Totul despre alimentaţia organică. Ce spun nutriţioniştii

Alimentele ecologice sau organice sunt produsele de origine animală sau vegetală care au fost obținute fără utilizarea substanțelor chimice sintetice sau a componentelor modificate genetic, nu au fost expuse iradierii, iar în urma producerii lor mediul înconjurător nu a avut de suferit, susțin specialiștii.
Iulian Tudor
12 iun. 2015, 05:57
Totul despre alimentaţia organică. Ce spun nutriţioniştii

Potrivit acestora, pentru a se considera organică, producția agricolă sau zootehnică trebuie să se desfășoare conform principiilor ecologice, timp de minimum 3 ani.

„Producția de legume, fructe și carne organice nu folosește substanțe chimice (pesticide, hormoni, etc), la fel ca și cea obișnuită. Spre exemplu, mărul cultivat în mod convențional conține în jur de 30 de substanțe artificiale, concentrate în coajă, chiar și după spălare. Produsele organice conțin cu cel puțin 50% mai multe vitamine, minerale, enzime și fitoelemente comparativ cu cele convenționale. Cromul este un micronutrient deficitar în dieta modernă și se află mai concentrat cu 78% în alimentele ecologice. Seleniul este un antioxidant puternic care ne protejează de radicalii liberi și are un nivel de concentrare în alimentele organice mai mare cu 400% față de cele convenționale. Calciul are biodisponibilitate cu 70% mai mare în alimentele ecologice. Litiul, folosit în tratarea diverselor forme de depresie, este cu 200% mai concentrat în alimentele ecologice și magneziul necesar sistemului muscular, cu 140%”, a explicat pentru AGERPRES nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Citeşte şi OPINIA NUTRIŢIONISTULUI: Românii trebuie învăţaţi cu obiceiuri alimentare sănătoase

Ea a precizat că alimentația organică este singurul mod practic de evitare și protest împotriva culturilor și produselor modificate genetic.

Alexandrescu a susținut că lactatele bio provin din ferme în care animalele nu sunt tratate și hrănite cu amestecuri de antibiotice, hormoni și alte medicamente care promovează creșterea producției.

„Laptele crud este bogat în probiotice, în omega-3 și sărac în omega-6 (care este raportul ideal între cele două grăsimi esențiale). Încărcat cu peste 60 de enzime digestive, factori de creștere și imunoglobuline (anticorpi), enzime ce sunt distruse în timpul pasteurizării, bogat în vitamine (A, B, C, D, E și K) în forme bioprezente și un amestec foarte echilibrat de minerale (calciu, magneziu, fosfor și fier), a căror absorbție este sporită de Lactobacilli vii, laptele crud conține mult acid linoleic conjugat (CLA) și colesterol neoxidat benefic”, a afirmat nutriționistul.

Potrivit ei, gustul și aroma fructelor și legumelor ecologice sunt diferite de al celor crescute convențional, în România definirea și, mai ales, certificarea clară a produselor alimentare ecologice sau organice fiind la început de drum.

„Deocamdată, cel puțin din inerție, speranța noastră de a ne apropia de natură rămâne tot în piață, la producători, însă nu știm nici cât de „curat” sunt cultivate și crescute aceste produse. Să nu uităm însă că vremurile s-au schimbat și în zonele rurale și că paradisul grădinii de vară în vacanță la bunici au cam dispărut. Așadar, până când vor exista și la noi organisme care să certifice și să comunice cu responsabilitate cât de curat este un aliment, să încercăm să mâncăm cât mai natural și mai echilibrat și să evităm cât mai mult produsele semipreparate, sarea, zahărul, grăsimile, aditivii alimentari, măcar atât cât ne stă în putință”, a sfătuit Lygia Alexandrescu.

Citeşte şi Obiceiuri alimentare care te ajută să trăieşti mai mult

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Chimicalele care ne înbolnăvesc, interzise. Revoluție în industria alimentară
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu și-a anunțat victoria în direct: Știu sigur că voi câștiga 100% în orice scenariu
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Ministrul Energiei cere prelungirea plafonării la energie și gaze: subvenții bazate pe venit
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București