Toţi românii care au datorii trebuie să ştie asta: Ce se întâmplă anul acesta

Executarea silită pentru oamenii care au datorii la bancă, persoane fizice sau juridice, se face conform Codului de procedură civilă. Creditorul face o cerere de executare silită, dacă nu are, va obține un titlu executoriu, iar datornicul trebuie somat și i se dă posibilitatea să facă contestații la măsurile de executare.
Alina Costache
16 ian. 2019, 17:44
Toţi românii care au datorii trebuie să ştie asta: Ce se întâmplă anul acesta

Neîndeplinirea unei obligaţii de bunăvoie îi permite creditorului varianta unui îndepliniri forţate a acelei obligaţii, cu ajutorul statului, prin executare silită. Atenţie: când vorbim de executare silită, nu ne referim doar la banii recuperaţi cu ajutorul unui executor judecătoresc. La fel de bine pot face obiectul unei executori silite şi altfel de obligaţii: a face un anumit lucru, a preda ceva, a încredinţa un minor etc.

Potrivit Codului de procedură civilă, executarea silită se realizează numai de către executorul judecătoresc (în legătură cu obligaţiile fiscale executarea o face executorul fiscal). Cum se poate face executarea unui datornic:

prin urmărirea bunurilor mobile şi imobile ale acestuia sau aparţinând terţilor ţinuţi să răspundă, în condiţiile legii, pentru obligaţiile datornicului, în scopul îndestulării creditorilor;
predarea către creditor a bunurilor, prevăzute în titlul executoriu, ce sunt deţinute fără drept de debitor;
alte măsuri prevăzute de lege.

Procedura poate să înceapă numai la cererea creditorului (cel care, de exemplu, are bani sau bunuri de recuperat de la datornic). Cel mai rapid mod de a executa pe cineva, pentru că se sare peste anumiţi paşi în procedură, este atunci când creditorul are deja un titlu executoriu.

Apoi, odată pusă în mişcare procedura de către creditor, datornicul trebuie anunţat printr-o somaţie că face subiectul unei executări. Lipsa somaţiei încalcă dreptul debitorului la informare şi la o posibilă plată benevolă. Dar în practică pot exista cazuri când se sare peste somaţie.

Executarea silită se poate face fie acolo unde datornicul obţine venituri (adică, în esenţă, la locul de muncă), fie acolo unde acesta are bunuri urmăribile (adică, de principiu, la domiciliu). Când spunem „urmăribile” ne referim la faptul că aceste bunuri pot fi executate silit legal, ele nefiind incluse în lista excepţiilor de la executare.

Referitor la poprirea veniturilor, e foarte important de reţinut că executorul nu poate reţine toţi sau aproape toţi banii unui executat. Executorul poate să urmărească maximum o treime din salariul net, de exemplu, dar pentru că pot exista mai multe tipuri de datorii neachitate pentru care se face proprire (credite neachitate, pensie de întreţinere pentru copil etc.), atunci limita se extinde la maximum jumătate din salariu. Dacă venitul în sine e foarte mic, executorul poate să reţină doar ce depăşeşte jumătate din salariul minim net pe economie, scrie avocatnet.ro.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Este ordin de la UE pentru toți șoferii din Europa! Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie pentru trafic de imigranți ilegali. A fost prins cu patru vietnamezi în mașină
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Vestea care le strică sfârșitul de an românilor. Totul se schimbă de la 1 ianuarie
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul de 5 stele în care Andra și Cătălin Măruță au petrecut Crăciunul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dispar banii cash? Limită pentru cei care retrag numerar de la ghișeu sau de la bancomate
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Zelenski solicită Statelor Unite mărirea ajutorului militar pentru Ucraina
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)