Toţi senatorii vor avea acces la dosarul în care este vizat Tăriceanu. Termenul pentru raportul Comisiei, prelungit

Biroul Permanent al Senatului a decis, luni, că toţi senatorii vor avea acces la dosarul care-l vizează pe Călin Popescu Tăriceanu, nu doar cei din Comisia Juridică. De asemenea, s-a decis prelungirea cu zece zile a termenului în care trebuie redactat raportul privind cererea DNA de avizare a urmăririi penale a şefului Senatului, având în vedere că sunt peste şaptezeci de dosare de studiat.
Romania TV
10 dec. 2018, 15:28
Toţi senatorii vor avea acces la dosarul în care este vizat Tăriceanu. Termenul pentru raportul Comisiei, prelungit

”Eu sunt gata sa-mi prezint punctul de vedere în faţa plenului Senatului, eram pregătit inclusiv astăzi. Înţeleg că la Biroul Permanent s-a luat notă de cererea unui senator care a cerut timp suplimentar pentru a putea studia dosarul şi s-a luat hotărârea să se permită accesul tuturor senatorilor, nu doar celor din Comisia Juridică la documentele din dosar”, a declarat, luni, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, citat de News.ro.

Acesta a afirmat că nu are nimic de obiectat ca toţi colegii să vadă documentele din cele peste 70 de dosare.

”Este un lucru bun, nu am nimic de obiectat, dar nu vreau să se înţeleagă în vreun fel că aceste demersuri ar fi fost inspirate sau ar fi fost influenţate de mine. De aceea, am decis să nu particip la şedinţa Biroului Permanent unde, în final, au luat decizia de a prelungi termenul de depunere a raportului cu zece zile”, a mai spus Tăriceanu.

„Sunt gata să mă prezint şi să înfăţişez colegilor care este punctul meu de vedere în legătură cu această situaţie. Mă refer la decizia pe care trebuie să o ia Senatul cu privire la începerea sau neînceperea urmăririi penale. Consider că pot să o fac şi astăzi, să fiu prezent şi astăzi la această dezbatere (în plenul Senatului – n.r.) (…) Dacă cei din Opoziţie ar face un minim efort să citească referatul întocmit de procurori, ar constata că acolo procurorii consideră că termenul de prescripţie nu funcţionează, deci nu beneficiez de efectul prescripţiei. În concluzie, nu mă avantajează (prelungirea termenului pentru întocmirea raportului în Comisia juridică – n.r.)”, a precizat Tăriceanu, răspunzând unei întrebări pe această temă.

El a adăugat că nu a dorit să participe la şedinţa Biroului permanent de luni, unde s-a luat hotărârea să se permită accesul tuturor senatorilor, nu numai al membrilor Comisiei juridice, la documentele din dosar, pentru a nu se crea impresia că aceste demersuri au fost influenţate de el.

„E un lucru foarte bun cred, nu am nimic de obiectat, dar nu vreau să se înţeleagă în vreun fel că aceste demersuri ar fi fost inspirate sau influenţate de mine. De aceea am hotărât astăzi să nu particip la şedinţa Biroului permanent, unde în final au luat hotărârea de a prelungi termenul de depunere a raportului cu zece zile. Am fost informat ulterior şi de îndată ce Biroul permanent hotărăşte punerea pe ordinea de zi a plenului Senatului sunt gata să mă prezint şi să înfăţişez colegilor mei care este punctul meu de vedere în legătură cu această situaţie. Mă refer la decizia pe care trebuie să o ia Senatul cu privire la începerea sau neînceperea urmăririi penale”, a subliniat Tăriceanu.

Comisia juridică din Senat a amânat pentru săptămâna aceasta dezbaterea privind cererea DNA de avizare a urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu, existând mai multe solicitări de studiere a dosarului din partea senatorilor.
Raportul comisiei se aprobă prin votul secret al majorităţii membrilor prezenţi şi apoi se dezbate în plenul Senatului în cel mult 5 zile de la depunerea la Biroul Permanent.

Hotărârea privind cererea de urmărire penală, al cărei proiect este întocmit de Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, se adoptă cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, cu respectarea prevederilor art.67 din Constituţia României, republicată. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Hotărârea prin care Senatul cere sau nu cere urmărirea penală se publică în Monitorul Oficial.

Din cei 11 membri ai Comisiei juridice din Senat, cinci sunt de la PSD, doi sunt de la PNL şi câte unul de la USR, UDMR şi ALDE. Senatorul Adrian Ţuţuianu, şi el membru al comisiei, a fost exclus din PSD, la acest moment el figurând ca fiind fără apartenenţă la un grup parlamentar.

Întrebat cum vor vota senatorii PSD la solicitarea DNA privind ridicarea imunităţii lui Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele PSD Liviu Dragnea a spus că dosarul va fi studiat cu atenţie.

”Eu sunt Mama Omida, acum sincer?”, a spus şeful PSD, apreciind că ”senatorii PSD au personalitate”.

DNA a transmis  în 7 noiembrie Senatului cererea de avizare a începerii urmăririi penale în cazul lui Tăriceanu, acesta apreciind că este un demers politic şi exprimându-şi convingerea că în dosar e vorba de ”multă maculatură”.

Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că a primit, în perioada în care era premier, „foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de o firmă austriacă pentru a interveni pentru închierea unor acte adiţionale la un contract derulat de companie. Suma primită de Tăriceanu reprezenta un comision de 10 la sută din valoarea acestor acte adiţionale şi ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore. 

După audierea sa în Comisia juridică premergătoare avizului privind urmărirea penală solicitat de DNA în cazul său, Tăriceanu afirma că demersul procurorilor „are un scop bine definit, şi anume să mă intimideze pe mine”. Tăriceanu a adăugat că nu va renunţa la „lupta” sa pentru o „justiţie corectă”.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Ce conține, de fapt, un hotdog. Mulți au fost dezgustați și au spus că nu vor mai mânca după ce au aflat
Capital.ro
Călin Georgescu a răbufnit. Toți medicii, în stare de șoc: Îi spun că sufăr și el...
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Noile autostrăzi din România îi uimesc pe străini. „La infrastructură, UE este ca un cadou din cer pentru țările mai puțin dezvoltate”
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Iarnă fără precedent în România. Prognoza ANM pentru luna februarie 
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Sportul românesc este în DOLIU! Dragoș, un tânăr jucător de rugby, a MURIT la doar 29 de ani
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Klaus Iohannis nu mai are scăpare: De neimaginat!
StirileBZI
Călin Georgescu vrea să devină prim-ministru dacă va fi oprit să candideze la prezidențiale! „Câștig 100% în orice scenariu!”
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Alina Kabaeva și impactul său asupra gimnasticii după retragerea din sport
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Turismul somnifer: care este țara care îmbrățișează somnul ca pe o artă