Toți românii care scot această sumă de bani de la bancomat sunt verificați de ANAF. Care e motivul

Ce sume de bani poți să scoți de la bancomat, fără să atragi atenția băncii și Agenției Naționale de Administrare Fiscală? Dacă nu justifici proveniența lor, Fiscul poate confisca până la 70% din acei bani.
Mircea Filipescu
22 dec. 2024, 16:00
Toți românii care scot această sumă de bani de la bancomat sunt verificați de ANAF. Care e motivul

În România, autoritățile pun din ce în ce mai mult accent pe limitarea plăților în numerar, având în vedere nivelul ridicat al evaziunii fiscale. Prin urmare, se încurajează utilizarea cardurilor pentru plăți, însă există și persoane care preferă să scoată bani cash din bancomat din cauza reticenței față de tranzacțiile electronice.

Suma de bani retrasă de la bancomat care poate atrage atenția ANAF-ului

Mulți nu știu însă că, în cazul în care o persoană depășește o anumită sumă de bani, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) poate interveni și iniția un control al sursei fondurilor. Dacă nu se poate justifica proveniența sumelor retrase de la ATM, Fiscul poate confisca până la 70% din acei bani.

Băncile din România stabilesc limite zilnice pentru retragerile de la bancomat, care variază între 3.000 și 5.000 de lei. Dacă ai nevoie de sume mai mari, poți solicita majorarea limitei prin aplicația băncii, la sucursală sau prin call center.

Citește și ANAF a pus ochii pe românii care au conturi în bănci. Indiferent dacă ești client BCR, CEC Bank sau Banca Transilvania, poți să ai probleme când vrei să retragi banii din bancomate

Însă, în momentul în care retragi peste 1.000 de euro (echivalentul a 5.000 de lei), ANAF poate începe verificări pentru a preveni fraudele fiscale. Deși nu există o limită fixă impusă de Fisc, orice sumă de 1.000 de euro sau mai mult va atrage atenția autorităților. În astfel de cazuri, băncile sunt obligate să verifice identitatea clientului și să raporteze detaliile tranzacției.

Dacă retragi mai mult de 3.000 de euro, Agenția Națională de Administrare Fiscală ar putea declanșa o anchetă. De aceea, băncile recomandă să ceri un document justificativ pentru astfel de retrageri, act ce poate fi folosit în fața autorităților fiscale dacă este necesar.

La Banca Transilvania, de pildă, limita zilnică de retragere este de 5.000 de RON pentru cardurile Visa Classic sau MasterCard Mondo, cu posibilitatea de a o majora până la 9.000 de lei. Dacă ai făcut plăți la POS în aceeași zi, poți retrage doar diferența până la acea limită.

Specialiștii recomandă să retragi aproximativ 3.000 de lei într-o singură tranzacție, pentru a evita posibile neplăceri. De asemenea, trebuie menționat că retragerile în valută (euro, dolari etc.) nu sunt posibile de la bancomatele din România, fiind disponibile doar la unitățile BT.

Vezi și Adio, bancomate! Băncile renunță la ATM-uri, în ciuda fluxului mare de numerar. Cum vor putea fi retrași banii în viitorul apropiat

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
„Un haos total!” Elena Lasconi, prima reacție pentru Fanatik după decizia de suspendare a anulării alegerilor
Capital.ro
Decizia CCR de anulare a alegerilor din decembrie, suspendată de judecători. Ce se întâmplă cu turul II
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
O mare fabrică se ridică în inima România. Locuri de muncă și beneficii pe termen lung
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul fetiței de 3 luni care a murit sub ochii părinților, după o infecție virală. Familia cere dreptate: „Se vedea că are dureri mari”
Cancan.ro
Miliardarul 'Alexandrion' a fost înmormântat. Nicolae Ciucă și fostul ambasador al SUA l-au condus pe ultimul drum
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi la ITP și la înmatricularea mașinilor! Se introduc certificate digitale de înmatriculare şi de testare periodică a vehiculelor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
Veniturile încasate în străinătate, în atenția ANAF. Românii riscă decizii de impunere
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Reapare un ziar care ne-a lipsit: TROMBONUL PLEONAST – sub sloganul „Suntem redundanți, dar relevanți.”