Toţi protestarii de la Amurco, aflaţi de 11 zile în greva foamei, au revenit la casele lor

Cei 18 protestatari ce au declanşat o grevă a foamei în urmă cu 11 zile pe platforma din faţa Amurco Bacău, combinat profilat pe producţia de îngrăşăminte chimice, au decis să se reîntoarcă la caselor lor, ultimii cinci care au apelat şi joi la această formă de protest încetând definitiv vineri seara acţiunea revendicativă prin care solicitau plata salariilor compensatorii după disponibilizările de anul trecut.
Iulian Tudor
18 iul. 2014, 19:29
Toţi protestarii de la Amurco, aflaţi de 11 zile în greva foamei, au revenit la casele lor

„Am decis să declarăm încheiat conflictul de muncă, după o şedinţă cu directorul combinatului, Laurenţiu Hotea şi după ce am primit una dintre cele trei tranşe ale salariilor compensatorii ce ni se cuvin prin contractul colectiv de muncă. Conducerea are în mână un atu în faţa căruia nu mai avem ce face, acela al intrării combinatului în insolvenţă. În acest caz, achitarea salariilor s-ar amâna pe termen nedefinit”, a declarat Sorin Melinte, unul dintre protestatari.

Alţi doi grevişti ai foamei de la Amurco au ajuns la spital

Pe rând, în ultimele cinci zile nouă dintre grevişti ajunseseră în spital. Nicolae Ciobanu, în vârstă de 50 de ani nici nu a mai revenit la locul protestului, iar familia Constantin şi Mirela Panaite a fost sfătuită de medici să plece acasă în urmă cu trei zile, pentru că sănătatea celor doi soţi nu mai permitea continuarea protestului extrem.

Spre deosebire de celelalte două acţiuni de protest similare, organizate tot în acest an, în lunile martie şi mai, greviştii foamei nu au mai primit cortul de campanie al întreprinderii, iar filiala băcăuană de Crucea Roşie le-a lăsat un astfel de cort numai o zi.

„Au motivat că o astfel de organizaţie nu intervine decât în situaţie de calamitate”, spune Cezar Gojman, un alt protestar.

Ca urmare, greviştii au stat tot timpul sub o copertină din parcarea întreprinderii. Drumul pentru recuperarea banilor de către salariaţii disponibilizaţi de la Amurco va fi în continuare sinuos, în condiţiile în care tot grupul de firme al magnatului Ioan Niculae, ce deţine capitalul majoritar al firmei băcăuane prin intermediul Grupului InterAgro, suferă financiar.

18 angajaţi ai unei firme din Bacău au intrat în greva foamei

Instalaţiile SC Amurco sunt oprite din februarie ca urmare a datoriilor din cauza cărora combinatul a rămas fără curent electric. În combinat mai lucrează doar 120 de salariaţi, la paza şi întreţinerea instalaţiilor, dar şi aceştia sunt neplătiţi de trei luni. Ioan Niculae declara că ar putea reporni producţia combinatului doar dacă preţul gazului ar fi mai scăzut. De altfel, toate combinatele chimice din grupul InterAgro, care fabricau îngrăşăminte chimice, s-au închis.

Omul de afaceri Ion Niculae este cercetat pentru mai multe acuzaţii, precum sustragerea de sub sechestru, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani. Procurorii DIICOT au extins, de curând, urmărirea penală în dosarul Romgaz şi l-au pus sub acuzare şi pe Ioan Niculae, suspectat de săvârşirea unor noi infracţiuni.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Asociațiile de proprietari nu sunt obligate. Proprietarii de apartamente nu au drept. Legea spune clar
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Femeia care nu-l slăbește pe un celebru politician. Prinși din nou în fapt
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost obligată să plătească și ketchup-ul. Câți lei a dat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Statul va controla banii românilor. Rămâi fără toți banii adunați: Extrem de riscant
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
AMENINȚAREA NUCLEARĂ: O NOUĂ CURSĂ A ÎNARMĂRII ÎNTRE SUA, RUSIA ȘI CHINA?
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'