În anumite cazuri importante, cum ar fi expirarea valabilității permisului, șoferii sunt obligați să își înlocuiască permisul. În plus, dacă permisul a fost pierdut, furat, deteriorat sau dacă posesorul și-a schimbat numele în urma căsătoriei, se va emite un duplicat al acestuia.
Permisul auto expirat poate fi reînnoit atât înainte, cât și după data de expirare înscrisă pe document. Totuși, reînnoirea este posibilă doar după ce șoferul trece printr-o vizită medicală și obține fișa medicală necesară, notează Capital.
Fișa medicală este obligatorie nu doar pentru obținerea unui permis nou, dar și pentru reînnoirea unui permis existent. Cu toate acestea, dacă se solicită doar un duplicat al permisului, fișa medicală nu este necesară.
În cazul persoanelor cărora le-a fost anulat permisul, este necesară obținerea fișei medicale înainte de a începe procedura de recuperare a documentului.
Eliberarea permisului implică examinări medicale Eliberarea permisului auto implică efectuarea unor examinări medicale, menite să identifice eventuale afecțiuni care ar putea afecta capacitatea șoferului de a conduce în siguranță.
Obținerea fișei medicale de la o unitate specializată confirmă că solicitantul este apt din punct de vedere medical să conducă vehiculul pentru categoria solicitată. Iată câteva dintre cele mai frecvente examinări medicale necesare pentru fișa medicală:
Control oftalmologic;
Control neurologic;
Control psihiatric;
Control ortopedic și traumatologic;
Control ORL;
Consult de medicină internă.
După finalizarea acestor controale, solicitantul va primi avizele medicale necesare. Fișa medicală completată este eliberată în aceeași zi cu programarea.
Este important de menționat că fișa medicală este valabilă timp de un an de la data emiterii și costă între 130 și 250 de lei, în funcție de clinica la care este realizată.
Documente necesare pentru schimbarea unui permis auto expirat
Pentru a schimba un permis auto expirat, sunt necesare următoarele documente:
Cererea de schimbare a permisului – se poate obține de la ghișeul pentru permise auto sau descărca online de pe site-ul Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări;
Actul de identitate – care să ateste domiciliul sau reședința în România;
Dovada plății taxei pentru permisul de conducere (în valoare de 89 de lei);
Permisul de conducere original – dacă titularul nu mai deține permisul, se va menționa acest lucru în declarația din cerere;
Fișa medicală.