Totul despre cartelele de acces în şcoli şi licee. Cum vor funcţiona şi care este utilitatea lor

Cartelele de acces în şcoli şi licee au fost gândite pentru a stopa violenţa în şcoli şi pentru a monitoriza prezenţa elevilor la ore. Sistemul de siguranţă a elevilor din sectorul 2 este unic în Capitală şi în România, pentru că beneficiază de trei cercuri de securitate, respectiv cartele de acces, camere de supraveghere şi pază, în toate cele 63 de şcoli gimnaziale, licee şi colegii naţionale.
Cristiana Ionescu
19 mart. 2013, 13:44
Totul despre cartelele de acces în şcoli şi licee. Cum vor funcţiona şi care este utilitatea lor

„Este un proiect unic în România şi în Bucureşti, care beneficiază de trei cercuri de securitate pentru elevi. Acest ultim sistem are ca obiectiv principal atât reducerea actelor de violenţă în şcoli, cât şi monitorizarea prezenţei elevilor la ore.”, a declarat, marţi, primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, potrivit Mediafax.

Astfel, peste 40.000 de elevi din sectorul 2 vor intra cu cartele în 63 de unităţi de învăţământ, respectiv în 40 de şcoli şi 23 de licee şi colegii tehnice.

Sistemul performant de acces pe bază de cartelă este individual pentru fiecare elev, profesor şi personal nedidactic în parte şi figurează în baza de date computerizată a şcolii„, a explicat Onţanu.

Urmare a folosirii cartelelor, vor fi evidenţiate data şi ora de intrare în unitatea şcolară, precum şi cea de ieşire din imobil, sistemul asigurând un raport zilnic, săptămânal sau lunar atât cu prezenţa elevilor la orele de predare, cât şi a cadrelor didactice sau a personalului nedidactic, care poate fi trimis părinţilor, la cererea acestora.

Dacă elevul pierde cartela de acces, acesta va fi primit în unitatea de învăţământ doar cu acordul unui cadru didactic care îl cunoaşte, cartela pierdută urmând să fie înlocuită de una nouă, care va costa cinci lei.

„Excepţie de la accesul pe bază de cartelă în şcoli se face doar în cazul unor serbări prilejuite de anumite manifestări importante din viaţa unităţii de învăţământ, precum şi în cazul şedinţelor cu părinţii, ocazii cu care personalul de pază va fi cel care va permite deschiderea uşilor pentru invitaţi, pe bază de tabel nominal aprobat de conducătorul instituţiei”, a mai spus primarul sectorului 2.

Onţanu a explicat că la câteva unităţi de învăţământ preuniversitar de stat din sectorul 2 nu au fost montate sisteme de cartele de acces, printre acestea fiind şi Centrul Şcolar „Regina Elisabeta”, unde învaţă elevi cu deficienţe vizuale. La această unitate şcolară, sistemul nu a fost instalat deoarece în Centru se desfăşoară lucrări de reabilitare, după terminarea acestora urmând să fie montat un sistem cu carduri de acces pentru nevăzători.
Şi la Colegiul Naţional „Iulia Haşdeu”, unde se execută lucrări de extindere, reabilitare şi modernizare, sistemul va fi montat la finalizarea unor lucrări similare.

„În Şcoala gimnazială numărul 26, sistemul nu a putut fi instalat deoarece într-o singură clădire sunt mai multe funcţiuni, respective grădiniţă, club şcolar şi unitate de învăţământ, iar la Liceul Waldorf, conducerea unităţii de învăţământ nu a admis intrarea în acest program. Totodată, la Şcoala gimnazială numărul 39, sistemul este în curs de montare, acesta necesitând instalarea mai multor cititoare la cele două imobile unde se desfăşoară procesul educaţional, numărul elevilor din această unitate fiind de 1.600”, a mai precizat Onţanu.

Sistemul de acces pe bază de cartele a costat 1.105.000 lei, bani provenind din bugetul local al Primăriei Sectorului 2.

DailyBusiness
Austria dă semnale pozitive! România s-ar putea să intre în spațiul Schengen terestru!
Spynews
Risc de tsunami în România! Fenomenul ar putea să apară din cauza cutremurelor care au loc pe fundul Mării Negre
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Ce să adaugi în cafeaua de dimineață ca să arzi caloriile. Vei pierde rapid kilograme
Capital.ro
Viața la bloc 2024. Administratorul asociației de proprietari este obligat. Trebuie să verifice în fiecare lună
Playtech.ro
Detalii mai puțin știute despre Kamala Harris. Cum a schimbat a schimbat fața politicii americane o fată de imigranți
DailyBusiness
Șoferii au scăpat de amenzi! Cei care plătesc rovinieta în 24 de ore scapă de penalizări
Adevarul
Îngerul păzitor: supraviețuitori ai naufragiilor, accidentelor aviatice și atacurilor teroriste povestesc despre întâlnirea cu salvatori miraculoși
wowbiz.ro
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui Culiță și Daniela Iliescu i-a surprins pe toți! Și logodnica artistului a început să plângă | VIDEO
Spynews
Încă un român mort în inundațiile din Spania. Bărbatul, care fusese dat dispărut, a fost găsit fără suflare
Spynews
Jurnalistă din România, paralizată după ce a mâncat brânză! Ce bacterie conținea: ”M-am trezit și nu am mai putut să merg”
Evz.ro
Cele mai mortale accidente feroviare din lume. Nimeni n-a scăpat viu
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Cine sunt românii care vor beneficia de pensii majorate de la 1 ianuarie 2025. Casa Națională de Pensii a făcut anunțul mult așteptat
Cancan.ro
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Simona Halep a făcut o nouă schimbare de look. Fanii au fost încântați: “Ești superbă, arăți deosebit”
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Rezultate alegeri prezidențiale SUA 2024: Când vom afla cine este noul președinte al Americii?
substantial.ro
Israel Katz devine noul ministru al apărării în Israel, promițând acțiuni decisive împotriva Hamas și Hezbollah
MediaFlux
Oficial! Ce bani vei lua în plus dacă ai o pensie între 1280 și 6000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate