr. 287/2009.

Codul Civil precizează că termenul general de prescripție pentru datorii este de trei ani. Cu excepția cazurilor în care legea prevede un termen diferit.

În absența unui termen specificat în Legea nr. 196/2018 privind asociațiile de proprietari și administrarea condominiilor, datoriile către asociația de proprietari se supun termenului general de prescripție de trei ani.

Asociația de proprietari are responsabilitatea de a proteja interesele locatarilor care își achită dările la timp și trebuie să recurgă la toate căile legale pentru recuperarea datoriilor restante în termen de trei ani.

Citește și: Ce nu trebuie să facă românii care stau la curte, mai ales pe caniculă. Legea prevede amenzi de până la 100.000 de lei

După acest termen, datoriile se prescriu și nu mai pot fi recuperate. Asociațiile de proprietari trebuie să fie proactive în monitorizarea și recuperarea datoriilor.

Dacă asociația nu ia măsuri pentru recuperarea datoriilor în termenul de trei ani, acestea pot fi considerate pierdute.

Același termen de prescripție de trei ani se aplică și datoriilor față de furnizori. Care de obicei acționează prompt pentru a recupera sumele datorate.

Pentru a evita problemele legate de datoriile la întreținere, este important ca locatarii să gestioneze cu atenție plățile.

Iar asociațiile de proprietari să monitorizeze și să acționeze prompt pentru recuperarea datoriilor înainte de expirarea termenului de prescripție.

Prin înțelegerea și respectarea termenului de prescripție și prin acțiuni proactive, locatarii și asociațiile de proprietari pot gestiona mai eficient datoriile și pot evita neplăcerile financiare pe termen lung.

Regula drastică la întreținere pentru românii care stau la bloc! Ce trebuie să facă neapărat proprietarii de apartamente

Toți proprietarii de apartamente trebuie să plătească această taxă! Asociația care te obligă în termen de 3 ani să achiți

Toți proprietarii de apartamente trebuie să plătească această taxă! Asociația care te obligă în termen de 3 ani să achiți

În viața la bloc, gestionarea corectă a cheltuielilor de întreținere și respectarea normelor privind înregistrarea locatarilor sunt aspecte cruciale pentru o conviețuire armonioasă în comunitatea de locatari.

Citește și: Apartament cu două camere la preț de mașină second-hand în România. Care e orașul unde o locuință se vinde cu 7.000 de euro

Există unele reguli și proceduri implicate în procesul de a înregistra noi locatari pe lsita de la întreținere. Iată care sunt:

1. Declararea numărului de persoane care locuiesc în apartament. Conform Hotărârii de Guvern nr. 1588 din 2007, proprietarii sunt obligați să declare administrației blocului numărul de persoane care locuiesc în apartament pentru o perioadă mai lungă de 15 zile într-o lună. Aceasta se aplică atât pentru rezidenți permanenți, cât și pentru cei temporari.

2. Impactul asupra costurilor de întreținere. Contribuția fiecărui locatar la cheltuielile de întreținere, cunoscută și sub denumirea de cotă parte de proprietate, este calculată în funcție de suprafața utilă a apartamentului și de numărul de persoane declarate. Astfel, o gestionare corectă a numărului de locatari influențează direct suma pe care fiecare proprietar o plătește lunar pentru întreținerea clădirii.

3. Obligația de a declara nou-născuții. Potrivit regulamentelor, nou-născuții trebuie înregistrați la administrație în termen util. Contribuția pentru aceștia începe să fie calculată din a treia lună de la naștere.

4. Verificări și posibile controale. În situațiile în care există suspiciuni cu privire la corectitudinea declarațiilor sau la numărul real de locatari, ceilalți membri ai asociației de proprietari sau chiar poliția pot solicita verificări. Acestea pot include accesul la înregistrările camerelor de supraveghere pentru a verifica numărul efectiv de persoane care locuiesc în apartament.

5. Penalități pentru întârzierea în plată. În cazul în care plata cheltuielilor de întreținere nu este efectuată în termenul stabilit, asociația de proprietari poate impune penalități. Acestea sunt calculate începând cu a 31-a zi de la scadență și pot ajunge până la 0,2% pentru fiecare zi de întârziere.

6. Importanța respectării regulilor. Respectarea acestor reguli nu doar că asigură buna conviețuire în comunitate, dar și previne eventualele probleme legale sau financiare pentru locatarii care nu își îndeplinesc obligațiile.

Citește și: Incredibil! Ce și-a construit un bărbat din Cluj în balconul apartamentului. Trecătorii au rămas fără cuvinte: „Orice e posibil”

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Pozele pe care astăzi le-ar vrea șterse au ieșit la suprafață! Cum arăta Melania Trump acum 25 de ani – FOTO
Fanatik.ro
Comuna bogată din România care poate deveni oraș, deși locuitorii nu își doresc acest lucru. O mulțime de persoane s-au mutat aici în ultimii ani
Capital.ro
Interzis pentru cei care locuiesc la casă. Vecinii te vor da în judecată pentru despăgubiri. Iei amenda și de la Primărie
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Cât de nazist a fost gestul făcut de Elon Musk la învestirea lui Donald Trump: „Nu știu cât a învățat el istorie”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Semn de circulație cu probleme. Mulți șoferi se încurcă
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Cine a creat rochia purtată de Melania Trump. Cât a costat creația unică a designer-ului care le-a îmbrăcat și pe Hillary Clinton, Laura Bush sau Michelle Obama
Cancan.ro
Anda, o tânără de 34 de ani din Târgu-Jiu, a fost găsită moartă în propriul apartament 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Se retrage permisul de conducere pe viață. Șoferii nu mai au dreptul să îl recupereze vreodată
StirileBZI
O nouă minivacanță pentru români: Când pică Paștele Ortodox și Catolic în 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Atac cu cuțitul în Tel Aviv: Patru persoane rănite și atacatorul lichidat
MediaFlux
RĂZBOIUL e la FINAL! Trump PUNE LA cale PLANUL cu Zelenski
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!