În actul normativ sunt trecute regulile recensământului ce prevedăd un interval fix în care poate fi cerut liberul plătit. Așadar, românii pot beneficia de acea zi liberă în cel mult 12 luni de la data autorecenzării.
Citește și Perioada de autorecenzare se prelungește. Până când vor mai putea românii să completeze formularele
Pentru a dovedi autorecenzarea online e nevoie de prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării. Codul va fi generat automat de aplicaţia informatică pentru fiecare formular individual transmis către baza de recensământ.
„La şapte zile după ce a completat formularul de recensământ, persoana care s-a autorecenzat va primi un cod în baza căruia va putea primi zi liberă de la locul de muncă, indiferent dacă este public sau privat”, a declarat preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei.
Autorecenzarea a început pe data de 14 martie și e prima dată când se poate face online, pe site-ul https://autorecenzare.insse.ro/. România se află la al treisprezecelea recensământ din istorie şi al patrulea după Revoluţia din 1989.
Toate persoanele care se autorecenzează trebuie să completeze chestionarul în funcţie de situaţia avută la momentul de referinţă al recensământului care este ora „00:00” din ziua de 1 decembrie 2021. Salariaţii care vor alege să se autorecenzeze online vor primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Dovada autorecenzării online se va realiza prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării. Codul va fi generat automat de aplicaţia informatică pentru fiecare formular individual transmis către baza de recensământ.