Toţi proprietarii de apartamente la bloc trebuie să plătească. Anunţ important pentru vecinii cu datorii

Contribuția fiecărui locatar la cheltuielile de întreținere, cunoscută și sub denumirea de cotă parte de proprietate, este calculată în funcție de suprafața utilă a apartamentului și de numărul de persoane declarate.
Filip Stan
11 aug. 2024, 19:42
Toţi proprietarii de apartamente la bloc trebuie să plătească. Anunţ important pentru vecinii cu datorii

Viaţa la bloc începe să devină un lux din cauza facturilor tot mai mari. În contextul economic actual, tot mai mulți locatari se confruntă cu dificultăți în achitarea datoriilor către asociația de proprietari, pe fondul creșterii prețurilor la întreținere, facturilor mari și costului ridicat al vieții.

Este esențial să înțelegem termenul în care aceste datorii se prescriu și reglementările legale relevante. Creșterea costurilor pentru energie, gaze și alte cheltuieli esențiale afectează bugetele multor români. Lăsându-i fără resurse suficiente pentru a-și plăti întreținerea sau alte obligații.

Amenzi pentru românii care pun ghivece cu flori pe scara blocului. Înfrumusețarea spațiului comun atrage sancțiuni grave

Acest lucru poate duce la acumularea de datorii și probleme financiare pe termen lung, conform Capital.ro.

Potrivit Codului Civil, datoriile unui locatar către asociația de proprietari de la bloc se prescriu în termen de trei ani. Acest termen se aplică conform regulilor generale stabilite în Legea nr. 287/2009.

Codul Civil precizează că termenul general de prescripție pentru datorii este de trei ani. Cu excepția cazurilor în care legea prevede un termen diferit.

În absența unui termen specificat în Legea nr. 196/2018 privind asociațiile de proprietari și administrarea condominiilor, datoriile către asociația de proprietari se supun termenului general de prescripție de trei ani.

Asociația de proprietari are responsabilitatea de a proteja interesele locatarilor care își achită dările la timp și trebuie să recurgă la toate căile legale pentru recuperarea datoriilor restante în termen de trei ani.

Citește și: Ce nu trebuie să facă românii care stau la curte, mai ales pe caniculă. Legea prevede amenzi de până la 100.000 de lei

După acest termen, datoriile se prescriu și nu mai pot fi recuperate. Asociațiile de proprietari trebuie să fie proactive în monitorizarea și recuperarea datoriilor.

Dacă asociația nu ia măsuri pentru recuperarea datoriilor în termenul de trei ani, acestea pot fi considerate pierdute.

Același termen de prescripție de trei ani se aplică și datoriilor față de furnizori. Care de obicei acționează prompt pentru a recupera sumele datorate.

Pentru a evita problemele legate de datoriile la întreținere, este important ca locatarii să gestioneze cu atenție plățile.

Iar asociațiile de proprietari să monitorizeze și să acționeze prompt pentru recuperarea datoriilor înainte de expirarea termenului de prescripție.

Prin înțelegerea și respectarea termenului de prescripție și prin acțiuni proactive, locatarii și asociațiile de proprietari pot gestiona mai eficient datoriile și pot evita neplăcerile financiare pe termen lung.

Regula drastică la întreținere pentru românii care stau la bloc! Ce trebuie să facă neapărat proprietarii de apartamente

Toți proprietarii de apartamente trebuie să plătească această taxă! Asociația care te obligă în termen de 3 ani să achiți

Toți proprietarii de apartamente trebuie să plătească această taxă! Asociația care te obligă în termen de 3 ani să achiți

În viața la bloc, gestionarea corectă a cheltuielilor de întreținere și respectarea normelor privind înregistrarea locatarilor sunt aspecte cruciale pentru o conviețuire armonioasă în comunitatea de locatari.

Citește și: Apartament cu două camere la preț de mașină second-hand în România. Care e orașul unde o locuință se vinde cu 7.000 de euro

Există unele reguli și proceduri implicate în procesul de a înregistra noi locatari pe lsita de la întreținere. Iată care sunt:

1. Declararea numărului de persoane care locuiesc în apartament. Conform Hotărârii de Guvern nr. 1588 din 2007, proprietarii sunt obligați să declare administrației blocului numărul de persoane care locuiesc în apartament pentru o perioadă mai lungă de 15 zile într-o lună. Aceasta se aplică atât pentru rezidenți permanenți, cât și pentru cei temporari.

2. Impactul asupra costurilor de întreținere. Contribuția fiecărui locatar la cheltuielile de întreținere, cunoscută și sub denumirea de cotă parte de proprietate, este calculată în funcție de suprafața utilă a apartamentului și de numărul de persoane declarate. Astfel, o gestionare corectă a numărului de locatari influențează direct suma pe care fiecare proprietar o plătește lunar pentru întreținerea clădirii.

3. Obligația de a declara nou-născuții. Potrivit regulamentelor, nou-născuții trebuie înregistrați la administrație în termen util. Contribuția pentru aceștia începe să fie calculată din a treia lună de la naștere.

4. Verificări și posibile controale. În situațiile în care există suspiciuni cu privire la corectitudinea declarațiilor sau la numărul real de locatari, ceilalți membri ai asociației de proprietari sau chiar poliția pot solicita verificări. Acestea pot include accesul la înregistrările camerelor de supraveghere pentru a verifica numărul efectiv de persoane care locuiesc în apartament.

5. Penalități pentru întârzierea în plată. În cazul în care plata cheltuielilor de întreținere nu este efectuată în termenul stabilit, asociația de proprietari poate impune penalități. Acestea sunt calculate începând cu a 31-a zi de la scadență și pot ajunge până la 0,2% pentru fiecare zi de întârziere.

6. Importanța respectării regulilor. Respectarea acestor reguli nu doar că asigură buna conviețuire în comunitate, dar și previne eventualele probleme legale sau financiare pentru locatarii care nu își îndeplinesc obligațiile.

Citește și: Incredibil! Ce și-a construit un bărbat din Cluj în balconul apartamentului. Trecătorii au rămas fără cuvinte: „Orice e posibil”

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
Dispare numerarul în România? Ce se întâmplă cu banii cash în 5 ani. Ordin în Europa
Playtech.ro
Suma pe care o primesc pensionarii după mica recalculare! Banii vin din luna mai
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Ce se ascunde în spatele propunerii lui Nicușor Dan de a negocia cu Antonescu și Lasconi o ieșire din cursa pentru Cotroceni
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Succes financiar în aprilie pentru trei zodii. Vor scăpa de grija banilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Usher, vrăjit de o româncă! Cine e Roberta Maria, bomba sexy care a petrecut pe Arena O2, din Londra, cu artistul internațional
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă nouă la bloc 2025. Interzis pentru românii care stau la bloc. Amendă de 6.000 de lei pentru vecini
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)