Toţi proprietarii de la bloc trebuie să ştie asta. Legea s-a schimbat! Categoria care nu mai trebuie să plătească întreţinere!

Legea privind funcţionarea asociaţiilor de proprietari a fost schimbată. Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea pentru reglementarea acestui document.
Alina Costache
12 apr. 2021, 20:24
Toţi proprietarii de la bloc trebuie să ştie asta. Legea s-a schimbat! Categoria care nu mai trebuie să plătească întreţinere!

Toţi proprietarii de la bloc trebuie să ştie asta. Astfel, copiii mai mici de trei ani vor fi exceptați de la plata întreținerii, potrivit acestei modificări, informează Agerpres. Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Toţi proprietarii de la bloc trebuie să ştie asta. Legea s-a schimbat! Categoria care nu mai trebuie să plătească întreţinere!

„Copiii până la împlinirea vârstei de trei ani sunt exceptaţi de la plata cheltuielilor repartizate după numărul de persoane”, prevede proiectul de act normativ amendat de Comisia pentru administraţie publică a Senatului. Iniţiatorul propunerii legislative, liberalul Florin Roman, a explicat în expunerea de motive a proiectului de act normativ că „plata întreţinerii casei scării unui bloc este achitată de părinţi, iar copilul nu poate folosi liftul singur, nu poate utiliza lumina electrică de pe holuri decât în prezenţa părinţilor sau a unui adult”.

„Cheltuielile alocate fiecărui copil în vârstă mai mică de trei ani pentru întreţinerea blocului pot fi folosite de părinţi mai bine pentru costurile creşterii acestor copii”, a transmis Florin Roman, potrivit Agerpres.

Măsura propusă a mai fost aplicată în trecut. Mai exact, posibilitatea de a scuti părinții copiilor cu vârsta de sub trei ani de la plata întreținerii blocului s-a aplicat între 2017 și 2018, anul în care a apărut actuala legislație a asociațiilor.

Care era vechea legea a asociaţiei de proprietari – Legea 196/2018

Art. 75. – Jurisprudență
(1) Cheltuielile asociației de proprietari sunt cheltuieli legate de exploatarea, repararea sau întreținerea proprietății comune și cheltuielile pentru asigurarea serviciilor de care beneficiază proprietarii și care nu sunt facturate individual către proprietățile individuale.
(2) Cheltuielile asociațiilor de proprietari, în funcție de modul de calcul și de criteriile de repartizare pe proprietăți individuale, sunt următoarele:

a) cheltuieli pe număr de persoane care locuiesc sau desfășoară activități în proprietăți individuale;

b) cheltuieli pe consumuri individuale;

c) cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcție de suprafața utilă a proprietății individuale;

d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociației de proprietari;

e) cheltuieli pe consumatori tehnici;

f) cheltuieli de altă natură.

(3) Asociația de proprietari are obligația de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, în caz contrar hotărârile luate de adunarea generală a proprietarilor cu încălcarea acestor dispoziții sunt nule de drept.

(4) Niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună.

(5) Prin excepție de la prevederile alin. (4), în baza hotărârii adunării generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcționarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum și la etajul 1 din clădirile fără mezanin.

Art. 76.
Stabilirea și repartizarea sumei care privește proprietatea comună ce revine fiecărui proprietar din cadrul condominiului se fac în conformitate cu prevederile art. 48 alin. (5) coroborate cu prevederile art. 75 alin. (2).

Art. 77.
(1) Asociația de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalități pentru orice sumă cu titlu de restanță, afișată pe lista de plată. Penalitățile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere și se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile de la termenul scadent pentru plată, fără ca suma penalităților să poată depăși suma la care s-au aplicat.

(2) Termenul de plată a cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, afișate pe lista lunară de plată, este de maximum 30 de zile calendaristice de la data afișării.

(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităților de întârziere, prevăzute la alin. (1), se includ în fondul de penalități al asociației de proprietari și se vor utiliza cu prioritate pentru plata penalităților impuse asociației de proprietari de către terți, precum și pentru cheltuieli cu reparațiile asupra proprietății comune, reabilitarea termică sau consolidarea condominiului. Sumele rezultate din aplicarea penalităților de întârziere nu pot fi utilizate și în alte scopuri.

Citeşte şi: Gigi Becali, şocat după ce a aflat cât costă întreținerea stadionului din Ghencea. Cine crede că ar trebui să plătească

DailyBusiness
Secretul pentru noroc și prosperitate. Ce trebuie să pui sub pat timp de 7 zile!
Spynews
Claudia Puican a ajuns la spital însărcinată în 7 luni! Armin Nicoară: „Stătea în pat o săptămână după un eveniment”
Bzi.ro
Cum a surprins-o Fuego pe Irina Loghin de ziua de naștere a artistei! Ce cadou inedit i-a oferit
Fanatik.ro
Anunț important pentru toți clienții Revolut. Schimbare majoră de la 22 aprilie 2025
Capital.ro
Fericire enormă pentru Călin Georgescu. Americanii au dat anunțul care îl poate face președinte
Playtech.ro
România, vizată de Rusia. Yalta 2, începutul dezastrului pentru țara noastră
DailyBusiness
Trucul cu care Penny i-a convins pe români să îi devină clienţi. Cum a ajuns retailerul german să fie nr. 1
Adevarul
Prizonierii nord-coreeni au povestit care sunt armele ucrainenilor ce i-au îngrozit cel mai mult pe front. Rușii le numesc Baba-Yaga
wowbiz.ro
Perneș de la Mireasa A MURIT într-un accident rutier! Imagini ȘOCANTE de la locul tragediei
Spynews
Povestea de viață a lui Andrei Perneș. Cum se prezenta tânărul și ce gânduri avea când a intrat în casa Mireasa, la vârsta de 25 de ani
Spynews
Alex Bodi, mesaj cu greutate: „Ajungi să te milogești”. Afaceristul dă din nou lecții de viață
Evz.ro
Șoferii care vor fi mai săraci. Taxa care le golește buzunarele
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Raluca Zenga, absolut spectaculoasă. Cum arată la 5 ani de la divorțul de Walter
kanald.ro
S-a aflat când și unde va fi înmormântat Andrei Perneș! Tatăl lui a dezvăluit ce i-ar fi adus sfârșitul tânărului de 28 de ani
Cancan.ro
Nostradamus, profeție îngrijorătoare despre moartea Papei Francisc. Când va fi ales următorul Suveran pontif
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a dat vestea oficială azi. Informație pentru toți românii ce vor vota la alegerile din mai 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
stirilekanald.ro
Anunț de maximă importanță pentru șoferii din România
substantial.ro
Un fan obsesiv al jucătoarei Emma Răducanu a primit un ordin de restricție în Dubai
MediaFlux
VEȘTI BUNE pentru PENSIONARI! Guvernul și-a dat ACORDUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Și Boeing a intrat în colimatorul lui Trump. E nemulțumit de Air Force One