„Am decis să declarăm încheiat conflictul de muncă, după o şedinţă cu directorul combinatului, Laurenţiu Hotea şi după ce am primit una dintre cele trei tranşe ale salariilor compensatorii ce ni se cuvin prin contractul colectiv de muncă. Conducerea are în mână un atu în faţa căruia nu mai avem ce face, acela al intrării combinatului în insolvenţă. În acest caz, achitarea salariilor s-ar amâna pe termen nedefinit”, a declarat Sorin Melinte, unul dintre protestatari.
Alţi doi grevişti ai foamei de la Amurco au ajuns la spital
Pe rând, în ultimele cinci zile nouă dintre grevişti ajunseseră în spital. Nicolae Ciobanu, în vârstă de 50 de ani nici nu a mai revenit la locul protestului, iar familia Constantin şi Mirela Panaite a fost sfătuită de medici să plece acasă în urmă cu trei zile, pentru că sănătatea celor doi soţi nu mai permitea continuarea protestului extrem.
Spre deosebire de celelalte două acţiuni de protest similare, organizate tot în acest an, în lunile martie şi mai, greviştii foamei nu au mai primit cortul de campanie al întreprinderii, iar filiala băcăuană de Crucea Roşie le-a lăsat un astfel de cort numai o zi.
„Au motivat că o astfel de organizaţie nu intervine decât în situaţie de calamitate”, spune Cezar Gojman, un alt protestar.
Ca urmare, greviştii au stat tot timpul sub o copertină din parcarea întreprinderii. Drumul pentru recuperarea banilor de către salariaţii disponibilizaţi de la Amurco va fi în continuare sinuos, în condiţiile în care tot grupul de firme al magnatului Ioan Niculae, ce deţine capitalul majoritar al firmei băcăuane prin intermediul Grupului InterAgro, suferă financiar.
18 angajaţi ai unei firme din Bacău au intrat în greva foamei
Instalaţiile SC Amurco sunt oprite din februarie ca urmare a datoriilor din cauza cărora combinatul a rămas fără curent electric. În combinat mai lucrează doar 120 de salariaţi, la paza şi întreţinerea instalaţiilor, dar şi aceştia sunt neplătiţi de trei luni. Ioan Niculae declara că ar putea reporni producţia combinatului doar dacă preţul gazului ar fi mai scăzut. De altfel, toate combinatele chimice din grupul InterAgro, care fabricau îngrăşăminte chimice, s-au închis.
Omul de afaceri Ion Niculae este cercetat pentru mai multe acuzaţii, precum sustragerea de sub sechestru, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani. Procurorii DIICOT au extins, de curând, urmărirea penală în dosarul Romgaz şi l-au pus sub acuzare şi pe Ioan Niculae, suspectat de săvârşirea unor noi infracţiuni.