Toți românii trebuie să aibă grijă la acest detaliu când intră în bloc. Metoda „accidentul” a lăsat fără bani sute de români, însă există şi alte moduri de operare ale hoţilor la care trebuie să fii atent.
Profesorul psiholog criminalist Tudorel Butoi a explicat câteva dintre metodele pe care hoții le-au folosit în nenumărate rânduri.
Hoţul „de bună ziua” – Este întotdeauna un personaj carmismatic, se îmbracă elegant ca să facă impresia unui funcţionar public. El preferă blocurile cu multe etaje, unde sigur va găsi o uşă descuiată. Potrivit unui experiment realizat de Poliţie, trei din zece apartamente rămân descuiate pe timpul zilei, din cauza neglijenţei.
Metoda ”sarea grunjoasă” – hoții urcă până la ultimele etaje ale blocului, unde blochează liftul şi aruncă cu sare grunjoasă pe scări. Aceasta va scârţâi atunci când o persoană se apropie, iar el va fi avertizat. Se aud zgomotele, omul iese din apartament şi reuşeşte astfel să scape neprins.
De altfel, hoţii de catalizatoare au început să aibă şi maşini preferate, pentru că piesele furate de pe acestea sunt mai valoroase.
În general, hoţii preferă maşinile cu gardă mare la sol, precum SUV-urile, MPV-urile sau pick-up-urile, pentru că se pot băga mai uşor sub acestea când sunt parcate. Sunt vizate, însă, şi mai multe maşini ceva mai vechi, pentru că ar avea catalizatoare mai valoroase.
Cele mai căutate maşini de hoţii de convertoare catalitice sunt modelele cu propulsie hibridă, cum ar fi Toyota Prius, Honda Jazz, Toyota Auris şi Lexus RX, indiferent de anul de fabricaţie.
Dacă ai un garaj, parchează mereu maşina înăuntru, nu o lăsa afară. Dacă nu, parchează mereu în zone luminate şi, dacă se poate, supravegheate video. Parchează lângă garduri, pereţi sau borduri, cu evacuarea cât mai aproape de acestea. Nu urca maşina cu două roţi pe trotuar, pentru că astfel hoţii nu vor mai avea nevoie de cric şi vor avea o misiune mai uşoară.
Citește și: Casa Andreei Marin, călcată de hoţi
Dacă ai catalizatorul înşurubat la maşină, cere sudarea acestora la service. Astfel, hoţii vor avea mai mult de muncă pentru a le demonta.
Citește și: Pădurar obligat să plătească lemnul furat de hoţi. Decizia incredibilă a judecătorilor