Toți românii care au centrale individuale de apartament trebuie să știe asta. Ministerul vine cu un set de măsuri pentru reducerea poluării, printre care se va afla şi interzicerea de a se instala centrale termice în apartamentele de bloc.
Toți românii care au centrale individuale de apartament trebuie să știe asta! Anunțul făcut de ministerul Mediului!
„În legătură cu centralele de apartament, declaraţia mea de anul trecut a fost clară, propoziţie compusă din două părţi. Vom propune interzicerea centralelor individuale în blocurile noi, iar tot ce este luat ca primă parte a propoziţiei este fake news: nu avem în vedere intervenţii pe centralele individuale în apartamente deja instalate.
Vom propune o limitare a acestor soluţii individuale doar în construcţiile noi! Vom propune un proiect de lege, vom analiza în Coaliţie şi în Guvern varianta Ministerului Mediului.
Dacă va exista disponibilitate de aprobare prin Ordonanţă de Urgenţă se va aproba prin Ordonanţă de Urgenţă, dacă nu, se va trimite în Parlament. Implementarea trebuie să fie una graduală, nu de azi pe mâine, pentru că sunt foarte multe investiţii deja pornite, autorizate, gândite, proiectate, aflate în execuţie pe metodele vechi.
Acolo, retroactiv, nu poate să intervină legiuitorul în niciun caz”, a declarat Tanczos Barna.
Ministrul Tánczos Barna spune că locuințele noi vor putea avea centrală comună sau va trebui să fie conectate la rețelele de încălzire ale orașelor.
Specialiştii în instalaţii termice vin cu câteva soluţii simple prin care putem reduce facturile la gaze şi curent. Cu ajutorul acestor trucuri practice vei plăti mai puţin cu până la 20 la sută.
Potrivit specialiştilor în instalaţii termice, facturile la gaz pot fi reduse dacă folosim corect centrala de apartament. Este foarte important modul în care facem setările.
Este recomandat ca centrala să fie setată la 50-55 de grade, în timp ce termostatul de ambient trebuie să stea setat la 22-23 de grade Celsius. De asemenea, temperatura potrivită pentru apa caldă menajeră este de 40 de grade. Andrei Mitu, specialist în instalaţii termice, avertizează că vom consuma mai mult dacă avem apa caldă setată la 60 de grade, deoarece niciodată nu ne vom putea spăla cu o apă la o astfel de temperatură. Automat vom folosi și apă rece, ceea ce înseamnă un cost dublu.
Este foarte important şi modul în care folosim aparatele electronice. Specialistul spune că o utilizare eficientă poate să scadă valoarea facturii cu până la 20%. Cea mai multă energie electrică este consumată de frigidere, mașini de spălat și aparate de aer condiționat.
Citește și: Tanczos Barna: Taxa pe centralele vechi, doar dacă cere Uniunea Europeană