Toţi proprietarii de apartamente la bloc trebuie să plătească. Anunţ important pentru vecinii cu datorii

Contribuția fiecărui locatar la cheltuielile de întreținere, cunoscută și sub denumirea de cotă parte de proprietate, este calculată în funcție de suprafața utilă a apartamentului și de numărul de persoane declarate.
Filip Stan
11 aug. 2024, 19:42
Toţi proprietarii de apartamente la bloc trebuie să plătească. Anunţ important pentru vecinii cu datorii

Viaţa la bloc începe să devină un lux din cauza facturilor tot mai mari. În contextul economic actual, tot mai mulți locatari se confruntă cu dificultăți în achitarea datoriilor către asociația de proprietari, pe fondul creșterii prețurilor la întreținere, facturilor mari și costului ridicat al vieții.

Este esențial să înțelegem termenul în care aceste datorii se prescriu și reglementările legale relevante. Creșterea costurilor pentru energie, gaze și alte cheltuieli esențiale afectează bugetele multor români. Lăsându-i fără resurse suficiente pentru a-și plăti întreținerea sau alte obligații.

Amenzi pentru românii care pun ghivece cu flori pe scara blocului. Înfrumusețarea spațiului comun atrage sancțiuni grave

Acest lucru poate duce la acumularea de datorii și probleme financiare pe termen lung, conform Capital.ro.

Potrivit Codului Civil, datoriile unui locatar către asociația de proprietari de la bloc se prescriu în termen de trei ani. Acest termen se aplică conform regulilor generale stabilite în Legea nr. 287/2009.

Codul Civil precizează că termenul general de prescripție pentru datorii este de trei ani. Cu excepția cazurilor în care legea prevede un termen diferit.

În absența unui termen specificat în Legea nr. 196/2018 privind asociațiile de proprietari și administrarea condominiilor, datoriile către asociația de proprietari se supun termenului general de prescripție de trei ani.

Asociația de proprietari are responsabilitatea de a proteja interesele locatarilor care își achită dările la timp și trebuie să recurgă la toate căile legale pentru recuperarea datoriilor restante în termen de trei ani.

Citește și: Ce nu trebuie să facă românii care stau la curte, mai ales pe caniculă. Legea prevede amenzi de până la 100.000 de lei

După acest termen, datoriile se prescriu și nu mai pot fi recuperate. Asociațiile de proprietari trebuie să fie proactive în monitorizarea și recuperarea datoriilor.

Dacă asociația nu ia măsuri pentru recuperarea datoriilor în termenul de trei ani, acestea pot fi considerate pierdute.

Același termen de prescripție de trei ani se aplică și datoriilor față de furnizori. Care de obicei acționează prompt pentru a recupera sumele datorate.

Pentru a evita problemele legate de datoriile la întreținere, este important ca locatarii să gestioneze cu atenție plățile.

Iar asociațiile de proprietari să monitorizeze și să acționeze prompt pentru recuperarea datoriilor înainte de expirarea termenului de prescripție.

Prin înțelegerea și respectarea termenului de prescripție și prin acțiuni proactive, locatarii și asociațiile de proprietari pot gestiona mai eficient datoriile și pot evita neplăcerile financiare pe termen lung.

Regula drastică la întreținere pentru românii care stau la bloc! Ce trebuie să facă neapărat proprietarii de apartamente

Toți proprietarii de apartamente trebuie să plătească această taxă! Asociația care te obligă în termen de 3 ani să achiți

Toți proprietarii de apartamente trebuie să plătească această taxă! Asociația care te obligă în termen de 3 ani să achiți

În viața la bloc, gestionarea corectă a cheltuielilor de întreținere și respectarea normelor privind înregistrarea locatarilor sunt aspecte cruciale pentru o conviețuire armonioasă în comunitatea de locatari.

Citește și: Apartament cu două camere la preț de mașină second-hand în România. Care e orașul unde o locuință se vinde cu 7.000 de euro

Există unele reguli și proceduri implicate în procesul de a înregistra noi locatari pe lsita de la întreținere. Iată care sunt:

1. Declararea numărului de persoane care locuiesc în apartament. Conform Hotărârii de Guvern nr. 1588 din 2007, proprietarii sunt obligați să declare administrației blocului numărul de persoane care locuiesc în apartament pentru o perioadă mai lungă de 15 zile într-o lună. Aceasta se aplică atât pentru rezidenți permanenți, cât și pentru cei temporari.

2. Impactul asupra costurilor de întreținere. Contribuția fiecărui locatar la cheltuielile de întreținere, cunoscută și sub denumirea de cotă parte de proprietate, este calculată în funcție de suprafața utilă a apartamentului și de numărul de persoane declarate. Astfel, o gestionare corectă a numărului de locatari influențează direct suma pe care fiecare proprietar o plătește lunar pentru întreținerea clădirii.

3. Obligația de a declara nou-născuții. Potrivit regulamentelor, nou-născuții trebuie înregistrați la administrație în termen util. Contribuția pentru aceștia începe să fie calculată din a treia lună de la naștere.

4. Verificări și posibile controale. În situațiile în care există suspiciuni cu privire la corectitudinea declarațiilor sau la numărul real de locatari, ceilalți membri ai asociației de proprietari sau chiar poliția pot solicita verificări. Acestea pot include accesul la înregistrările camerelor de supraveghere pentru a verifica numărul efectiv de persoane care locuiesc în apartament.

5. Penalități pentru întârzierea în plată. În cazul în care plata cheltuielilor de întreținere nu este efectuată în termenul stabilit, asociația de proprietari poate impune penalități. Acestea sunt calculate începând cu a 31-a zi de la scadență și pot ajunge până la 0,2% pentru fiecare zi de întârziere.

6. Importanța respectării regulilor. Respectarea acestor reguli nu doar că asigură buna conviețuire în comunitate, dar și previne eventualele probleme legale sau financiare pentru locatarii care nu își îndeplinesc obligațiile.

Citește și: Incredibil! Ce și-a construit un bărbat din Cluj în balconul apartamentului. Trecătorii au rămas fără cuvinte: „Orice e posibil”

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Leguma care îngrașă mai mult decât ciocolata. Mulți români o consumă în special în perioada postului, dar nici nu știu câte calorii are
Capital.ro
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Playtech.ro
Ce pun moldovencele în aluatul de cozonac ca să iasă mai fraged și mai pufos. Singurul ingredient care face diferența
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Rețetă de glazură pentru prăjituri. Ai nevoie de doar două ingrediente
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Pensiile și salariile cresc din 2025! Parlamentul a anunțat cu ce procent vor fi majorate acestea, după ce a stabilit bugetul pentru anul viitor
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a fost EXCLUS: Mă întreb atunci de ce am făcut aceste alegeri
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis. "M-a chemat pentru a-mi oferi postul de prim-ministru al României"
substantial.ro
Ultimele mesaje ale soldaților ruși: Mărturii cutremurătoare din tranșeele ucrainene
MediaFlux
PARTIDELE au BĂTUT PALMA! Anunț privind VIITORUL GUVERN! AU RECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina